Jurnal românesc – 24.09.2024
Ministerul de Externe a publicat, pe pagina sa de internet, un Ghid al alegătorului prin corespondenţă la scrutinul prezidenţial şi cel parlamentar din acest an.
Leyla Cheamil, 24.09.2024, 11:54
Ministerul de Externe a publicat, pe pagina sa de internet, un Ghid al alegătorului prin corespondenţă la scrutinul prezidenţial şi cel parlamentar din acest an. Potrivit documentului, termenul limită până la care românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înregistra în registrul electoral pentru acest tip de vot este 10 octombrie pentru desemnarea noului şef al statului şi 17 octombrie pentru alegerile parlamentare. Ministerul reaminteşte că exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă este o alternativă la votul în cadrul secţiei de votare şi se realizează prin intermediul serviciilor poştale. Înregistrarea se face prin completarea unui formular online aflat pe site-ul votstrăinătate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă. Procesul de vot în primul tur de scrutin al prezidenţialelor va dura trei zile în străinătate, de pe 22 pe 24 noiembrie, dată la care cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în ţară vor fi chemaţi la urne. Al doilea tur va fi între 6 şi 8 decembrie, când vor vota și românii din țară. Cât privește alegerile parlamentare, românii din străinătate au două zile de vot, 30 noiembrie și 1 decembrie, când votează și cei din țară. Conform Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral este de aproape 19 milioane, dintre care circa 960.000 au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a prezentat, recent, la Toronto, experienţa României în ceea ce priveşte promovarea egalităţii de şanse, combaterea discriminării şi stereotipurilor, eliminarea tuturor formelor de violenţă şi abuz. Ea a participat la reuniunea „Women Foreign Ministers’ Meeting”, organizată, la Toronto, de miniştrii Afacerilor Externe canadian, Melanie Joly, şi jamaican, Kamina Johnson Smith. Luminita Odobescu a reiterat importanţa pe care ministerul de Externe o acordă oportunităţilor egale în diplomaţia română, fapt care a condus la o situaţie de paritate femei-bărbaţi, atât în ceea ce priveşte personalul MAE în ansamblu, cât şi la nivelul funcţiilor de conducere din minister. Pe de altă parte, șefa diplomației de la București s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Toronto şi cu un grup de studenţi ai Universităţii York, la un curs susţinut de lectorul universitar dr. Dan Berbecel.
Sanctitatea Sa Papa Francisc i-a decorat pe deputații români Ovidiu Ganţ, din partea minorității germane, și pe colegul său de parlament, Silviu Vexler, reprezentantul minorității evreiești, cu Ordinul „Pius al IX-leaˮ (Ordine Piano) în grad de cavaler. Propunerea pentru acordarea ordinului a venit din partea P.F. Cardinal Lucian Mureşan, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma(greco-catolică), care a şi înmânat personal însemnele şi diploma ordinului duminică, 22 septembrie, la Arhiepiscopia de la Blaj. Ordinul a fost instituit de Papa Pius al IX-lea în anul 1847 şi, conform reformei Papei Ioan Paul al II-lea din 1993, el este conferit în grad de cavaler laicilor pentru merite deosebite pentru Sfântul Scaun. Cei doi parlamentari români au fost decoraţi pentru susţinerea Bisericii Unite cu Roma.
Liceenii români care doresc să studieze, timp de un an, în Statele Unite, se pot înscrie până joi în programul FLEX 2025-2026. Acesta este gratuit şi disponibil inclusiv liceenilor cu dizabilităţi. Obiectivul programului este să promoveze înţelegerea reciprocă între cetăţenii americani şi ai altor ţări, iar câştigătorii bursei vor fi sprijiniţi în demersurile legate de obţinerea vizei. Programul educaţional FLEX este finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american şi de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului şcolar 2025-2026. Programul este deschis elevilor care sunt înscriși în casele a IX-a, a X-a şi a XI-a la un liceu din România; sunt născuţi între 15 iulie 2007 şi 15 iulie 2010, au cetăţenie română şi cunosc limba engleză. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursă către sute de liceeni români din mai multe judeţe ale ţării, aceştia fiind repartizaţi la licee din state precum Washington, Texas, Colorado, California, Hawaii şi Florida. Aproximativ 1.000 de liceeni din toată lumea vor învăţa, în acest an şcolar, în Statele Unite în cadrul programului FLEX. La întoarcerea elevilor români în ţară, anul de liceu petrecut în străinătate poate fi recunoscut şi echivalat.