Jurnal românesc – 23.09.2024
Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, ar avea un avans minim faţă de premierul român de stânga Marcel Ciolacu la primul tur al alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în România, arată un sondaj de opinie realizat de institutul INSCOP Research.
Corina Cristea, 23.09.2024, 11:00
Mircea Geoană (66 de ani), fost preşedinte al PSD, care a pierdut alegerile prezidenţiale în 2009 şi care acum candidează ca independent, ar obţine 21,4% din voturi în primul tur, iar actualul lider al social-dmocraţilor Marcel Ciolacu (56 de ani), 20,3%. Elena Lasconi, lideră a formaţiunii de opoziţie centru-dreapta Uniunea Salvaţi România (USR) s-ar clasa pe locul al treilea, cu 14,2% din voturi, iar liderul PNL, care guvernează alături de PSD, Nicolae Ciucă, s-ar afla pe locul şase, după doi candidaţi ultra-naţionalişti. Unsprezece candidaţi şi-au anunţat până acum planurile de a candida la preşedinţie şi a-l înlocui pe Klaus Iohannis, care îşi încheie al doilea şi ultimul mandat în decembrie. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în două tururi, pe 24 noiembrie şi, respectiv, 8 decembrie, cu alegeri parlamentare între ele. La sondaj, care are o marjă de eroare de 3%, au participat 1.102 persoane, în perioada 11-16 septembrie.
Parteneriatul cu mediul privat este calea sigură pentru dezvoltarea României, a afirmat premierul roman Marcel Ciolacu, în timpul unei vizite de lucru la fabrica Nokian Tyres de la Oradea, care a fost inaugurată joi. Relocată din Rusia în România, fabrica este un exemplu al unei reuşite care reuneşte un investitor de calibru internaţional, autorităţi locale şi Guvernul României, care a susţinut puternic o asemenea investiţie, a mai spus el. Nokian Tyres este prima fabrică de anvelope din lume cu zero emisii de dioxid de carbon. Din 2025, cei 550 de angajaţi urmează să producă aici şase milioane de anvelope auto anual, inclusiv pentru SUV-uri de dimensiuni mari. Fabrica, cu o suprafaţă construită de 10 hectare, foloseşte energie ce provine doar din surse regenerabile şi tot aburul tehnologic este obţinut fără combustibili fosili. Investiţia finlandeza din Oradea, estimată la 650 de milioane de euro, la care Guvernul a contribuit cu un ajutor de stat de 100 de milioane de euro, este una dintre cele mai valoroase realizate în România în ultimii ani.
În perioada 26-28 septembrie 2024 la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va avea loc a IX-a ediţie a Conferinței internaționale de studii românești – o manifestare științifică anuală, organizată la inițiativa și cu participarea româniștilor din patru universități fondatoare ale Consorțiului „Universitaria”: Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Ediția din 2024, care include şi o secțiune dedicată lui George Călinescu, omagiat cu ocazia împlinirii în acest an a 125 de ani de la naștere, invită, spun organizatorii, la reflecții asupra „intersecției” în care se află astăzi studiile românești din mediul autohton și internațional, angajând cele mai diverse perspective pe care participanții le vor supune dezbaterii. La ediția din acest an a conferinţei participă profesori și cercetători din Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Ucraina. Lucrările se vor desfășura în format hibrid.
Institutul Cultural Român de la Viena susține participarea artiștilor români la cel mai important frestival de design din Austria, VIENNA DESIGN WEEK 2024, cu o expoziție ce prezintă lucrări originale realizate de studenții Facultății dec Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara. Coordonatoarea proiectului este prof.univ.dr. Diana Andreescu, decanul Facultății de Arte și Design. Deschiderea expoziției, însoțită de un Design Talk, are loc marți, 24 seătembrie. Expoziția este găzduită de sediul ICR Viena până în 27 septembrie și poate fi vizitată în intervalul orar 11:00 – 18:00. VIENNA DESIGN WEEK se desfășoară în perioada 20-29 septembrie, cu centrala în districtul Landstrabe și cu diferite locații în oraș, printre care și ICR Viena. Expoziția din galleria ICR Viena face parte din secțiunea PLATFORM a festivalului.