Jurnal românesc – 22.02.2017
Leyla Cheamil, 22.02.2017, 12:20
Ediţia 2017 a campaniei „Dialog cu diaspora pe teme consulare”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe, a debutat luni, la Lisabona, informează MAE. Conducerea Departamentului Consular a avut întâlniri cu reprezentanţii comunităţii româneşti, precum şi cu diplomaţii români cu atribuţii consulare din Portugalia. Campania „Dialog cu diaspora” va continua în prima jumătate a anului, pentru a prezenta comunităţilor româneşti din diaspora beneficiile sistemului de servicii consulare „E-Cons”. Această campanie are rolul de a explica direct cetăţenilor români întreaga gamă de servicii consulare modernizate şi informatizate, care le stau la dispoziţie sau se află în curs de implementare, astfel încât platforma „E-Cons” să fie utilizată cât mai eficient. În cadrul întâlnirii de luni cu cetăţenii români stabiliţi în Portugalia, directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a prezentat modificările legislative recente privind eliminarea cvasitotalităţii taxelor consulare, condiţiile în care solicitanţii de servicii consulare beneficiază de regimul de gratuitate astfel instituit, precum şi demersurile adoptate la nivelul MAE pentru adaptarea activităţii reţelei consulare la noul context.
La Apşa de Mijloc, în regiunea ucraineană Transcarpatia, peste 100 de elevi şi cadre didactice au participat la manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Limbii Materne. Au avut loc concursuri literare şi artistice din lirica scriitorilor români, un simpozion şi lansarea unui număr nou al revistei şcolii din localitate. La Bucureşti, ziua a fost marcată, la Teatrul de Comedie, prin spectacolul „Blues şi poezie. La Comedie”, în care s-au citit poeme scrise în limbile minorităţilor. Ziua Internaţională a Limbii Materne are scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală. UNESCO a proclamat manifestarea în 1999, iar data de 21 februarie a fost aleasă pentru că în 1952, în această zi, studenţii care demonstrau pentru recunoaşterea limbii lor materne – bangali, ca limbă naţională a Pakistanului, au fost ucişi de poliţie la Dhaka, astăzi capitala Bangladesh-ului.
O delegaţie a deputaţilor Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării se va deplasa în Finlanda pentru a discuta despre cazul doctoriţei din Piatra Neamţ, Camelia Smicală, căreia i-au fost luaţi copiii de catre autorităţi. Măsura a intervenit în 2015 în urma unor acuzaţii venite din partea soţului doctoriţei, cu care se află în divorţ. Preşedintele comisiei, Constrantin Codreanu, a precizat că o delegaţie română va merge cât mai repede în Finlanda pentru a afla punctul de vedere al autorităţilor de acolo. El spune că, potrivit declaraţiilor mamei, acesteia i-au fost încălcate drepturile. Ea nu a beneficiat nici de traducător, nici de avocat. Doi dintre copiii Cameliei Smicală sunt în plasament, iar unul a fost adoptat de o familie din Finlanda.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a aprobat fazarea a 2 proiecte majore din judeţele Ilfov şi Maramureş. Investiţiile au fost începute între 2007-2013 şi vor putea fi finalizate în actuala perioadă de programare. Proiectul este cofinanţat prin Fondul de coeziune, cu aproximativ 54 de milioane de euro. Se are în vedere extinderea şi reabilitarea surselor de apă freatică, a conductelor de apă şi a unor staţii de tratare şi clorurare. De asemenea, proiectul prevede construirea şi reabilitarea unor rezervoare de apă şi a unor staţii de pompare.