Jurnal românesc – 23.02.2015
O delegaţie parlamentară a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării se află într-o vizită de lucru, la Madrid, până pe 25 februarie. Deputaţii români au programate întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din Spania, cu responsabilii amabasadei, consulatului şi Institutului Cultural Român din capitala spaniolă, precum şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale responsabile cu politicile pentru imigraţie. Vizita are drept scop intensificarea contactelor parlamentare bilaterale în contextul actual al problemelor cu care se confruntă comunitatea de români din Spania, una dintre cele mai importante alături de cea din Italia.
Mihai Pelin, 23.02.2015, 11:58
În România, taxa pe valoare adăugată ar putea scădea cu 4 puncte procentuale chiar de anul acesta. La fel şi accizele pentru unele produse, a declarat ministrul de finanţe, Darius Vâlcov. Guvernul a lansat în dezbatere publică un nou proiect de cod fiscal ce include o reducere semnificativă de taxe şi impozite si care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. Acesta prevede reducerea TVA, de la 24, la 20%, iar pentru carne, fructe şi legume, la 9%. Totodata, scad contribuţiile pentru asigurări sociale şi cota unica de impozitare. In plus, Executivul vrea să reducă şi accizele la carburanţi şi alcool, sa elimine impozitele pe construcţii şi dividende si sa taxeze diferentiat microintreprinderile. Opoziţia consideră însă că proiectul nu este credibil pentru că vine din partea PSD (la guvernare) care, în opinia PNL, a sufocat până acum mediul de afaceri.
Câteva sute de români stabiliţi în Marea Britanie au protestat duminică la Londra, în faţa sediului postului TV Channel 4, nemulţumiţi de modul în care jurnaliştii acestei televiziuni au prezentat comunitatea românească. “Protestul tăcerii” a avut loc după difuzarea la începutul săptămânii a unui prim episod al controversatului documentar “Sosesc românii”, care prezinta poveştile a trei români de etnie romă care trăiesc în Marea Britanie la limita sărăciei, fără un loc de muncă stabil si fără a se integra. MAE român a subliniat, că acest episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din această ţară. Ambasada României la Londra a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, în care şi-a exprimat “surprinderea şi dezamăgirea” cu privire la conţinutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunităţii de români din Marea Britanie.
650 de militari din Grupul Românesc de Operaţii Speciale au plecat în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Începând cu 1 martie, în următoarele şase luni, ei vor executa misiuni de consiliere a forţelor de securitate afgane, în cadrul misiunii NATO. Totodată, militarii români vor asigura şi paza bazei aeriene Kandahar. România se alătură astfel altor state care vor continua să asiste forţele de securitate afgane, după ce, în 2014, NATO şi SUA şi-au retras trupele din această ţară, unde au participat la războiul împotriva talibanilor timp de 13 ani.
România asigură 4% din întreaga producţie agricolă a UE, situându-se pe locul 8 după Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda şi Polonia, ţări ale căror sectoare agricole produc peste 10 miliarde de euro anual. Potrivit datelor publicate de Eurostat, organismul de statistică al Comisiei Europene, trei sferturi din producţia agricolă a României este vegetală, în timp ce, la nivelul întregii Uniuni Europene, culturile de cereale, fructe şi legume reprezintă doar puţin peste 50%. În privinţa ponderii produselor de origine animală, respectiv carne şi lapte, România este sub media europeană. Acelaşi studiu mai arată că România se situează pe primul loc în UE după contribuţia culturilor de câmp la totalul producţiei agricole, urmată de Grecia, Bulgaria şi Croaţia.