Jurnal românesc – 23.07.2024
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş organizează ediţia a XXI-a a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului.
Leyla Cheamil, 23.07.2024, 11:40
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş organizează, în perioada 15-20 august, ediţia a XXI-a a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului. Evenimentul se va desfășura în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Centrul de Cercetări şi Strategii Regionale şi Asociaţia Răsăritul Românesc din Chişinău. Potrivit organizatorilor, manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil „parteneriat româno-român’, atât prin conferenţiari, prin reprezentanţi ai românilor din ţară şi din afara frontierelor, cât şi prin tematica abordată.
La ediţia din acest an vor fi prezenţi aproximativ o sută de tineri din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu rezultate deosebite la învăţătura. Lor li se vor alătura tineri români şi reprezentanți ai vieţii publice din Basarabia şi din comunităţile istorice din Nordul Bucovinei, Nordul Maramureşului, Ţinutul Herţa, Timoc şi Voievodina, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord şi Grecia. Subiectele abordate vor cuprinde, între altele: „Românii din Ucraina între război şi deznaţionalizareˮ și „Diaspora română, riscuri, probleme, soluţii. Consecinţe pe termen mediu şi lung ale declinului demografic al populaţiei Românieiˮ.
Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți realizează, în perioada 1 iunie-1 noiembrie, proiectul de cercetare „Comunitatea românească din Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Barometru social – 2024”, anunță BucPress. Obiectivul proiectului finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României este acela de a identifica așteptările, atitudinile, necesitățile etnicilor români din Ucraina în cel de al treilea an de război, potrivit unui comunicat de presă. Institutul va sonda opinia reprezentanților comunității românești din trei regiuni: Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Grupul țintă al studiului este reprezentat de elita intelectuală, economică, culturală, politică și confesională a românilor din Ucraina.
În urma desfășurării proiectului de cercetare, va fi publicată o broșură, care va fi transmisă autorităților din România și Ucraina, mediului asociativ românesc din cele trei reiguni, iar sinteza studiului interdisciplinar va fi publicată pe website-ului IPSSC. Una dintre dimensiunile orientative ale cercetării este aprecierea de către etnicii români a schimbărilor legislative în domeniul minorităților naționale, introduse în 2023 la solicitarea UE și a unor state membre UE. Proiectul își propune să identifice necesitățile și percepțiile sociale ale comunității românești după doi ani și jumătate de război în Ucraina.
Cu ocazia celei de-a XXXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice, care se va desfășura în perioada 26 iulie – 11 august la Paris, Institutul Cultural Român de la Paris organizează, pentru celebrarea acestui moment important, o serie de evenimente culturale, alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Ministerul Culturii, Ambasada României în Franţa, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Opera Națională București și Agerpres.
Luni, 22 iulie, a avut loc primul spectacol în Franța, la Versailles, din cadrul turneului Operei Naționale București cu prilejul Jocurilor Olimpice şi a inaugurării Casei României la Ambasada României de la Paris. Orchestra și Corul Operei Naționale București au susţinut concertul excepţional „Ethos românesc”, la Potager du Roi. Evenimentul a promovat compozitori români emblematici precum George Enescu, Ciprian Porumbescu, George Grigoriu, Gherase Dendrino, Grigoraş Dinicu, Constantin Dimitrescu.
Institutul Cultural Român de la Varșovia și Institutul „Adam Mickiewicz” organizează o serie de cinci evenimente dedicate limbii române, tradițiilor și naturii din România, în perioada 23 iulie – 10 august, în capitala Poloniei. Sâmbătă, 27 iulie, va avea loc un atelier de prezentare a tradițiilor românești susținut de Julia Obrzut. Absolventă de studii poloneze și române la Universitatea Jagellonă, Julia Obrzut este fascinată de cultura și limba română. Călătorește des în România, de unde se întoarce cu inspirație pentru materiale didactice și povești despre mituri, legende și obiceiuri românești, pe care le împărtășește publicului pe site-ul „Povești din România”.
Seria va continua, pe 30 iulie, cu o proiecție în aer liber a filmului Oamenii drumului: Terra Banatica / Via Transilvanica: The Road Ahead, în regia lui Mircea Gherase. Documentarul surprinde realizarea traseului de pe teritoriul județului Caraș-Severin și îi pune în lumină pe oamenii care sunt parte din poveste: de la primari la drumeți, de la voluntari la ambasadori.