Jurnal românesc – 22.02.2024
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat pe 21 februarie sesiunea de finanțare nerambursabilă pentru anul 2024.
Corina Cristea, 22.02.2024, 10:59
***Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat pe 21 februarie sesiunea de finanțare nerambursabilă pentru anul 2024. Asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate pot trimite cererile de finanțare și documentele prevăzute în Ghidul de finanțare 2024.
„Continuăm munca din ultimii doi ani, de a susține românii din afara granițelor, prin deschiderea unei noi sesiuni de finanțări nerambursabile. Am un angajament ferm de solidaritate, dialog și sprijin față de toți românii, menit să întărească legăturile dintre cei plecați departe de țară și cei din patria mamă. Proiectele DRP rămân direcționate către conservarea și protejarea identității românești, peste tot unde cetățenii noștri au ales să trăiască. Vă invit să accesați noul ghid destinat solicitanților de sprijin financiar și să vă implicați cât mai mult în susținerea românilor de pretutindeni!”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
Ghidul cuprinde șase programe de finanțare: Educație, Cultură, Societatea civilă, Mass-media, Spiritualitate și Tradiție și Comunitate. În cadrul sesiunii de finanțare 2024, un solicitant poate depune cel mult două proiecte, cu condiția ca acestea să se încadreze în programe diferite. Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 31 martie.
***Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu, la 21 februarie, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi. Răspunderea pentru moartea lui Navalnîi revine exclusiv autorităţilor ruse, i-a transmis reprezentantul Ministerului de Externe, care a cerut o investigaţie transparentă, independentă şi cuprinzătoare cu privire la circumstanţele în care s-a produs decesul. A fost menţionată şi obligaţia morală a autorităţilor ruse de a transmite neîntârziat familiei trupul neînsufleţit al lui Aleksei Navalnîi. Convocarea ambasadorului rus reflectă poziţia consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive şi sistematice ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în Federaţia Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federaţia Rusă a angajamentelor asumate la nivel internaţional în acest domeniu, precizează un comunicat MAE. După moartea opozantului rus la doar 47 de ani, în închisoarea de la Cercul Polar, ambasadorii ruşi din mai multe capitale occidentale au fost convocaţi la minsterele de Externe din ţările unde sunt acreditaţi.
***A IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa, devenit itinerant din cauza războiului din Ucraina, se desfăşoară, de joi până duminică, la Bucureşti, în program fiind incluse peste 20 de evenimente – recitaluri poetice, dezbateri, proiecţii de filme şi momente muzicale. Fondat în 2015, Festivalul Internaţional de Literatură de la Odesa şi-a propus să sublinieze efervescenţa culturală şi caracterul internaţional al oraşului şi să contribuie la consolidarea legăturilor sale cu alte metropole culturale din Europa şi de pe alte continente. Programul fiecărei ediţii în parte exprimă acest deziderat, atât prin selecţia scriitorilor invitaţi, cât şi prin temele de dialog, o importanţă deosebită în arhitectura programului festivalului ocupând-o panoramarea spaţiului cultural din zona Europei de Est şi a regiunii Mării Negre. Până în prezent, aproape 300 de scriitori au luat parte la evenimentele din cadrul festivalului.
***Pentru a marca Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, ICR Tel Aviv va organiza și găzdui, în data de 29 februarie, o seară comemorativă dedicată sculptorului român, dar şi regizorului Pavel Constantinescu / Ben Iosef Pavel. Evenimentul, desfășurat în limba română, va cuprinde proiectarea a două filme de scurt metraj. Este vorba despre Procesul Păsării – documentar despre procesul intentat de către Constantin Brâncuși autorităților americane care au cerut taxe vamale pentru opera sa în bronz Pasărea Măiastră, considerând că este un echipament industrial, respectiv Ovoidul – scurtmetraj despre sculptura omonimă a lui Constantin Brâncuși, care explică o parte din caracteristicile acestei forme ce apare și în alte sculpturi ale maestrului. Ambele pelicule sunt regizate de Pavel Constantinescu. Manifestarea va mai cuprinde lecturi din volumul „Un cineast față în față cu lumea contemporană” de Pavel Constantinescu, cât și un capitol din volumul autobiographic Mall, de Marcu Simionovici, dedicat regizorului român.