Jurnal românesc – 22.04.2025
Cetățenia română devine mai greu de obținut. În urma unor modificări legislative, cunoașterea limbii române devine obligatorie pentru toți cei care vor să devină cetățeni români.

Mihai Pelin, 22.04.2025, 11:22
Cetățenia română devine mai greu de obținut. În urma unor modificări legislative, cunoașterea limbii române devine obligatorie pentru toți cei care vor să devină cetățeni români. Solicitanții vor fi nevoiți să demonstreze că stăpânesc limba cel puțin la nivel mediu (B1) și că se pot integra în societate. De asemenea, legea prevede și o serie de excepții. Astfel, nu vor fi obligați să susțină testul lingvistic cei care pot demonstra că au urmat studii liceale sau universitare timp de cel puțin trei ani în limba română (măsură aplicabilă în special cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina), persoanele care au fost cetățeni români până în 1940 și au pierdut cetățenia în urma anexării Basarabiei, Bucovinei de Nord și Bugeacului de către URSS și persoanele care au peste 65 de ani.
Noua legislație prevede și digitalizarea procedurilor de acordare a cetățeniei. Solicitanții vor primi un card de cetățenie în locul certificatului tipărit, iar cererile vor putea fi urmărite online, printr-un sistem digitalizat. De asemenea, identitatea titularului cardului de cetățenie va fi confirmată biometric, prin imaginea facială și amprente digitale, la fel ca în cazul obținerii unui pașaport. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat decretul privind modificarea Legii cetățeniei române în luna martie. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției și a fost supus dezbaterii publice.
* * *
ICR din New York organizează pe 25 aprilie, un recital extraordinar susținut de soprana Iulia Isaev și pianista Liana Mareș. Evenimentul oferă publicului american o incursiune în excelența artei lirice românești – un eveniment ce prefațează ediția din 2025 a Bucharest Opera Festival. În această atmosferă, vor fi dezvăluite publicului detalii despre cea de-a patra ediție a festivalului, oferind o perspectivă asupra evenimentului din acest an. Muzicologul Oltea Șerban-Pârâu va împărtăși impresii despre cea de-a treia ediție, la care a fost prezentă anul trecut, la București, aducând în discuție momente memorabile și impactul festivalului. Participanții vor avea ocazia să vizioneze filmul Bucharest Opera Festival 2024 All Puccini Edition, realizat de Virgil Oprina, o mărturie video a succesului ediției precedente.
La eveniment va participa directorul Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga. Seara se va deschide cu un scurt cuvânt-introductiv rostit de directorul ICR New York, Dorian Branea. Ajuns la cea de-a patra ediție în iunie 2025, Bucharest Opera Festival contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, urmărind consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă și balet din țară și străinătate.
* * *
În perioada 22-28 aprilie, Ministerul Apărării Naționale de la București, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, marchează împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial prin organizarea unui marș comemorativ intitulat ‘Pe urmele eroilor români căzuți pe Frontul de Vest – Ungaria, Slovacia, Cehia’. Această inițiativă de înaltă semnificație onorează memoria și sacrificiul miilor de militari români care au luptat cu eroism. Vor avea loc ceremonii comemorative solemne la patru cimitire de onoare din țară și din străinătate, unde sunt înhumați, în număr impresionant, soldați români.
Evenimentele vor avea loc la Cimitirul de onoare al eroilor români din al Doilea Război Mondial de la Oarba de Mureş, la Parcela de onoare a eroilor români din Budapesta, în Ungaria, la Cimitirul de onoare al eroilor români din Zvolen, în Slovacia, şi la Parcela de onoare a eroilor români din Cimitirul Central din Brno, în Cehia. La ceremonii participă, printre alţii, membri ai Parlamentului de la Bucureşti, Statului Major al Apărării, Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Comandamentului Logistic Întrunit şi patru militari răniţi în teatrele de operaţii, alături de studenţi militari.
* * *
Ana Silvestru, pianistă româncă stabilită la Zürich, renumită pentru interpretările și tehnica impecabile, care i-au adus recunoaștere în lumea bună a muzicii clasice și pe scenele internaționale, va susține un concert la Cluj, în data de 2 mai. În Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai vor răsuna capodopere semnate de Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, Maurice Ravel și Béla Bartók. Invitați sunt excepționalul artist german Rainer Seegers, prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin până în 2019 și tutore al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, pianistul italian Giulio Biddau și românca Mihaela Despa, prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna (Elveția).
„Calendimaggio este o veche tradiție răspândită în mai multe regiuni din Italia, un adevărat festival al primăverii, renașterii și iubirii. Mi s-a părut firesc să numim Calendimaggio acest concert, în care voi urca pe scenă alături de artiști minunați, tocmai pentru că îl vedem ca pe o sărbătoare a muzicii, inspirată de Renaștere”, a declarat pianista Ana Silvestru, organizatoarea evenimentului. Concertul va fi dedicat memoriei lui Relu Despa (1977-2024), șeful partidei de percuție a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.