Jurnal românesc – 22.08.2024
Executivul român a aprobat un memorandum cu privire la negocierea unui acord interguvernamental cu Austria referitor la mormintele şi operele comemorative de război.
Sorin Iordan, 22.08.2024, 11:22
Executivul român a aprobat un memorandum cu privire la negocierea unui acord interguvernamental cu Austria referitor la mormintele şi operele comemorative de război. Proiectul conţine, printre altele, prevederi referitoare la formele de cooperare, amenajarea, restaurarea şi întreţinerea mormintelor şi a operelor comemorative de război şi exhumarea sau reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale morţilor de război români şi austrieci. Pe teritoriul Austriei au fost identificate circa 80 de locuri în care sunt înhumate rămăşiţele pământeşti a peste 2.600 de ostaşi români decedaţi în luptă şi în prizonierat în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial. Pe teritoriul României figurează înhumaţi peste 1.200 de militari austrieci, care şi-au pierdut viaţa în prima conflagraţie mondială, şi care sunt înmormântaţi în cimitirele şi parcelele de onoare ale morţilor de război austro-ungari.
* * *
Câteva sute de copii din ţară şi din străinătate vor participa la a 3-a ediţie a Festivalului Internaţional al Sportului pentru Tineret, care va avea loc la Iaşi în perioada 29 august – 19 octombrie. Organizatorul evenimentului, conf. univ. dr. Cezar Honceru, a declarat că la evenimentele sportive, care se vor desfăşura pe terenurile de sport ale mai multor şcoli şi licee din Iaşi, vor lua parte copii din mai multe judeţe ale României, dar şi din Republica Moldova. El a spus că Festivalul îşi propune să creeze un mediu sportiv, competiţional şi educaţional care să genereze stare de bine, să promoveze mişcarea în aer liber, interacţiunea, respectul şi toleranţa prin comportamente responsabile, altruiste, proactive, dar şi aprofundarea relaţiilor între tineri din medii diferite. Înscrierile la competiţiile sportive din cadrul festivalului se pot face până pe 26 august. Participanţii pot concura în echipe, dar şi individual. Finanţarea pentru organizarea acetui eveniment este asigurată de Primăria Municipiului Iaşi.
* * *
Proiectul „Aripi”, care promovează publicului japonez interpreţi şi creatori români din diferite generaţii, va fi prezentat la Tokio, prin intermediul a două recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail, unul dintre cei mai importanţi solişti români, alături de violonista Andreea Ioana Nistor şi soprana Antonia Beteag. Recitalurile vor avea loc pe 29 august, la Centrul Minato pentru Egalitatea de Gen, şi pe 31 august, la Minato-Ku Takanawa Citizen Hall. Tema programului este „Libertate”, iar cu acest prilej va fi lansată, în premieră, lucrarea „Aripi” pentru voce, vioară şi pian, special compusă de compozitorul român Sebastian Androne – Nakanishi. Proiectul „Aripi” are loc în contextul unei triple aniversări – 35 de ani de la Revoluţia din 1989, 20 de ani de activitate a asociaţiei Romanian Music Society in Japan, parteneră pentru popularizarea muzicii şi culturii româneşti în spaţiul asiatic, şi 1 an de la semnarea Declaraţiei Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia.
* * *
Profesori universitari din România şi Polonia vor participa la Zilele Dacilor Liberi, care vor avea loc pe 24 şi 25 august în localitatea Onceşti, din judeţul Maramureş. Manifestarea are drept scop apărarea patrimoniului cultural material şi imaterial pe teritoriul Regatului Dacia, păstrarea unităţii românilor, promovarea portului tradiţional şi a folclorului autentic. Programul va începe pe 24 august, la Căminul cultural din localitate, cu o masă rotundă cu tema „Repere istorice din ţara Maramureşului”, urmată, printre altele, de parada portului popular, scenete dacice şi momente artistice. Printre invitaţi se află şi consulul României la Solotvino, în Ucraina, preşedintele Baroului Avocaţilor din Maramureş şi reprezentanţi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Aflat la a 7-a ediţie, evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Onceşti în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Baroul Maramureş, Asociaţia Avocaţilor din Baroul Maramureş şi Biserica Ortodoxă Onceşti.