Jurnal românesc – 25.02.2015
Preşedintele României, Klaus Iohannis se va întâlni, joi, la Berlin, cu omologul său german, Joachim Gauck şi cu cancelarul Angela Merkel. Etnic german din Sibiu, Iohannis va vizita în premiera Germania după alegerea sa, în noiembrie, ca şef al statului. Marţi şi miercuri, Klauss Iohannis a făcut prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului în Rep.Moldova vecină. In discuţiile cu omologul său de la Chişinau, Nicolae Timofti, preşedintele român a reiterat susţinerea fermă a Bucureştiului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
România Internațional, 25.02.2015, 11:46
Grupul german Siemens a inaugurat, marţi, la Cluj-Napoca, un centru regional de cercetare-dezvoltare software, investiţie care se ridică la 4,5 milioane de euro. In prezent, aici lucrează 50 de angajati, efectivele urmând să ajungă, în 2 ani, la 210 persoane. Compania deţine patru fabrici în Româniai: trei în Sibiu şi una la Buziaş, care produc sisteme şi componente pentru automatizări şi aplicaţii industriale, alături de patru centre de cercetare-dezvoltare în domeniile IT şi energie, localizate în Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca. La finalul anului fiscal 2014, Siemens a înregistrat in România o cifră de afaceri de 138 milioane euro si avea 1.680 de angajaţi.
Comunitatea germană din România comemorează, în 2015, şapte decenii de la deportarea saşilor şi şvabilor în lagărele de muncă din fosta Uniune Sovietică. Episcopul Bisericii Evanghelice de confesiune augustană din România, Reinhart Guib, a amintit, marti, intr-o conferinta de presa, de iarna anului 1945, cand peste 75 de mii de etnici germani din ţara noastră au fost încărcaţi în vagoane de marfă şi duşi să lucreze în mine şi fabrici sovietice. Potrivit lui Guib, este cea mai neagră filă din istoria multiseculară a saşilor transilvăneni. Manifestări de comemorare a 70 de ani de la deportarea etnicilor germani au fost organizate in mai multe oraşe din România, cât şi în Germania şi Austria.
Stimularea muncii şi nu a consumului ar trebui să fie una din priorităţile României, apreciază preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El consideră că un prim pas necesar al relaxării fiscale ar fi reducerea CAS, urmată de scăderi ale Taxei pe Valoarea Adăugată şi accizelor. În opinia sa, doar reducerea TVA şi a accizelor, măsuri prevăzute în proiectul de Cod Fiscal, ar putea duce la un exces de cerere care să alimenteze, din nou, dezechilibre în economie. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul va discuta măsurile de relaxare fiscală prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal, aflat în dezbatere publică pentru o lună, cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.
România va avea patru trasee de cicloturism şi un traseu de pescuit, puncte de atracţie ce vor fi inaugurate pe 1 martie, în zona Dunării, din judeţul Călăraşi, cu scopul de a promova ecoturismul prin intermediul unui proiect european în valoare de 415.000 lei. Proiectul intitulat Promovarea patrimoniului natural în zona Dunării Călărăşene prin Eco-turism este cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit şi face parte din Programului Operaţional de Pescuit 2007- 2013. Amatorii de cicloturism vor putea admira peisajele unice ale zonei, vor putea vizita muzee, târguri ale producătorilor de artizanat, magazine de biciclete şi se vor putea caza în hoteluri sau zone de camping special amenajate pe traseu.