Jurnal românesc – 25.02.2014
Ministerul de Externe de la Bucureşti le cere cetăţenilor români să evite deplasările în Ucraina, din cauza situaţiei instabile din această ţară. Cei aflaţi în situaţii deosebite pe teritoriul statului vecin se pot adresa Ambasadei României la Kiev şi Consulatelor Generale de la Cernăuţi şi Odessa. De asemenea, cetăţenii români sunt îndemnaţi să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea Sfaturi/Alerte de călătorie, unde găsesc informaţii actualizate despre evoluţiile din Ucraina.
Bogdan Matei, 25.02.2014, 13:01
Cu ocazia prezenţei sale la Budapesta, unde a participat la o reuniune regională consacrată situaţiei din Ucraina, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a vizitat clădirile Fundaţiei Gojdu, inclusiv capela ortodoxă română şi aşezământul monahal Sfântul Ioan Botezătorul. Curţile Gojdu reprezintă un complex de clădiri construit de Fundaţia înfiinţată de filantropul de origine aromână Emanuil Gojdu (1802-1870), pentru a sprijini studiile tinerilor ortodocşi români merituoşi din Transilvania si Ungaria.
Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, l-a primit, luni, pe noul ambasador al Ungariei la Bucureşti, Zakonyi Botond, împreună cu care a reiterat angajamentul celor două state pentru asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale. David a declarat că urmăreşte cu interes modificările legislative din Ungaria în domeniul minorităţilor naţionale şi şi-a exprimat speranţa că acestea se vor reflecta în prezervarea identităţii lingvistice, culturale şi religioase a comunităţii româneşti din ţara vecină.
Preşedintele Senatului de la Bucureşti, Crin Antonescu, a avut luni, la Viena, o întrevedere cu membri ai comunităţii româneşti din Austria. Au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai cultelor religioase şi ai mass-media pentru diaspora română din Austria. Antonescu i-a îndemnat pe membrii comunităţii româneşti, în special pe cei din generaţia tânără – studenţi şi absolvenţi care au rămas să lucreze în afara ţării – să păstreze legături cât mai strânse cu România. El a apreciat că experienţa dobândită de aceştia în străinătate este un capital foarte important pentru ţara de origine.
Libera circulaţie a forţei de muncă a funcţionat de minune atâta timp cât Uniunea Europeană era mică şi prosperă – apreciază cotidianul american New York Times, citat de agenţiile de presă. Odată cu marele val al extinderii din 2004, atunci când opt foste naţiuni ale blocului estic au aderat la Uniune, urmate, în 2007, de România şi Bulgaria, străinii nu s-au mai simţit la fel de bineveniţi ca înainte. Extrema dreapta a devenit mai vocală, iar mişcările anti-imigranţi şi eurosceptice au prosperat, afirmă New York Times, notând că multe dintre argumentele folosite de politicienii care se opun imigraţiei nu sunt susţinute de fapte. Luna trecută, guvernul britanic a renunţat, din lipsă de probe, la un raport privind aşa-numitul turism pentru ajutoare sociale, iar statisticile guvernamentale atestă că numărul de imigranţi din UE care ajung în Marea Britanie s-a echilibrat cu cel al britanicilor care trăiesc în străinătate. De altfel, mai scrie ziarul new-yorkez, nici invazia de români şi bulgari prezisă de politicienii populişti britanici nu s-a materializat, în condiţiile în care aceştia îşi părăsiseră deja ţările cu ani în urmă, în special pentru state precum Italia şi Spania.
Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfântu Gheorghe, care anul trecut a reuşit performanţa de a înscrie în Cartea Recordurilor cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi, a deschis o brutărie şi în Anglia. El a declarat, pentru AGERPRES, că brutăria sa, aflată în oraşul Luton, la circa 35 de kilometri de Londra, coace zilnic 3-400 de pâini, iar pe viitor îşi va extinde producţia, fiindcă există cerere. Dioszegi Laszlo a spus că majoritatea clienţilor provin din rândul românilor şi maghiarilor stabiliţi în Anglia. În România, brutăria Dioszegi fabrică 25 de tone de pâine pe zi.