Jurnal românesc – 23.12.2016
Companiile din România au creat, anul acesta, peste 150.000 de noi locuri de muncă, acesta fiind cel mai ridicat nivel al noilor angajări din ultimii 15 ani. Totuşi, cererea de angajaţi e în continuare mult mai mare decât oferta de candidaţi. De fapt, anul acesta a fost marcat de cel mai mare deficit de personal cu care s-au confruntat angajatorii, iar pentru a reţine şi a atrage candidaţi, companiile au majorat semnificativ salariile. La nivelul întregii economii, salariul mediu a crescut cu 14% în ultimul an şi a ajuns la aproape 2.100 de lei net pe lună, creşterea fiind influenţată şi de majorarea salariului minim pe economie (care a ajuns la 925 de lei net şi 1.250 de lei brut anul acesta, în creştere cu 18% faţă de anul anterior).
Daniela Budu, 23.12.2016, 12:15
România are cel mai scăzut nivel al cheltuielilor pentru protecţie socială pe cap de locuitor, care sunt cu 71 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, urmată de Bulgaria şi Letonia, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate de biroul european de Statistică Eurostat. Datele, calculate în funcţie de standardele puterii de cumpărare (care exclud diferenţele de preţuri între ţări), arată că aceste cheltuieli sunt în Bulgaria cu 68 de puncte procentuale mai mici faţă de media UE, iar în Letonia cu 67 de puncte. Cele mai mari cheltuieli pentru protecţia socială pe cap de locuitor sunt în Luxemburg, Danemarca, Olanda şi Austria, urmate de Germania şi Franţa.
Noul cadru legal al asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) prevede înlocuirea documentului cu care se poate face dovada încheierii acesteia. Astfel, modelul actului ce atestă existenţa asigurării RCA a fost schimbat efectiv începând de astăzi. Asigurarea RCA este reglementată, începând din 19 septembrie, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016. Acest act normativ prevede, printre altele, înlocuirea poliţei de asigurare RCA cu contractul RCA. Acesta conţine cam aceleaşi informaţii ce se regăseau în poliţa RCA, doar că diferă formatul în care sunt prezentate acestea.
Rambursările pentru exerciţiul financiar 2007 – 2013 aprobate de Comisia Europeană (CE) pentru România au depăşit, anul acesta, 4 miliarde de euro dintr-un total de 14 miliarde de euro, care reprezintă bugetul total alocat pentru programe. Rata absorbţiei fondurilor europene a crescut, din noiembrie 2015 până în octombrie 2016, cu circa 21% – potrivit bilanţului Ministerului Fondurilor Europene. Pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, Ministerul Fondurilor Europene a lansat 41 de proiecte a căror valoare se ridică la peste 13 miliarde de euro, după ce în perioada anterioară valoarea proiectelor nu a depăşit 1 miliard de euro. Cele 41 de proiecte au fost lansate doar în acest an, după ce anul trecut numărul acestora nu a depăşit 10 astfel de iniţiative. Printre proiectele amintite în bilanţul ministerului se numără un proiect pentru infrastructură, unul regional, dar şi proiecte pentru competitivitate şi capacitate administrativă.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a decorat, în cadrul unei ceremonii oficiale, pe Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, cu Ordinul de Onoare, în semn de înaltă apreciere a meritelor în consolidarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Moldova. De asemenea, rectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Valentin Popa, a primit Ordinul de Onoare pentru merite în dezvoltarea şi consolidarea colaborării dintre România şi Republica Moldova în domeniul învăţământului universitar şi pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare.