Jurnal românesc – 24.08.2015
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, va deţine, din 2017, preşedinţia Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), potrivit deciziei luate de Adunarea Generală a acestei asociaţii, din care fac parte organisme de management electoral din peste 100 de ţări de pe cinci continente. Potrivit Anei-Maria Pătru, României şi Autorităţii Electorale Permanente li se recunoaşte astfel la nivel internaţional statutul de furnizor de expertiză şi asistenţă electorală. Potrivit statutului, a III – a Adunare Generală a Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale se va desfăşura în 2017 în România. Va fi un summit electoral important, care va aduce României o mare vizibilitate la nivel internaţional, a apreciat Ana-Maria Pătru, într-o declaraţie în exclusivitate pentru Radio România Internaţional.
Corina Cristea, 24.08.2015, 11:32
Comisia Europeană a aprobat Programul de Cooperare Transfrontalieră în Regiunea Fluviului Dunărea şi a alocat pentru proiecte în acest areal 222 milioane de euro. Ca teme de aplicaţie sunt prevăzute sprijinirea inovaţiilor şi a anteprenoriatului, protejarea resurselor naturale şi culturale în zonă, îmbunătăţirea legăturilor şi sprijinirea trecerii la economia cu un conţinut redus de carbon. În acest program sunt încluse România, Bulgaria, Austria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Germania, Slovacia şi Slovenia, precum şi trei state nemembre ale UE: Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Muntenegru. Ulterior, vor putea să se alăture programului Republica Moldova şi Ucraina, prin intermediul Instrumentului European pentru Vecinătate. Acţiunile proiectului urmează sa fie cofinanţate cu până la 84%.
Guvernul de la Bucureşti va definitiva luna viitoare şi va depune în parlament un proiect de lege privind introducerea unei singure taxe specifice anuale în turism, care va fi plătită în funcţie de numărul de locuri la cazare şi masă, a anunţat ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici. În urma unei întîlniri cu reprezentanţii patronatelor din turism, el a spus că actul normativ poate fi adoptat de Legislativ toamna aceasta, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie. La discuţii a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care a explicat că, prin aplicarea impozitului specific în turism, se urmăresc simplificarea procedurilor, reducerea controalelor şi îmbunătăţirea serviciilor.
Aproape 1.400 de locuri de muncă sunt oferite prin reţeaua EURES (Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă) România – un serviciu gratuit, atât pentru solicitanţii de locuri de muncă, cât şi pentru angajatori. Cele mai multe locuri de muncă sunt în Spania, unde angajatorii caută 800 de muncitori necalificaţi pentru a lucra în agricultură. Peste 240 de posturi vacante sunt în Germania, care caută în principal personal specializat în industria gastronomiei, dar şi agenţi de pază, frezori, tâmplari sau electricieni. În Marea Britanie sunt disponibile aproape 170 de locuri de muncă, dintre care 35 de îngrijitori persoane, iar restul de asistenţi medicali. Şi în Suedia sunt disponibile 35 de posturi, dintre care 15 de vopsitori auto şi 10 de mecanic auto. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot vedea ofertele pe site-ul www. eures.ro. Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă acoperă 32 de ţări.