Jurnal românesc – 21.11.2024
România își intensifică demersurile pentru aderarea terestră la Spațiul Schengen, iar ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, s-a angajat într-o serie de întâlniri și convorbiri strategice cu oficiali din alte state europene.
Corina Cristea, 21.11.2024, 11:22
România își intensifică demersurile pentru aderarea terestră la Spațiul Schengen, iar ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, s-a angajat într-o serie de întâlniri și convorbiri strategice cu oficiali din alte state europene. Ultima dintre aceste discuții, desfășurată miercuri în format videoconferință, a avut loc cu ministrul de Interne al Ungariei, Sandor Pinter, în pregătirea unei reuniuni cruciale ce va avea loc la Budapesta pe 22 noiembrie. Ministrul român a explicat că aceste eforturi vizează crearea unui context favorabil pentru Consiliul JAI, care urmează să aibă loc pe 12 decembrie la Bruxelles. Obiectivul principal este obținerea unui progres semnificativ în dosarul aderării României la Schengen.
Cătălin Predoiu a subliniat că dialogul cu omologul său din Ungaria, țară ce asigură președinția semestrială a Uniunii Europene, vine după alte două întâlniri importante cu miniștrii de Interne din Austria, Gerhard Karner, și Bulgaria, Atanas Ilkov. În urma acestor întâlniri, Bucureştiul, Sofia şi Viena şi-au armonizat poziţiile referitoare la aderarea terestră la Schengen a României şi Bulgariei.
* * *
Românul Cristian Jura a fost ales în structura de conducere a Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) din cadrul Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, fiind votat de 55% dintre membri. ECRI are trei mari direcţii de activitate, a precizat Cristian Jura – emite recomandări de politică generală pe diferite teme – migraţie, rromi, hate speeching, monitorizează toate cele 46 de state membre ale Consiliului Europei și face rapoarte de ţară, inclusiv pentru România, şi mai are o componentă de colaborare cu societatea civilă. În vârstă de 52 de ani, Cristian Jura, de profesie jurist, este, totodată, arbitru la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne şi membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). De asemenea, este unul dintre fondatorii şi preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv.
* * *
Două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Regale Olandeze, ultimele care intră în dotarea Centrului European de Instruire F-16, au aterizat miercuri, la Baza 86 Aeriană “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti. Potrivit MApN, aeronavele se alătură celor 16 aflate deja în România pentru consolidarea capacităţii de instruire a Centrului, care are în dotare în acest moment, în total, 18 aeronave de acest tip. Primele cinci avioane au ajuns în România în luna noiembrie a anului trecut, ulterior fiind livrate încă 11 aeronave. ”Odată cu primirea ultimelor două aparate de zbor, escadrila de instruire este completă, respectându-se, astfel, angajamentele asumate de parteneri”, precizează sursa citată.
* * *
Sub motto-ul „România. Cărți de neuitat / Rumänien. Unvergessliche Bücher”, literatura română are și anul acesta o prezență însemnată la Târgul Internațional de Carte de la Viena – Buch Wien, cel mai important proiect de profil din spațiul cultural austriac, care are loc între 20-24 noiembrie. Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Viena, continuă prezența României la acest eveniment major cu un stand propriu și un program bogat de evenimente literare: Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Dana Grigorcea își prezintă cele mai recente opere traduse în limba germană.
La standul României, vizitatorii pot găsi o selecție reprezentativă de titluri semnate de autori români și traduse în limba germană. Manifestarea reunește peste 500 de scriitori, editori, traducători și librari din 27 de țări, sute de edituri expozante, în cadrul Târgului organizându-se peste 400 de discuții, lansări, mese rotunde și prelegeri care vor lua pulsul pieței de carte internaționale. Participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Viena continuă strategia de promovare a literaturii române în străinătate și consolidează vizibilitatea literaturii române contemporane pe piața de carte din spațiul de limbă germană.