Jurnal românesc – 24.06.2024
Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, participă astăzi, luni, 24 iunie 2024, în Luxemburg, la Consiliul Afaceri Externe, unde se va discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Marian Stere, 24.06.2024, 11:33
Ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, participă astăzi, luni, 24 iunie 2024, în Luxemburg, la Consiliul Afaceri Externe, unde se va discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, evoluţiile din Georgia şi din regiunea Marilor Lacuri. Şefii diplomaţiilor din statele europene vor avea şi un schimb de opinii informal cu omologii din Balcanii de Vest, în cadrul unui dejun de lucru. MAE român trasmite că discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe evoluţiile recente din teren şi sprijinul pe care UE trebuie să îl ofere Ucrainei, în special în domeniul militar. De asemenea, vor fi discutate noi măsuri restrictive la adresa Rusiei şi Belarusului, stadiul angajamentelor de securitate UE-Ucraina şi evaluarea Summitului pentru Pacea în Ucraina, care a avut loc în Elveţia, între 15 şi 16 iunie.
România a înregistrat progrese în vederea includerii în programul „Visa Waiver” al Statelor Unite, a declarat, la Radio România, Luminiţa Odobescu, șefa diplomatiei de la Bucuresti, care a încheiat recent o vizită la Washington. Potrivit Luminiţei Odobescu, „sunt progrese substanţiale pe componenta legislativă. Practic, actele legislative au fost deja adoptate de către partea română, dar şi în ceea ce priveşte reînnoirea vizelor, astfel încât să reducem rata de recurs sub 3%. Folosesc acest prilej pentru a solicita în continuare sprijin pentru reînnoirea vizelor, pentru că e nevoie de cât mai multe vize aprobate, mai avem încă de lucru şi sperăm cât mai curând posibil să ne atingem acest obiectiv.” La Washington, şefa diplomaţiei române a avut mai multe întâlniri cu oficiali americani de rang înalt, printre care secretarul de stat Antony Blinken.
Comunitatea românească şi moldovenească din Regatul Belgiei au sărbătorit în perioada 22-23 iunie 2024 Ziua Internaţională a Iei. Simpozionul Iei a avut loc la Château de la Solitude. La deschiderea evenimentului, ambasadorii României Andreea Păstârnac şi al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru au făcut referire la înscrierea, la 1 decembrie 2022, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, a ‘Artei cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova’, şi la consacrarea Zilei Internaţionale a Iei. Invitat special la reuniunea de deschidere a fost doamna Varvara Buzilă, etnograf şi cercetător ştiinţific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie din Chişinău, informează Ambasada României în Regatul Belgiei într-un comunicat de presă. În cea de-a doua zi a simpozionului, au fost abordate cu interes legătura dintre cămaşa cu altiţă şi sărbătoarea Sânzienelor, purtătoare de ie, dar şi reflectarea în literatura română şi imortalizarea artistică a mitului sânzienelor. Simpozionul a fost organizat de asociaţia CASA Bruxelles, cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni şi în parteneriat cu Ambasada României şi Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei. Un număr important de organizaţii şi asociaţii româneşti şi moldoveneşti prezente în Belgia, dar şi a unora din România şi Republica Moldova s-au implicat în desfăşurarea acestui eveniment şi au încântat publicul participant atât cu momente artistice,cât şi cu produse tradiţionale româneşti.
Comunitatea românilor din Nürnberg, Germania, a prezentat duminică, cel mai lung brâu românesc din lume, pentru a fi inclus în Cartea Recordurilor. Iniţiativa a fost lansată la sfârşitul lunii februarie, iar de atunci peste 1.000 de români din întreaga lume s-au alăturat proiectului şi au confecţionat bucăţi de brâu care sunt unite între ele astăzi. Fiecare segment are modelul din zona din care provin românii participanţi, a precizat pentru Radio România, coordonatoarea Centrului Cultural Româno-Moldo-Germană din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota. „Aproape din fiecare judeţ al României avem câte o persoană sau câte o asociaţie. Avem din toată lumea, din Noua Zeelandă până în Republica Moldova şi din Norvegia până Asia”, a precizat Ionela van Rees-Zota.
Stupina plutitoare, cel mai recent proiect al artistului Vasile Raţă, ocupă spaţiul Piccola Galleria al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada 22 iunie – 1 iulie 2024. „Stupina plutitoare” este gândită ca o instalaţie in situ care conţine lucrări de pictură, câteva schiţe ale proiectului, precum şi o lucrare din obiecte recuperate, specifică abordării conceptuale în practica artistului amintit. „Stupina plutitoare”, ca o navă spaţială, este o metaforă a societăţii actuale care caută soluţii şi modalităţi de adaptare într-o epocă marcată de transformări notabile în toate domeniile. Expoziţia este organizată de către Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor, în colaborare cu Primăria Veneţiei, Universitatea Ca’Foscari Veneţia, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi EuroCulturArt, cu patronajul Regiunii Veneto.