Jurnal românesc – 23.04.2025
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuţiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două ţări, cu accent pe iniţiativele actuale şi viitoare.
Leyla Cheamil, 23.04.2025, 11:47
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuţiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două ţări, cu accent pe iniţiativele actuale şi viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, în contextul bilateral favorabil, în spiritul consolidării Parteneriatului Strategic stabilit în martie 2023, pentru consolidarea cooperării culturale bilaterale s-a discutat despre realizarea unor proiecte comune care să pună în valoare arta tradiţională a iei în paralel cu tehnica desăvârşită a ţesutului de kimono. A fost evocată relaţia culturală de lungă durată dintre România şi Japonia, consolidată prin proiecte precum Festivalul Hanami – „Florile de cireş”, organizat anual în Bucureşti cu sprijinul Ambasadei Japoniei, precum şi Galeria de Artă Orientală inaugurată, în noiembrie 2024, la Muzeul Naţional de Artă al României, ce include o colecţie valoroasă de artă japoneză. Ministrul Intotero a transmis aprecierea sa pentru sprijinul acordat de Guvernul japonez participării României la Expo 2025 – Osaka, unde ţara noastră va fi reprezentată de unele dintre cele mai prestigioase instituţii şi ansambluri artistice: Filarmonica „George Enescu” – în concertul programat pentru 26 iunie – Ziua României la Expo, Opera Naţională Bucureşti, Corul Madrigal, Violoncellissimo şi Cununa Carpaţilor.
Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Centrul Naţional al Cărţii organizează, în perioada 23-30 aprilie, a treisprezecea ediţie a Atelierului de traduceri româno-suedez, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Suedia. Invitaţii ediţiei din acest an sunt doi poeţi tineri români, Teona Galgoţiu şi Radu Niţescu, împreună cu două voci tinere ale poeziei din Suedia, Jonathan Brott şi Filip Lindberg. Atelierul creează premisele comunicării şi dialogului intercultural între tineri scriitori români şi suedezi, facilitând, astfel, realizarea unor legături de durată între artişti şi instituţii din România şi Suedia pentru colaborare şi schimb de bune practici. Participanţii vor lucra împreună, timp de o săptămână, pentru a-şi traduce reciproc poeziile. Pe 29 aprilie, ICR Stockholm va găzdui un eveniment la sediu în cadrul căruia poeţii vor citi poemele în original şi în traducere. Lectura va fi urmată de către o discuţie cu cei patru poeţi invitaţi, moderată de poeta suedeză Ellen Nordmark. Traducerile din ediţiile precedente ale atelierului au fost publicate în reviste şi antologii din România şi Suedia şi au crescut sensibil cunoştinţele cititorilor suedezi despre poezia românească contemporană, iar poeţii implicaţi în proiect au fost, ulterior, invitaţi pentru lecturi la festivaluri internaţionale de poezie.
Institutul Cultural Român, prin Direcția Reprezentanțe în Străinătate și Comunități Românești, organizează, în perioada 12 aprilie-25 iulie, în Grecia și Albania, un proiect expozițional itinerant dedicat Fraților Manakia, pionieri ai fotografiei și cinematografiei în Balcani la începutul secolului XX. Expoziția prezintă imagini realizate în trecut de Frații Manakia, păstrate în arhiva de imagine a Muzeului Țăranului Român și fotografii recente ale acelorași locuri, realizate, începând din 2017, de conf. univ. dr. Cătălin D. Constantin în cadrul unei cercetări ample în peste 40 de așezări din nordul Greciei, Albania și Macedonia de Nord.
Ministerul Apărării Naţionale îi comemorează pe eroii români căzuţi pe frontul de vest, la 80 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, prin organizarea unui marş şi a unor ceremonii solemne la patru cimitire din ţară şi din străinătate. Manifestările au început, marţi, în faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” din Bucureşti şi vor continua până pe 28 aprilie. La ceremoniile comemorative participă 70 de persoane. Acestea fac parte din Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Statul Major al Apărării, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Comandamentul Logistic Întrunit şi Brigada 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Participă şi patru militari răniţi în teatrele de operaţii, alături de 12 studenţi militari. Delegaţia a plecat marţi din Bucureşti, unde a început marşul comemorativ. Joi, este programată o ceremonie la parcela de onoare românească din Cimitirul Rákoskeresztúr din Budapesta. Vineri dimineaţa, delegaţia României va fi prezentă la cimitirul românesc din Zvolen, în Republica Slovacia, iar, sâmbătă, la Cimitirul Central din oraşul Brno, Cehia. Marşul se va încheia la sediul Primăriei oraşului Brno, unde se vor decerna medalii comemorative primarilor localităţilor din Cehia, eliberate de Armata Română, care contribuie la perpetuarea memoriei militarilor români căzuţi în al Doilea Război Mondial.