Jurnal Românesc – 22.04.2022
Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Filmului European va avea loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.
Roxana Iorgulescu Bandrabur, 22.04.2022, 11:41
Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Filmului European va avea loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.
Ediția de anul acesta se derulează în plin război, care perturbă nu doar viețile a milioane de ucraineni, ci ale tuturor europenilor, care s-au mobilizat exemplar pentru a sprijini refugiații din Ucraina.
Atacul la adresa libertății oamenilor și la dreptul de a-și alege propriul destin, principii pe care se bazează Uniunea Europeană, a generat ample acțiuni de solidaritate, dar ne-a făcut pe toți să fim mai atenți la ce se întâmplă în jur și, mai ales, ne-a determinat să rămânem uniți și să apărăm democrația și valorile noastre comune.
În acest context, care ne demonstrează că nu suntem la adăpost de amenințări, provocări teribile și lipsă de perspectivă, 26. FFE ia pulsul Europei cu o selecție de filme ca o oglindă realităților care străbat continentul. Festivalul deschide o platformă de dialog cu o deosebită relevanță pentru situația actuală”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.
Directorul artistic al prezentei ediții este criticul de film Cătălin Olaru, care a declarat că: Anul acesta, la Festivalul Filmului European, redescoperim și sprijinim împreună o Ucraină mai europeană ca oricând.”
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
Reprezentanții Ambasadei României în Spania fac un apel la românii care au nevoie de programări în vederea obținerii unor documente de la consulatele țării noastre să nu apeleze la firmele neautorizate de intermediere, riscând astfel să le fie folosite datele personale în scopuri necunoscute.
Informăm că astfel de reprezentanți nu sunt angajați ai Ambasadei României la Madrid, ai Consulatului General al României la Madrid sau ai altor oficii consulare ale României din Spania și nici nu au sprijinul nostru pentru intermedierea de astfel de servicii consulare”, se arată în anunțul publicat de ambasada țării noastre în Spania, care îi atenționează totodată pe cetățenii români că se expun unor riscuri serioase atunci când își cedează datele personale (nume, prenume, data nașterii, codul numeric personal (CNP), email, parole etc.) unor firme sau persoane fizice neautorizate să prelucreze aceste date în conformitate cu regulamentul GDPR. Serviciul de programări consulare este gratuit și poate fi realizat exclusiv pe pagina de internet www.econsulat.ro.
De asemenea, surse oficiale de informare sunt: Ambasada României la Madrid (madrid.mae.ro), oficiile consulare ale României din Spania și Ministerul Afacerilor Externe român (www.mae.ro).
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu comunitățile de români din zonele orașelor Minneapolis și Saint Paul. Muraru a avut de asemenea discuții cu autoritățile din statul Minnesota și cu liderii unor companii care au investit sau intenționează să investească în România.
În cadrul întâlnirilor cu comunitățile de români, ambasadorul a prezentat prioritățile mandatului său, punând accent pe cel mai important obiectiv: accederea României în Programul Visa Waiver. Ambasadorul Muraru a subliniat faptul că, în reușita acestui obiectiv, sprijinul comunităților de români din Statele Unite este foarte important.
Un punct important al vizitei ambasadorului în statul Minnesota l-au reprezentat întrevederile cu înalții oficiali ai statului, precum și cu o serie de companii importante implicate în proiecte din România, sau interesate de investiții în țara noastră, în sectoare precum agricultura, comerțul, tehnologia și serviciile medicale.
În cadrul discuțiilor cu reprezentanții mediului de afaceri și politic din Minnesota, Muraru a prezentat capacitatea României de a susține proiecte de anvergură, inclusiv prin prisma principalelor dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și țara noastră: comercială, economică și de securitate, subliniindu-se faptul că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la lansarea sa.
De asemenea, au fost împărtășite opinii cu privire la criza de securitate din regiunea Mării Negre, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, care ar putea duce la o criză energetică în zona europeană. În context, oficialii statului Minnesota, recunoscut pentru solidaritatea sa față de refugiați, și-au oferit disponibilitatea de a acorda expertiză în privința gestionării crize umanitare. Muraru a prezentat eforturile României, inclusiv prin mobilizarea exemplară a societății civile, în primirea și îngrijirea persoanelor care caută refugiu.
Biblioteca Metropolitană București (BMB), prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, organizează și în anul 2022 un concurs de creaţie literară, adresat liceenilor bucureşteni, intitulat Parol, Mon Cher”, cu tema Universul caragialesc”.
Proză scurtă, poezie și dramaturgie sunt cele trei categorii în care vor trebui să se încadreze creațiile artistice (texte literare, poezii).
Parol, Mon Cher” este un concurs adresat elevilor claselor IX-XII, care au preocupări literare şi doresc să-şi prezinte operele într-o competiţie şcolară. Înscrierea se face pe baza unei Fișe de înscriere, iar lucrările vor fi expediate electronic pe adresa de e-mail caragiale2022@bibmet.ro, în perioada: 2 mai – 15 iunie. De asemenea, pe lângă creațiile câștigătoare, cele mai bune lucrări vor fi publicate într-o Antologie de texte tipărită la Editura Bibliotecii Metropolitane București, seria Literatura fără vârstă.
Concursul reprezintă o încurajare pentru tânăra generație în a-și dezvolta abilitățile literare, inventivitatea și dorința de inovare. Pentru mai multe informații, puteți consulta Regulamentul concursului pe bibmet.ro, unde veți regăsi și Fișa de înscriere.