Jurnal românesc – 21.08.2018
România Internațional, 21.08.2018, 11:39
Lotul de informatică al României a obţinut patru medalii, două de aur şi două de argint, la cea de-a 25-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale, desfăşurată în Polonia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, în clasamentul neoficial pe medalii al ediţiei 2018 a concursului la care au participat elevi din 13 state, România s-a clasificat pe primul loc, la egalitate cu ţara gazdă. Medaliile de aur au fost cucerite de Costin-Andrei Oncescu, de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung, judeţul Argeş, şi de Alex Tatomir, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila. Laureat cu aur şi la olimpiada de anul trecut, Costin-Andrei Oncescu s-a clasat pe primul loc în ierarhia generală individuală. Ioan-Tiberiu Muşat şi Ştefan Constantin-Buliga, ambii elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti, şi-au trecut în palmares medaliile de argint.
Ministrul Transporturilor a semnat ordinul prin care se interzice omologarea în România a maşinilor cu volan pe partea dreaptă, scrie Profit.ro. Interdicţia va intra în vigoare după ce ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial. Proiectul de ordin de ministru a fost în dezbatere publică până la finalul lunii iulie. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE. După intrarea în vigoare a interdicţiei omologării, persoanele care vor să înmatriculeze în România astfel de autovehicule trebuie să modifice maşinile şi să instaleze postul de conducere pe partea stângă. RAR a înmatriculat doar în ultimii doi ani aproximativ 25.000 de autovehicule cu volanul pe partea dreaptă. Alte prevederi ale proiectului de ordin de ministru se referă la eliberarea unui duplicat al cărţii de identitate a vehiculului, la efectuarea de inspecţii tehnice în alte ţări membre ale Uniunii, la emisiile poluante, la înmatricularea vehiculelor istorice şi la sistemele de încălzire ale vehiculelor.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) are drept obiectiv major în anul 2018 inaugurarea platformei online a Muzeului Românilor de Pretutindeni, cu scopul de a păstra și promova identitatea lingvistică, etnică, culturală şi religioasă a românilor din afara granițelor. Astfel, MRP adresează invitația de a participa în cadrul acestui proiect tuturor asociațiilor românești din afara granițelor prin contribuţia, până pe data de 25 august, la dezvoltarea arhivei de patrimoniu cu diverse fotografii, înregistrări audio, video, jurnale și documente reprezentative care ar putea face parte din viitoarea platformă online a Muzeului Românilor de Pretutindeni și din expozițiile acestuia.
La Roman, în judeţul Neamţ, a avut loc, marţi, o întâlnire cu romașcanii ce lucrează peste hotare. Evenimentul a fost organizat în preambulul „Festivalului Tradițional al Meșteșugarilor – Zilele Diasporei” care se desfăşoară în perioada 24 – 26 august. Manifestările dedicate diasporei se vor derula sub egida RePatriot, la care Municipiul Roman a aderat din anul 2017.
La Iaşi va avea loc, pe 25-26 august, primul Congres al Reîntregirii Neamului. Evenimentul are menirea să coaguleze mesajele de reîntregire a neamului românesc, în ajunul sărbătoririi Zilei Limbii Române, ale delegaților din Bucovina, Basarabia și din alte teritorii românești. Vor avea loc conferințe care vor aduce în discuție Unirea Republicii Moldova cu România ca proiect de Țară, protejarea drepturilor populației românești din jurul granițelor, precum și proiecte urgente de infrastructură ca autostrada Chișinău-Iași-Târgu Mureș. La eveniment participă si jurnaliști din România şi Republica Moldova, care vor dezbate modalități de a lega informațional teritoriile cu populație vorbitoare de limbă română.