Jurnal românesc – 24.12.2024
La 35 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român itinerează expoziția „35 de ani și o zi” în mai multe țări europene.
Daniela Budu, 24.12.2024, 11:40
La 35 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român itinerează expoziția „35 de ani și o zi” în mai multe țări europene, în memoria victimelor Revoluției Române. Expoziția prezintă portretele unora dintre tinerii care și-au pierdut viața în timpul revoluției anticomuniste din decembrie 1989, dar și fotografii reprezentative din timpul evenimentelor din acele zile în Iași, Timișoara, București, Sibiu și Brașov. Expoziția documentară „35 de ani și o zi” este prezentată publicului internațional până în februarie 2025, în Belgrad, Sevilla, Madrid, Budapesta, Seghedin, Londra, București și Iași. Inițiativa are la bază proiectul Muzeului Național Cotroceni „30 de ani și o zi – revoluția tinerilor”, care a marcat, în 2019, împlinirea a 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist din România. În acest an, în contextul împlinirii a 35 de ani de la unul dintre cele mai dramatice evenimente din istoria recentă a României, demersul a fost reluat, completat cu informații noi și adus în atenția publicului internațional.
Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Ambasada României în Ungaria și în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a marcat aniversarea evenimentelor din decembrie 1989 la sediul ICR Budapesta, prin evenimentul „Remember decembrie`89”. În cadrul evenimentului a avut loc vernisajul expoziției documentare „35 de ani și o zi”, urmat de proiecția filmului „A fost sau n-a fost?”, regia Corneliu Porumboiu. Expoziția poate fi vizitată la Budapesta până pe 14 ianuarie 2025, după care va fi prezentată la sediul filialei din Seghedin a ICR Budapesta.
Evenimentele organizate de Institutul Cultural Român de la Londra au readus în fața publicului britanic acest capitol al istoriei României. Programul a debutat pe 13 decembrie, la sediul ICR Londra și a cuprins vernisajul expoziției documentare „35 de ani și o zi” și proiecția filmului „Libertate” (2023), urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Tudor Giurgiu. Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 februarie 2025. Iar Institutul Cultural Român de la Madrid, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Ambasada României în Spania și Consulatul general al României la Sevilla, prezintă expoziția „35 de ani și o zi” la Biblioteca Maria Zambrano a Universităţii Complutense din Madrid, până pe 31 decembrie.
Ministerul de Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Portugalia despre o disfuncţionalitate logistică în gestionarea bagajelor pe aeroporturile din Lisabona, Porto, Faro, Funchal şi Porto Santo. Aceasta este cauzată de greva agenţilor de asistenţă la sol, care are loc între 24 decembrie 2024 – 1 ianuarie 2025. În context, MAE recomandă cetăţenilor români care călătoresc în această perioadă utilizarea pe cât posibil exclusivă a bagajelor de mână pentru a evita eventuale întârzieri sau alte constrângeri generate de indisponibilitatea serviciilor de gestionare a bagajelor de cală. Totodată, recomandă consultarea paginilor de internet a aeroporturilor portugheze menţionate, precum şi ale companiilor aeriene care operează zborurile către aceste aeroporturi pentru obţinerea de informaţii actualizate.
Lucrările de reparare majoră a Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse sunt întrerupte până 7 ianuarie 2025 şi se poate circula din nou pe ambele sensuri, urmând ca din 8 ianuarie reparaţiile să fie reluate. Potrivit unei atenţionări de călătorie transmisă de Ministerul de Externe, autorităţile bulgare anunţă că, după reluarea lucrărilor, acestea se vor efectua, de regulă, ziua şi vor implica organizarea şi reglementarea temporară a circulaţiei pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă. MAE reaminteşte că, din 5 iulie, taxa de pod poate fi plătită şi în sistem online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1.
Guvernul bulgar a decis continuarea controalelor la frontiera cu România, timp de şase luni, după 1 ianuarie 2025, când cele două ţări vor adera deplin la Spaţiul Schengen. Verificările se vor face fie aleatoriu, fie pe baza unei analize de risc. Decizia urmăreşte punerea în aplicare a declaraţiei cvadripartite dintre Austria, Bulgaria, Ungaria şi România în vederea prevenirii posibilelor ameninţări la adresa securităţii din partea migraţiei ilegale. Amintim că, pe 12 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a decis că verificările la frontierele terestre Schengen ale Bulgariei și României vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2025.