Jurnal românesc – 23.10. 2024
România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe.
Ştefan Stoica, 23.10.2024, 11:15
România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse, a afirmat Ministerul Afacerilor Externe. Acesta a salutat organizarea la înalte standarde democratice a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional din ţara vecină.
‘‘Intrarea în turul doi al alegerilor, cu un scor solid, a candidatului cu cel mai autentic şi profund angajament pro-european, preşedintele Maia Sandu, precum şi rezultatul referendumului constituţional probează, în ciuda provocărilor, ataşamentul cetăţenilor faţă de viitorul european, democratic al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
MAE şi-a exprimat preocuparea puternică faţă de ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă. ”Aceste interferenţe de o anvergură, complexitate şi toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrităţii alegerilor, subminarea democraţiei, propagarea de teorii anti-democratice şi anti-europene, precum şi influenţarea nemijlocită şi prin mijloace ilegale a alegătorilor.”, susţine MAE. Potrivit acestuia, este datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internaţională de a continua sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în ce priveşte combaterea acţiunilor externe menite să submineze procese democratice esenţiale, precum exercitarea votului.
Caravana Noului Cinema Românesc organizată de Institutul Cultural Român de la Varşovia continuă, în perioada 24-27 octombrie, la Lodz. Începută cu proiecţii la Varşovia, ea a continuat la Cracovia, Poznan si Bialystok si se va încheia la Wroclaw în 1 decembrie. La Lodz, filmele româneşti vor fi prezentate în cadrul festivalului criticilor de film. Programul cuprinde o selecţie a unor producţii româneşti noi şi vechi, apreciate şi premiate la festivaluri internaţionale. Printre acestea, se numără: Între revoluţii (regia: Vlad Petri), Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii (regia: Radu Jude), Tipografic Majuscul (regia: Radu Jude) şi Spre Nord (regia: Mihai Mincan). Lor li se adaugă unul dintre cele mai importante filme ale noului val românesc: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (regia: Cristian Mungiu, 2007), câştigător al Palme d’Or. Cinematografia ocupă un loc important în programul Sezonului Cultural România Polonia 2024-2025.
În perioada 18-22 octombrie, Cristina-Lavinia Arnăutu, director cu atribuții de secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), a efectuat o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în vederea derulării unor întâlniri cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc, ai clerului și ai misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare din Madrid și Ciudad Real. Programul vizitei a inclus participarea la o serie de activități și evenimente organizate de asociațiile românești în cadrul proiectelor finanțate de DRP, din Madrid, Brunete și Ciudad Real, în vederea întăririi legăturilor culturale și identitare ale comunităților românești din Spania. Principalele teme de discuție au vizat sprijinul acordat de statul român pentru proiectele culturale și educaționale, precum și protejarea drepturilor și intereselor românilor din teritoriu. Comunitatea românească din Spania, una dintre cele mai numeroase din Europa, este apreciată pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor bilaterale.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează concertul „Salon de muzică regală românească” pe 4 noiembrie, la Villa Liebermann am Wannsee, Berlin. Proiectul se desfășoară în cadrul expoziției „Dora Hitz – Lupta dintre vechi și nou”, care are loc la Villa Liebermann în perioada 19 octombrie 2024 – 25 ianuarie 2025. Acest eveniment marchează comemorarea a 100 de ani de la încetarea din viață a pictoriței Curții Regale Române (1853-1924), cunoscută pentru contribuțiile sale semnificative la arta curții regale românești. „Salon de muzică regală românească” își propune să recreeze atmosfera salonului de muzică de la Castelul Peleș, un spațiu care s-a desfășurat la inițiativa reginei Elisabeta, o mare iubitoare a muzicii și o talentată pianistă, care a studiat în Germania natală cu Clara Schumann și la Petersburg cu Anton Rubinstein. Spectacolul va include un concert cameral și o prezentare multimedia cu titlul „Pictura Dorei Hitz în Salonul Muzical de la Castelul Peleș”. Acest proiect onorează moștenirea artistică a Dorei Hitz și subliniază contribuția sa la cultura română și la scena artistică europeană.