Jurnal Românesc – 22.07.2021
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Cruce. Administraţia Prezidenţială transmite că distincţia i-a fost conferită diplomatului în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la susţinerea şi promovarea relaţiilor economice, politice şi culturale dintre Germania şi România. Ambasadorul german se află la finalul unui mandat pe care l-a început în 2017.
Sorin Iordan, 22.07.2021, 11:22
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare a ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Cruce. Administraţia Prezidenţială transmite că distincţia i-a fost conferită diplomatului în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală avută la susţinerea şi promovarea relaţiilor economice, politice şi culturale dintre Germania şi România. Ambasadorul german se află la finalul unui mandat pe care l-a început în 2017.
Vizita delegației Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în comunitățile istorice a continuat la Skopje, în Macedonia de Nord. Secretarul de stat Oana Ursache a avut o serie de întrevederi cu oficiali din Ministerul pentru Sistem Politic și Relații Inter-comunitare, Ministerul Culturii, Ministerul Educației şi Ministerul Afacerilor Externe, iar discuţiile s-au concentrat pe înființarea unui centru de informare al României la Universitatea Sfinții Chiril și Metodie din Skopje, care va avea rolul de a apropia cultura română de spațiul academic macedonean. Oana Ursache a arătat că Departamentul a deschis 5 astfel de Centre la Comrat, Bălți, Ismail, Slatina şi Korcea, cu misiunea de a păstra legăturile culturale și lingvistice. Şefa DRP a le-a vorbit reprezentanţilor macedoneni şi despre legea care instituie Ziua Românității Balcanice la data de 10 mai şi a discutat cu aceştia despre posibilitatea organizării, în 2022, a unor evenimente comune tuturor comunităților balcanice. Delegaţia României se va afla în comunitățile istorice până pe 28 iulie.
O nouă reuniune din cadrul campaniei Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021, iniţiată de ministerul de Externe, s-a desfăşurat, în format hibrid, cu membrii comunităţii şi ai mediului asociativ românesc din Franţa. La întâlnire, la care au participat ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, şi reprezentanţi ai misiunii diplomatice şi oficiilor consulare, românii din Hexagon au semnalat o serie de aspecte privind necesitatea extinderii reţelei consulare, coroborată cu asigurarea necesarului de personal consular în cadrul misiunilor, prestarea serviciilor consulare prin intermediul platformei econsulat.ro, debirocratizarea serviciilor inclusiv prin transmiterea documentelor prin intermediul serviciilor poştale sau de curierat rapid, aspecte legate de muncă şi protecţie socială şi necesitatea îmbunătăţirii mijloacelor de comunicare prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate.
Reprezentanţii ambasadei au prezentat demersurile de extindere a reţelei consulare, cu accent pe operaţiunile de relocare temporară a spaţiului de lucru cu publicul al Consulatului General al României la Marsilia într-un sediu modern şi cu o infrastructură adecvată, precum şi cu privire la operaţionalizarea Consulatului General la Paris şi a Consulatului General la Nantes, a căror deschidere este programată anul acesta, respectiv în 2022. Programul Dialog cu diaspora pe teme consulare a început în 2015 şi le oferă românilor din străinătate posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu scopul identificării rapide de soluţii. Anul acesta au mai fost organizate întâlniri cu românii din Germania, Marea Britanie, Cipru, Austria şi Portugalia. Următoarea reuniune din cadrul campaniei va avea loc cu reprezentanţii românilor din Grecia.
Ansamblul românesc Flauto Dolce va susține un concert, pe 23 iulie, cu ocazia încheierii expoziției de artă vizuală din colecția Institutului Cultural Român la Budapesta. Expoziţia a cuprins lucrări donate de artiștii români invitați să expună în Ungaria şi opere primite în custodie din partea Ministerului Culturii de la Bucureşti. În concertul de final, Flauto Dolce va prezenta un material muzical din regiunile istorice Transilvania, Moldova și Valahia. Ansamblul a luat fiinţă în anul 2000, la Cluj, sub auspiciile Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi îi are în componenţă pe muzicienii Zoltán Majó, Mária Szabó, Noemi Miklos şi Mihaela Maxim. Până în prezent, cei patru muzicieni au concertat în România, Austria, Spania, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Israel, Ungaria, Serbia şi Slovenia şi au luat parte la proiectul UNESCO Moştenirea Culturală – o punte către un viitor comun.
Lungmetrajul Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regizat de Radu Jude, câștigător al Ursului de Aur la a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, rulează în cinematografele din Austria. Programul zilnic al proiecțiilor se găseşte pe site-ul film.at.