Jurnal Românesc – 22.08.2022
Sorin Iordan, 22.08.2022, 11:45
Peste 1.200 de elevi, studenţi şi tineri din 18 ţări, atât din comunităţile istorice, cât şi din diaspora, au participat la a 13-a ediţie a Programului de tabere „ARC”, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sportului. Participanţii au redescoperit România prin intermediul atelierelor de limba română, geografie, istorie, sport, muzică, desen şi al excursiilor organizate la obiectivele turistice şi culturale din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Neamţ. DRP arată că peste 70 de profesori voluntari au îndrumat copiii, care au avut oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile de comunicare în limba română şi de a-şi îmbogăţi cunoştinţele despre istoria, cultura şi civilizaţia românească.
„Experienţele copiilor, deschiderea şi bucuria cu care au participat în acest program ne dau energia să mergem mai departe. E un angajament pe care ni-l asumăm, o datorie pe care o avem faţă de noile generaţii de români de pretutindeni, în susţinerea unităţii şi identităţii noastre lingvistice şi culturale”, a declarat şeful Departamentului, secretarul de stat Gheorghe Cârciu. Taberele „ARC” au avut loc începând din 18 iulie, în centrele de agrement de la Oglinzi, în judeţul Neamţ, şi Sângeorz-Băi, în judeţul Bistriţa-Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile.
Cei 77 de pompieri români şi-au încheiat misiunea de o săptămână în Franţa, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Instituţia transmite că salvatorii români au participat, în sud-vestul Hexagonului, la identificarea şi lichidarea focarelor ascunse de incendii şi protejarea locuinţelor aflate în vecinătatea acestora. „Eforturile pompierilor militari români au fost susţinute de implicarea extraordinară a autorităţilor şi a voluntarilor din Franţa care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în ţara gazdă”, arată IGSU. România le-a acordat ajutor autorităţilor franceze în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul de la Paris prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Pompierii români au mai participat în această vară la misiuni de stingere în Grecia, ţară afectată de vaste incendii de vegetaţie.
Programul Femeia Antreprenor, al cărui obiectiv este de a sprijini structurile economice private, înfiinţate şi conduse de femei, a fost lansat la finele săptămânii trecute. Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că acest program contribuie şi la atingerea standardului egalitate de gen în domeniul antreprenorial, una dintre cerinţele pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a putea deveni membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Numărul maxim de beneficiari este de 1.000, iar suma maximă ce poate fi obţinută este de 200.000 de lei. Pachetul are şi o parte digitală obligatorie, în valoare de 5.000 de euro, iar componenta de cofinanţare variază între 5 şi 15%.
Cadariu a precizat că programul este prevăzut să funcţioneze până în 2027, perioadă în care vor fi 5.000 de beneficiari, iar bugetul total va atinge un miliard de lei. El a arătat că acest program apare în contextul în care, în prezent, în România, doar 36,8% dintre antreprenori sunt femei. Programul Femeia Antreprenor este al treilea demers întreprins în acest an de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului după Start-up Nation şi Start-up Diaspora.
Filmul de animație „Amok” în regia lui Balázs Turai, o coproducţie România-Ungaria, a câștigat premiul „Inima orașului Sarajevo pentru cel mai bun scurtmetraj” la a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film din capitala Bosniei și Herțegovina. Pelicula a avut premiera la 13 iunie în Franța, la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy, unde a câștigat Premiul Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj şi a devenit eligibil pentru nominalizarea la Oscar. Un alt film premiat la Sarajevo a fost „Soțul meu musulman”, regizat de Daniel și Alexandra Lizeta Bărnuți, care a primit premiul „Filme care contează” în cadrul secțiunii Zilele Industriei CineLink. „Libertate”, cel mai nou film în regia lui Tudor Giurgiu, a primit Premiul juriului la secțiunea CineLink Work In Progress. Lista câștigătorilor din secțiunea CineLink este completată de producătoarea și regizoarea Oana Giurgiu, care a obținut Premiul Entreprenori Audiovizuali Europeni. Festivalul de Film de la Sarajevo s-a desfăşurat în perioada 12-19 august, iar zece dintre filmele prezentate au fost producţii cinematografice româneşti.