Jurnal Românesc – 22.07.2022
Consulatul General al României la Madrid organizează, în zilele de 25 şi 26 iulie, o „Campanie de vară” în sprijinul cetăţenilor români. Astfel, în perioada menţionată, oficiul din capitala Spaniei îşi prelungeşte programul de lucru cu publicul până la ora 20.00, pentru a prelua, fără programare şi gratuit, cereri pentru titluri de călătorie şi declaraţii de călătorie pentru minori. Cetăţenii români care nu deţin un document de identitate românesc valabil şi doresc să călătorească spre România pot solicita un titlu de călătorie dacă se prezintă la consulat cu orice document românesc de identitate expirat, în original sau copie, sau cu codul numeric personal. În cazul minorilor, trebuie prezentate actele de identitate ale părinţilor şi certificatul de naştere românesc sau spaniol în care să figureze numele părinţilor. Dacă minorul nu deţine documente de rezidenţă în Spania, sunt necesare cartea de identitate sau paşaportul părintelui care îşi declară acordul, în original, cartea de identitate sau paşaportul persoanei care va însoţi minorul, în copie, şi certificatul de naştere al minorului, în original. Consulatul General al României la Madrid arată că aceste titluri de călătorie sunt valabile doar pentru deplasarea spre România. Instituţia precizează că pentru prestarea altor tipuri de servicii consulare este necesară programarea prin intermediul portalului econsulat.ro.
Sorin Iordan, 22.07.2022, 11:40
Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie, curs de apă caracterizat de curenţi marini foarte de puternici. „Sunt onorat să constat că această traversare a făcut ca inimile românilor din Ţara Galilor şi Anglia să rezoneze cu această acţiune românească”, a transmis sportivul. Acesta a fost aşteptat la final de aproximativ 50 de români, între care reprezentantul Ambasadei României în Marea Britanie, Mihai Ioan, şi Consulul Onorific al României în Ţara Galilor, Diana Stroia. Avram Iancu a efectuat traversarea sub supravegherea Asociaţiei Canalului Bristol, entitatea juridică ce guvernează înotul în acest canal şi care organizează traversarea în mod oficial. Sportivul a obţinut, anul acesta, titlul de „Performanţa Anului” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise, pentru că în 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, în 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială. Între performanţele bibliotecarului din Petroşani se numără traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016, şi parcurgerea înot a întreg cursului Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, în vara lui 2017.
Lungmetrajul „Oameni de treabă”, în regia lui Paul Negoescu, documentarul „Pocalul. Despre fii și fiice”, realizat de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu, şi scurtmetrajele „Mon Ami”, de Carina Daşoveanu, şi „Eu şi sora mea”, de Theodor Ioniţă, se numără printre cele 51 de producţii care vor concura anul acesta la Festivalul de Film de la Sarajevo. A 28-a ediţie a manifestării include 4 secţiuni competiţionale: lungmetraj, documentar, scurtmetraj şi film studenţesc. În cadrul competiţiei de lungmetraje, „Oameni de treabă”, care va fi proiectat în premieră mondială, va concura alături de 7 producţii pentru unul dintre trofeele „Inima Sarajevo”. În secţiunea documentar, filmul Cătălinei Tesăr şi Danei Bunescu se va lupta cu alte 21 de pelicule, iar în secţiunea de filme studenţeşti, unde sunt înscrise „Mon Ami” şi „Eu şi sora mea” lupta se va da cu alte 9 producţii. Printre cele 10 filme selectate în secţiunea de scurtmetraje se numără şi coproducţia România-Ungaria „Amok”, în regia lui Balázs Turai. Festivalul de Film de la Sarajevo va avea loc în perioada 12-19 august.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 520 locuri de muncă pentru români în Spaţiul Economic European. Cele mai multe, 251, se găsesc în Belgia, unde sunt căutaţi ospătari şi muncitori necalificaţi în agricultură. În Olanda sunt disponibile 111 locuri de muncă pentru legumicultori, culegători de fructe şi lucrători în pepiniere de flori. În Norvegia, românii pot alege dintre cele 53 locuri de muncă în industria sticlei şi în domeniul instalaţiilor sanitare. Polonia pune la dispoziţie 32 locuri de muncă pentru zidari, muncitori în depozit, asistenţi de producţie, vopsitori, strungari, sudori şi lăcătuşi. Germania oferă 30 locuri de muncă pentru şoferi de camion, curieri şi educatori, în Irlanda sunt căutaţi 20 de îngrijitori de persoane, iar în Finlanda sunt disponibile 14 locuri de muncă în construcţii. Nu în ultimul rând, în Malta sunt libere 9 locuri de muncă pentru coordonatori de proiecte de cercetare şi dezvoltare, farmacişti, tehnicieni proiectanţi, auditori de conformitate şi ingineri. Oferta completă se găseşte pe site-ul anofm.ro la secţiunea Eures.