Jurnal românesc – 22.07.2024
Autorităţile britanice au informat, duminică, cu privire la reţinerea a nouă cetăţeni români implicaţi în incidentele din seara de 18 iulie din Leeds, ulterior opt dintre aceştia fiind eliberaţi, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Ştefan Stoica, 22.07.2024, 11:22
Autorităţile britanice au informat, duminică, cu privire la reţinerea a nouă cetăţeni români implicaţi în incidentele din seara de 18 iulie din Leeds, ulterior opt dintre aceştia fiind eliberaţi, informează Ministerul Afacerilor Externe. MAE precizează că, prin misiunile diplomatice, a continuat comunicarea cu familia cetăţenilor români vizată de măsurile de preluare a minorilor şi cu reprezentanţii comunităţii şi ai cultelor religioase, precum şi demersurile pe lângă autorităţile locale britanice.
Potrivit Ministerului de Externe, la acest moment, este în desfăşurare o anchetă a autorităţilor locale de poliţie, fiind esenţială clarificarea tuturor aspectelor cu privire la incident. Consulatul General din Manchester menţine situaţia din Leeds în atenţie prioritară şi este pregătit să continue acordarea asistenţei consulare, conform competenţelor deţinute, cu respectarea legislaţiei britanice în vigoare.
Mai mulţi români au fost implicaţi, joi seară, la Leeds, în incidente violente, declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului. Vineri, ministrul britanic de interne, Yvette Cooper, a cerut aplicarea ‘forţei depline a legii’ asupra celor responsabili pentru incidentele violente din Leeds, în timp ce Consiliul Local al acestui oraş a anunţat că este de acord să realizeze o examinare urgentă a cazului şi să colaboreze cu organizaţiile conduse de români şi de romi, cu bisericile şi consulatul onorific al României şi cu alţi reprezentanţi ai familiei, în interesul familiei şi al comunităţii mai largi de romi, relatează BBC.
* * *
Vineri, 19 iulie, Institutul Cultural Român și rețeaua de reprezentanțe în străinătate l-au aniversat, printr-un material video difuzat online timp de 24 de ore, pe celebrul scriitor român Norman Manea, una dintre cele mai importante figuri ale scenei literare de astăzi, supraviețuitor al Holocaustului, care a împlinit 88 de ani. Pe platformele social media ale ICR s-a difuzat „Norman Manea 88 – o călătorie în istorie și în memorie” – o producție video a Centrului Național al Cărții, după montajul realizat de poetul Florin Iaru.
Materialul cuprinde lecturi în șapte limbi din „Întoarcerea huliganului”, operă impresionantă a scriitorului, publicată în anul 2003. Norman Manea (n. 19 iulie 1936) este unul dintre cei mai apreciați și cei mai traduși scriitori români. Prozator, eseist, memorialist și profesor de literatură, a debutat în anul 1966 și până la plecarea din țară, în 1986, a publicat 10 volume. După 1986, cărțile sale, traduse în peste 30 de limbi, s-au bucurat de aprecierea cititorilor din întreaga lume.
* * *
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău organizează, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, colocviul „Confruntare şi violenţă în arheologia preistorică şi antică din spaţiul tiso-nistrean”. Evenimentul se va desfășura între 25 și 28 iulie, la baza arheologică a Universității de Stat din Moldova aflată în localitatea Saharna, raionul Rezina, unde vor fi discutate teme legate de urmele conflictelor și ale violenței umane în baza datelor arheologice. De asemenea, în atenția specialiștilor se vor afla subiecte precum rolul fortificațiilor, existența și mobilitatea războinicilor, descoperiri de arme în contexte funerare și de habitat, analize antropologice privind indici ocupaționali, traumatisme, violența sau progresul tehnologic.
* * *
„Nicolae Grigorescu. Pictor al ethosului românesc”, prima expoziție monografică dedicată fondatorului picturii moderne românești, va fi vernisată în data de 27 iulie, ora 17.00, la Muzeul Național din Gdańsk. Vernisajul inaugurează oficial Sezonul Cultural România – Polonia 2024 – 2025. În expoziție au fost selectate printre cele mai valoroase lucrări semnate de Grigorescu din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, care ilustrează temele tratate recurent de pictor.
Expoziția este acompaniată de piese din colecția etnografică a Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” din București care recreează atmosfera încăperilor ilustrate în picturile lui Grigorescu. Sezonul Cultural România – Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, respectiv de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia, în parteneriat cu Institutul Polonez din București.