Jurnal românesc – 23.08.2024
Guvernul a aprobat calendarul, organizarea, desfăşurarea şi cheltuielile aferente alegerilor generale pentru desemnarea componenţei Parlamentului de la Bucureşti, programate în acest an, la 1 decembrie, de Ziua Naţională a României.
Corina Cristea, 23.08.2024, 11:15
Astfel, suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor este de peste 878 de milioane lei. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a transmis că 16 septembrie este termenul până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul Electoral, cu adresa din străinătate, pentru opţiunea de a vota la secţia de votare. El a precizat că cei interesaţi pot accesa site-ul dedicat al Autorităţii Electorale Permanente – votStrainatate.ro.
De asemenea, începând din 16 septembrie, misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor comunica AEP propunerile privind sediile secţiilor de votare care urmează să fie organizate în afara ţării, iar până la 2 octombrie va avea loc depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente la circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Mihai Constantin a mai arătat că 17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra, pe site-ul votStrainatate.ro, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Campania electorală va începe pe 1 noiembrie şi se va încheia la 30 noiembrie, ora 7:00 dimineaţa. Românii din ţară vor vota între orele 7:00 şi 21:00. Pentru cetăţenii români din diaspora, votarea va începe în data de 30 noiembrie, ora 7:00 dimineaţa şi se va încheia pe 1 decembrie, la ora 21:00 seara. Alegerile legislative vor fi încadrate de cele două runde ale scrutinului prezidențial.
Executivul de la București a aprobat o ordonanţă prin care românii din diaspora pot cumpăra online titluri de stat tezaur. Măsura a fost luată în contextul în care Ministerul de Finanţe pregăteşte introducerea unor noi soluţii tehnice pentru achiziţia pe internet a acestor titluri. În prezent, cei care vor să cumpere online trebuie să se înregistreze în spaţiul privat virtual. Titlurile de stat sunt instrumente financiare cu un grad redus de risc, prin care statul se împrumută de la populaţie. Banii obţinuţi astfel sunt utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău şi Universitatea de Stat din Comrat organizează, pentru a marca Ziua Limbii Române în Republica Moldova, două conferinţe publice susţinute de reputaţii profesori de limbă română: Eugenia Bojoga, lector universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi lector.univ.dr. Carmen Dimitriu, de la Institutul Limbii Române din Bucureşti.
Evenimentele vor avea loc pe data de 29 august 2024, ora 11.00, în Sala de Conferinţe a Universităţii de Stat din Comrat şi pe data de 30 august 2024, ora 14.00, la „Clasa Viitorului” din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. Prelegerile susţinute de profesoara de lingvistică Eugenia Bojoga se vor desfăşura sub genericul „Locul limbii române între limbile lumii”, iar cele prezentate de doamna profesor Dimitriu se vor desfăşura sub genericul „Limba română în contextul multicultural şi multilingvistic din Regiunea Autonomă Găgăuzia”. Ziua Limbii Române este sărbătoare naţională marcată în fiecare an pe data de 31 august, atât în Republica Moldova (din 1990), cât şi în România (din 2011). Pe de altă parte, în calitate de partener oficial, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău sprijină organizarea, în perioada 27-31 august 2024, a Congresului Naţional al Istoricilor Români.
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea către România de rachete compatibile cu avioanele F16, pentru a oferi capabilităţi aer-aer avansate pentru Forţele Aeriene Române. Vânzarea iniţială este evaluată la aproximativ 180 de milioane de dolari, cu opţiunea de a achiziţiona rachete suplimentare, transmite misiunea diplomatică americană la Bucureşti. Această vânzare contribuie la efortul de modernizare a forţelor Aeriene Române, rachetele respective fiind compatibile şi cu alte aeronave NATO şi americane, inclusiv avioanele F35. Ambasadorul Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, a felicitat România pentru această achiziţie importantă, care demonstrează angajamentul ferm al Guvernului de la Bucureşti pentru securitate, apărare şi stabilitate în ţară şi în regiune.