Jurnal românesc – 24.04.2024
Peste 700 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din România şi Republica Moldova vor primi pachete de Paşte, o iniţiativă a unor asociaţii de profil, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale.
Ştefan Stoica, 24.04.2024, 11:22
Peste 700 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din România şi Republica Moldova vor primi pachete de Paşte, o iniţiativă a unor asociaţii de profil, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale. Distribuirea pachetelor o vor face echipe formate din personal al unităţilor militare din ţară. „Aici este perseverenţa pe un drum al respectului, al demnităţii unui stat. Este felul în care învăţăm să ne uităm corect către cei care ne-au dăruit mai mult decât au cerut, către cei care nu cer nimic niciodată, către cei care în fiecare an primesc un pachet, şi nu este important pachetul, ci faptul că ajunge la ei respectul societăţii civile şi al armatei”, a declarat Otilia Sava, preşedinta Asociaţiei „Alături de Eroi”.
Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, iniţierea negocierilor pentru înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Seul, în baza Acordului cultural între România şi Republica Coreea, semnat în 1991, şi în conformitate cu prevederile HG/2004 privind modalitatea de organizare şi funcţionare a institutelor culturale româneşti din străinătate. Potrivit unui comunicat al Executivului, se va consolida, astfel, reţeaua institutelor culturale româneşti din Asia de Est, contribuţia la promovarea valorilor cultural-artistice româneşti în Coreea, respectiv vizibilitatea României pe plan internaţional. Deschiderea ICR Seul va conduce la dinamizarea schimburilor bilaterale culturale, educaţionale, sportive şi media dintre cele două state, la sporirea prezenţei româneşti la evenimentele culturale majore organizate pe teritoriul Coreei, precum şi la stabilirea de relaţii directe cu ministere şi instituţii publice, autorităţi locale, asociaţii profesionale şi organizaţii non-guvernamentale. România este prezentă în Asia de Sud-Est prin Institutul Cultural de la Beijing şi, în perioada următoare, prin Institutul Cultural de la Tokyo.
Concursul Internațional „George Enescu” va fi promovat în Republica Moldova, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, printr-un eveniment extraordinar, desfășurat la Sala cu Orgă, la care va participa directorul artistic al concursului și festivalului, maestrul Cristian Măcelaru. Evenimentul va avea loc vineri, 26 aprilie, începând cu ora 17:00 și face parte din seria de manifestări organizate în cele mai importante centre culturale europene, în vederea promovării ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu. Acesta se va desfășura la București între 31 august și 27 septembrie 2024. Seara va fi deschisă prin conferința de prezentare a ediției a XIX-a a Concursului Internațional George Enescu și va continua cu un recital instrumental.
România participă și în 2024 la Festivalul de Scurtmetraje al Uniunii Europene în Canada, cu sprijinul Ambasadei României în Canada și al Institutului Cultural Român. La ediția de anul acesta a fost selectat scurtmetrajul 35A, regia Alfredo Minea, ce va fi proiectat în data de 3 mai, ora 19:00, la Galeria de Artă din Ottawa, în secțiunea (Mis)Communication. Scurtmetrajul constituie documentarul de debut al regizorului Alfredo Minea, care aduce o perspectivă nouă asupra unei zone cunoscute a Bucureștiului. Cea de-a unsprezecea ediție a Festivalului de Scurtmetraje al Uniunii Europene în Canada va avea loc în perioada 3-4 mai la Galeria de Artă din Ottawa, sala Alma Duncan. La ediția din acest an va fi prezentată o colecție de scurtmetraje (drame, documentare, filme de animație și experimentale) din 22 de state membre ale Uniunii Europene. Festivalul e organizat de Delegația Uniunii Europene în Canada și ambasadele statelor membre UE, alături de institutele culturale naționale din aceste state, cu sprijinul Institutului Canadian de Film.
Guvernul a aprobat metodologia privind acordarea pensiilor de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, ca urmare a modificării, în 2023, a legislaţiei specifice. Prin modificarea legislaţiei, a fost stabilită, la calcularea pensiei, o nouă vechime, de cel puţin 25 de ani în Ministerul Afacerilor Externe şi respectiv în Departamentul de Comerţ Exterior, care se realizează eşalonat. În plus, membrii Corpului diplomatic şi consular al României din Departamentul de Comerţ Exterior trebuie să justifice o vechime de cel puţin 8 ani în misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare la ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe ale României din străinătate, informează Guvernul.