Jurnal românesc – 22.03.2016
Roxana Vasile, 22.03.2016, 11:05
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat îngrozit şi întristat de exploziile de marţi dimineaţă, de la Bruxelles, transmiţând condoleanţe familiilor celor loviţi, autorităţilor şi poporului belgian. Guvernul de la Bucureşti a condamnat violenţele, iar ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că este absolută nevoie ca cei cărora le sunt scumpe pacea şi prosperitatea să îşi unească toate eforturile pentru a lupta cu determinare pentru terminarea flagelului terorist. Ministerul de Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, mai multe contacte telefonice ale Ambasadei României la Bruxelles. Numerele sunt : +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040 şi +32 (0)2 344 1658. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center. A fost pus la dispoziţie şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles : +32(0)2 344 0854.
Procurorii ungari au trimis în judecată, în ultima perioadă, mai mulţi cetăţeni români care au încercat să transporte imigranţi în Germania în vara anului trecut, când Ungaria a fost tranzitată de numeroşi refugiaţi ce intenţionau să ajungă în vestul Europei.Trei români, împreună cu doi sirieni, au încercat să transporte în Germania 32 de imigranţi din Siria. Imigranţii ar fi urmat să plătească în jur de 500 de euro pentru fiecare familie, dar autovehiculele în care se aflau au fost oprite de poliţişti înainte de a ieşi din Budapesta. Cei trei români şi doi sirieni acuzaţi de trafic de persoane riscă, acum, până la cinci ani de închisoare. Săptămâna trecută, procurorii ungari au decis trimiterea în judecată a altor 12 cetăţeni români pentru trafic de persoane, după ce aceştia au încercat să transporte cu zece autovehicule mai mulţi sirieni şi irakieni. Un alt cetăţean român care transporta 15 imigranţi cu un microbuz a fost reţinut de poliţiştii ungari în apropierea frontierei cu Serbia.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Lazăr Comănescu, a avut, luni, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul belgian al Afacerilor Externe şi Europene, vicepremierul Didier Reynders. Într-un comunicat al Ministerului român de Externe se arată că cei doi au convenit să dinamizeze relaţiile economice sub toate aspectele: stimularea investiţiilor reciproce, identificarea şi începerea unor proiecte concrete, intensificarea schimburilor comerciale care au depăşit, deja, pragul de 2 miliarde de euro, precum şi extinderea cooperării la domenii mai puţin explorate.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că nu este de acord ca terenurile agricole să fie vândute cetăţenilor străini, înainte de a fi făcut tot posibilul ca acestea să fie valorificate de comunităţile locale. Şeful Executivului a participat, în judeţul Alba, la prezentarea unui program de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate, astfel încât micii fermieri să îşi poată întreţine familiile din veniturile obţinute din agricultură. Printre măsurile cuprinse în program se numără angajarea membrilor de familie, încurajarea asocierilor, vânzarea producţiei sau procesarea ei şi o mai uşoară accesare a creditelor de dezvoltare şi a cofinanţărilor. În prezent, din cele 3 milioane de agricultori, aproape trei sferturi trăiesc în exploataţii de subzistenţă.
Christian Heinzmann, directorul general al companiei Tarom, şi Tiberiu Ţiclea, directorul administrativ, au fost revocaţi din funcţii, luni seara. Fostul director financiar al companiei,Gabriel Stroe este noul director general interimar al companiei. Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a publicat, anterior, concluziile controlului efectuat la Tarom potrivit cărora compania nu a respectat Codul Muncii şi nu a implementat toate acţiunile din planul de management. Aceasta a dus la curse anulate şi pierderi pentru companie de un milion de dolari.