Jurnal românesc – 22.12.2015
Românii ar putea fi principalul furnizor de emigranţi al Europei. Ei au ajuns să constituie minoritatea principală în mai multe state ale Uniunii Europene. Potrivit cifrelor Eurostat privind cetăţenii străini care locuiesc în statele UE, românii sunt cea mai numeroasă naţiune imigrantă în Italia – cu aproape 1,1 milioane de persoane, în Spania (cu aproape 730 de mii) şi în Ungaria (cu circa 31 de mii). În procente, în Italia şi în Ungaria românii reprezintă 22% dintre cetăţenii străini, iar în Spania – 16%. Alte ţări în care românii s-au stabilit în număr mare sunt Grecia, Cipru, Portugalia, Slovacia şi Germania. Oficial, aproape 2,2 milioane de români trăiesc în ţări ale Uniunii Europene.
Roxana Vasile, 22.12.2015, 12:26
Ministerul român de Externe a salutat decizia autorităţilor japoneze de prelungire, după 1 ianuarie 2016, a programului temporar de scutire de vize în favoarea cetăţenilor români care călătoresc în Japonia pentru o şedere de până la 90 de zile. Potrivit unui comunicat MAE, decizia de scutire de vize se va aplica atât pentru cetăţenii români titulari de paşapoarte simple, cât şi pentru cei titulari de paşapoarte temporare. Ministerul de Externe le recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Japonia în perioada imediat următoare să urmărească website-ul MAE pentru a se informa asupra condiţiilor detaliate de aplicare a programului de scutire de vize.
Prima misiune de patrulare a poliţiştilor români în Slovenia va avea loc în perioada decembrie-ianuarie, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Cinci poliţişti din cadrul IGPR, care vor acţiona în uniforma de serviciu şi vor purta asupra lor echipamentul din dotare, îi vor sprijini pe colegii din Slovenia în activitatea acestora de asigurare a ordinii şi siguranţei publice şi de controlare a mulţimilor şi vor consilia şi acorda sprijin cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul sloven. De asemenea, vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional produs în Slovenia, ca urmare a fluxului de imigranţi ilegali.
Ofiţeri din 11 ţări au absolvit Cursul Superior Internaţional, organizat de Jandarmeria Română. Absolvenţii provin din Franţa, Iordania, Madagascar, Maroc, Serbia, Republica Moldova, Tunisia, Ucraina şi România. Programul de învăţământ a avut ca obiectiv principal pregătirea ofiţerilor din forţele de securitate internă ale acestor ţări (jandarmerie şi poliţie) pentru a ocupa funcţii într-un stat major internaţional, în cadrul unor operaţiuni de menţinere a păcii sub mandat ONU a căror limbă oficială de lucru este franceza. Din 2014, Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei Române Mihai Viteazul este membră a Reţelei de Expertiză şi Pregătire Francofonă pentru Operaţiunile de Menţinere a Păcii din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. La 1 aprilie 2015, Şcoala a primit din partea ONU certificatul de recunoaştere a pregătirii desfăşurate la Cursul Superior Internaţional.
Cu puţine zile înaintea Crăciunului, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spune în Pastorala sa că darul păcii spirituale, al împăcării omului cu Dumnezeu, cu sine şi cu semenii se cere prin rugăciune şi se cultivă prin gânduri, cuvinte şi fapte bune, astfel încât pacea spirituală a sufletului devine izvor de pace socială, de pace în familie, în comunitate şi în lume. La rândul său, arhiepiscopul şi mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, le transmite românilor că, pentru Biserică, Sărbătoarea Crăciunului nu este simpla amintire a unui eveniment istoric care a avut loc o dată pentru totdeauna, ci este un fapt mereu actual, căci de Crăciun, Isus vrea să se nască în mod real, mistic, în inimile tuturor, aducând darurile prezenţei Sale. Tot într-o Pastorală de Crăciun, şi cardinalul greco-catolic Lucian, consideră că visele sunt lucrurile cele mai de preţ ale omenirii, Crăciunul fiind prin excelenţă un astfel de moment.