Jurnal românesc – 24.01.2020
La sediul Parlamentului European din Bruxelles, pe 28 ianuarie, are loc evenimentul ROMÂNIA DINCOLO DE GRANIȚE, organizat de asociațiile românești – European Centre for Romanian Unity și EuropaNova – și de filiala din Belgia a Ligii Studenților Români din Străinătate. Invitat special va fi regizoarea, omul de televiziune și scriitoarea Lucia Hossu-Longin, ce își va prezenta cartea «Oamenii mari care au făcut România Mare».
Carmen Pelin, 24.01.2020, 13:52
La sediul Parlamentului European din Bruxelles, pe 28 ianuarie, are loc evenimentul ROMÂNIA DINCOLO DE GRANIȚE, organizat de asociațiile românești – European Centre for Romanian Unity și EuropaNova – și de filiala din Belgia a Ligii Studenților Români din Străinătate. Invitat special va fi regizoarea, omul de televiziune și scriitoarea Lucia Hossu-Longin, ce își va prezenta cartea «Oamenii mari care au făcut România Mare».
Totodată, vor discuta despre cum pot fi apărate la nivelul UE drepturile românilor de peste Prut și din regiunile istorice jurnaliștii și activiștii basarabeni, Alina Panico și Alexandru Rotaru. Tot pe 28 ianuarie, dar la sediul asociației cultural-educative EuropaNova din Bruxelles are loc premiera europeană a filmului documentar realizat de Lucia Hossu Longin, «Ambasadorul Vasile Stoica în America – slujind Unirea», urmată de o sesiune de întrebări și discuții cu publicul. Intrarea este liberă.
Convenţia Românilor de Pretutindeni a avut loc vineri, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Organizată de europarlamentarul Eugen Tomac şi de deputatul Constantin Codreanu, manifestarea s-a axat pe patru teme principale: România de peste hotare reprezentată în Parlamentul de la Bucureşti, statutul românilor pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană, soluţii şi obiective pentru reîntoarcerea românilor în ţară şi educaţie – identitate – spiritualitate şi Republica Moldova între Vest şi Est. Au participat reprezentanţi ai mediului asociativ românesc, ai mediului academic şi ai cultelor româneşti din străinătate, jurnalişti şi scriitori români, diplomaţi, oficiali din Parlamentul European, Parlamentul României, Guvern şi administraţia locală.
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a lansat joi site-ul http://servicii.mmuncii.gov.ro/, primul inventar al tuturor celor 180 de servicii publice și beneficii furnizate de Minister și de instituțiile din subordine. Persoanele care au nevoie de informații despre un beneficiu sau un serviciu public pot găsi pe acest site date privind documentele necesare pentru depunerea dosarului precum și formularele/cererile-tip aferente.
În prezent, doar 39 din cele 180 de formulare aferente serviciilor și beneficiilor sociale pot fi transmise prin mijloace electronice (email sau portal online), iar durata de completare a unui formular variază de la 5 până la peste 40 de minute. Site-ul tematic amintit va fi actualizat în mod constant și reprezintă un prim pas în implementarea integrată a strategiei pentru digitalizarea serviciilor publice de către MMPS și instituțiile din subordine.
Pentru a marca împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, Institutul Cultural Român de la Paris, la iniţiativa lui Mircea Cantor, a demarat, împreună cu artistul român stabilit în Franţa, o serie de trei ateliere de creație pe 19, 25 și 26 ianuarie. Sub îndrumarea lui Cantor, de această dată în ipostaza de profesor, 18 copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani recită într-un mod nonconformist poezii scrise de Mihai Eminescu: La steaua, Și dacă, Cu mâne zilele-ți adaogi, Mai am un singur dor și realizează ilustrații inedite pe baza versurilor eminesciene.
Născut în 1977 la Oradea, Mircea Cantor locuieşte şi lucrează la Paris, dar şi în diferite oraşe din România. În 2004 primește premiul societăţii franceze de mecenat artistic Paul Ricard, acordat anual unui artist reprezentativ pentru scena artei tinere din Franţa. În 2011 e recompensat cu premiul Marcel Duchamp la Târgul Internaţional de Artă Contemporană (FIAC) de la Paris. Ca invitat al Sezonului Cultural România-Franţa, Mircea Cantor a semnat două expoziţii de succes: Vânătorul de imagini/Chasseur d’images, de la Musée de la Chasse et de la Nature din Paris şi Înainte, de la Muzeul de Artă din Nantes.