Jurnal românesc – 22.11.2024
Peste 19 milioane de cetăţeni români cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie şi sunt aşteptaţi la urne în acest weekend pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Sorin Iordan, 22.11.2024, 11:15
Peste 19 milioane de cetăţeni români cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie şi sunt aşteptaţi la urne în acest weekend pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Autoritatea Electorală Permanentă arată că, dintre aceştia, aproximativ 990.000 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport electronic. Pentru acest scrutin sunt organizate aproape 19.000 de secţii de votare în ţară şi 950 în străinătate. Cele mai multe secţii din afara graniţelor sunt în Italia – 158, Spania – 147 şi Marea Britanie – 107. Lista acestora, care include şi adresele, se găseşte pe site-ul mae.ro.
Votarea în străinătate se desfăşoară pe durata a trei zile din 22 până pe 24 noiembrie. La alegerile prezidenţiale pot vota la secţiile organizate în străinătate toţi cetăţenii români cu drept de vot, pe baza unui act de identitate emis de autorităţile române, aflat în perioada de valabilitate. Acesta poate fi cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale vor putea fi urmărite, pentru prima oară, în timp real, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă. Acesta a spus că, în premieră, AEP, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Institutul Naţional de Statistică au realizat un software în acest sens. Potrivit acestuia, după ora 21.00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise birourilor electorale, verificate şi încărcate în sistem, „în mod instantaneu” rezultatul va fi afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente şi „va putea fi văzut în timp real” pentru fiecare competitor înscris în cursa pentru desemnarea preşedintelui României.
Scriitoarea Nora Iuga a fost nominalizată la Premiul „Poetul European al Libertăţii”, acordat de oraşul polonez Gdansk. Alături de aceasta au mai fost selectaţi Amina Elmi din Danemarca, Laima Kreivyte din Lituania, Luigi Nacci din Italia şi doi poeţi de limba engleză Roger Robinson şi Alicia Elsbeth Stallings. Câştigătorul va primi o statuetă şi un premiu de 100.000 de zloţi, iar traducătorul o statuetă şi un premiu de 20.000 de zloţi. Totodată, volumele tuturor autorilor nominalizaţi vor fi publicate în seria „Poetul European al Libertăţii”, editată de instituţia organizatoare. Câştigătorul va fi anunţat în primăvara anului 2026 cu ocazia următoarei ediţii a Festivalului „Poetul European al Libertăţii”. În 2016, poeta Ana Blandiana a primit această distincţie pentru volumul „Patria mea A 4”, tradus de Joanna Kornas-Warwas.
Institutul Cultural Român anunţă deschiderea oficială, pe 26 noiembrie, a reprezentanţei sale la Tokyo, în Japonia. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa preşedintelui ICR, Liviu Jicman, a ambasadorului României în Japonia, Ovidiu Raeţchi, şi a referentului coordonator al ICR Tokyo, Ştefana Mărmureanu.
„Japonia este un centru de interes pentru operatorii culturali din România şi sunt convins că ICR Tokyo va contribui semnificativ la prezenţa românească pe scena culturală japoneză”, a spus Liviu Jicman.
La rândul său, Ovidiu Raeţchi, a transmis că deschiderea reprezentanţei ICR în capitala niponă reprezintă o iniţiativă strategică ce urmăreşte să consolideze relaţiile culturale dintre România şi Japonia, să susţină cooperarea artistică internaţională şi să ofere publicului japonez oportunitatea de a descoperi şi aprecia bogăţia şi diversitatea patrimoniului cultural românesc.
Primele acţiuni culturale ale noii structuri vor fi expoziţia cu lucrări din colecţia fotografului japonez Kosey Miya, care surprind farmecul Maramureşului, şi un concert de nai al artistei japoneze Fumiko Sakura. Odată cu înfiinţarea centrului cultural românesc de la Tokyo, numărul reprezentanţelor ICR în străinătate a ajuns la 19.