Jurnal românesc – 22.09.2023
Sorin Iordan, 22.09.2023, 11:33
O propunere legislativă conform căreia serviciile notariale prestate de secţiile consulare ale României, la cererea cetăţenilor străini, să se realizeze în baza unor tarife rezonabile, a fost depusă la Parlament de deputatul liberal Valentin Făgărăşian. Acesta propune ca veniturile astfel colectate să fie utilizate integral pentru acoperirea cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul altor state. Deputatul a argumentat că eliminarea tuturor taxelor consulare, în 2017, a transformat aceste oficii consulare ale României „în adevărate birouri notariale cu servicii gratuite la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice străine”. Conform textului legii, este menţinută gratuitatea pentru cetăţenii români în condiţiile în care, în prezent, peste 5 milioane de conaţionali trăiesc în afara frontierelor ţării. Făgărăşian a declarat că, prin propunerea ca banii obţinuţi să fie utilizaţi integral pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, a creat atât sursa de venit, cât şi mecanismul prin care aceste taxe consulare să meargă în sprijinul familiilor de români aflate în suferinţă. Proiectul de lege are un impact bugetar pozitiv pe termen scurt, mediu şi lung şi contribuie la îmbunătăţirea serviciilor publice furnizate de statul român, se mai arată în expunerea de motive.
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, deputatul George Simion, solicită o întâlnire urgentă a Autorităţii Electorale Permanente, Institutului Naţional de Statistică şi Ministerului de Interne în care să se discute despre numărul de senatori şi deputaţi în viitoarea legislatură, situaţia secţiilor de vot la alegerile europarlamentare şi a votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate. Simion a arătat că un proiect de lege care reglementează aceste chestiuni se află în dezbatere la Camera Deputaţilor şi a avertizat că, în cazul în care acesta nu va fi votat, „diaspora nu va putea vota prin corespondenţă”. Liderul AUR a organizat şi o conferinţă de presă la sediul Ministerului Afacerilor Externe în care a vorbit despre deficienţele înregistrate în funcţionarea instituţiilor consulare din mai multe state. El a afirmat că românii plecaţi la muncă în diaspora „sunt umiliţi şi ţinuţi la cozi pentru cele mai mărunte operaţiuni birocratice.” Totodată, AUR şi-a reafirmat solicitarea pentru înfiinţarea mai multor secţii de vot în străinătate, date fiind problemele înregistrate la precedentele alegeri în mai multe ţări în care există comunităţi importante de români.
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai bine clasată instituţie de învăţământ superior din România în ierarhia QS Europe University Rankings, ediţia 2024, care vizează întreg continentul european. Universitatea clujeană ocupă locul 260 la nivel european şi 15 la nivelul Europei de Est. Ea este urmată în clasament de Universitatea Bucureşti, poziţia 277 la nivel european şi 18 regional şi de Universitatea Politehnica Bucureşti, locul 403 european şi 40 regional. 17 universităţi din România sunt cuprinse în această ediţie a QS Europe University Rankings care clasifică 688 de astfel de instituţii din toată Europa. Metodologia utilizată în ierarhizare include reputaţia academică, reputaţia în rândul angajatorilor, raportul studenţi/facultate, numărul de citări per lucrare, cadrele didactice şi de studenţi din străinătate. Clasamentul european este condus de Universitatea Oxford din Marea Britanie, urmată de Institutul Federal de Technologie din Zürich în Elveţia şi de Universitatea Cambridge din Regatul Unit.
Teatrul bucureştean Coquette revine în Spania cu piesa „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” după Petre Ispirescu. Spectacolul, în regia lui Constantin Andrei Ionescu, cu actorii Olga Delia Mateescu, Ruxandra Bălaşu, Ioan Andrei Ionescu şi Alexandru Făinişi, îşi propune să poarte comunitatea de români pe tărâmurile fantastice ale basmului românesc, transmite instituţia teatrală. Turneul va avea loc în perioada 28 septembrie – 9 octombrie în oraşele Palos de la Frontiera, Malaga, San Pedro del Pinatar, Valencia şi Castellon de la Plana. Spectacolul face parte dintr-un proiect finanţat de Guvernul României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.