Jurnal Românesc – 21.06.2022
Miniștrii apărării naționale din România și Italia, Vasile Dîncu și Lorenzo Guerini, au participat, la Bolzano, la inaugurarea Monumentului dedicat militarilor români care au pierit în timpul Primului Război Mondial și au fost înhumați pe teritoriul Italiei. La ceremonie au participat şi ambasadorul României la Roma, Gabriela Dancău, șefi ai unor structuri centrale din cele două ministere și reprezentanți ai administraţiei locale. Un detașament de militari din cadrul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Vitezul” a prezentat onorul, iar un sobor de preoți militari români a oficiat slujba de sfințire a monumentului. Cei doi miniștri au depus coroane de flori, iar ulterior au purtat discuţii despre cooperarea în cadrul NATO şi UE şi despre prioritățile aliate în pregătirea Summit-ului de la Madrid, din 29 și 30 iunie. De asemenea, Vasile Dîncu s-a întâlnit la biserica ortodoxă română din Bolzano cu membri ai comunității românești din oraşul italian.
Sorin Iordan, 21.06.2022, 11:45
Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat o vizită în Italia în perioada 18-19 iunie, unde s-a întâlnit cu membri ai mediului asociativ românesc și cu reprezentanți ai clerului din peninsulă. Delegaţia românească a participat la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Bucuriei, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi Consulatul General al României la Roma. „Mă bucur că acest eveniment a adus laolaltă români din toate colțurile Italiei. Fie că vorbim despre expoziții de artizanat și produse culinare românești sau momente artistice interactive cu reprezentanți din domeniul artistic și cultural din România și Italia deopotrivă, dorul și iubirea pentru România ne unesc chiar și atunci când suntem departe de casă”, a declarat Cârciu în deschiderea manifestării. Demnitarul le-a vorbit apoi românilor despre misiunea DRP și proiectele pe care instituţia le derulează în sprijinul mediului asociativ românesc de peste hotare. În ultima zi a vizitei, secretarul de stat le-a acordat diplome interpreților români prezenți la Festivalul Cultural de la Roma şi i-a premiat pe artiştii Gheorghe Turda, Elisabeta Turcu și Georgel Nuca, în semn de recunoștință pentru promovarea cântecului popular românesc. Italia este gaza celei mai mari comunităţi de români din afara graniţelor. Potrivit datelor oficiale, 1.137.728 de români erau rezidenţi în peninsula italiană la 1 ianuarie 2021.
Regizorul român Alexandru Mironescu a primit Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu la a 24-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Studențesc de la Tel Aviv, care a avut loc în perioada 12-18 iunie. Românul a fost premiat pentru fimul său „Planuri de vacanță”, care a concurat alături de pelicula „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei Dașoveanu. „Planuri de vacanță” a câștigat, în 2021, premiul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun film studențesc la Festivalul de Film din Bosnia şi Herzegovina şi fost nominalizat la mai multe manifestări de profil, precum cele de la San Sebastian sau Festivalul Internațional de Film Black Nights din Tallinn. Producţia „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste” este câștigătoarea premiului Gopo 2022 pentru scurt-metraje şi primul film studențesc din România selectat vreodată la Festivalul de Film Sundance. Anul trecut, pelicula a fost premiată la Festivalul de Film de la Cannes și la Festivalul Internaţional de la Denver. Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv este organizat şi condus de studenţi ai Departamentului de Film şi Televiziune din cadrul Universităţii din Tel Aviv. În competiţia internațională au fost selectate producții ale școlilor de film din rețeaua Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor de Media, Audiovizual şi Cinematografie.
A 5-a ediție a Festivalului Internațional de muzică „Roots Fest” are loc la Roma, în zilele de 21 și 25 iunie. Evenimentul, organizat de asociația culturală ARPRO, în colaborare cu Accademia di Romania la Roma și Institutul Cultural Român, se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Italia și al Asociației Naționale Corale din România. Tema ediției din acest an pune accent pe respectul pentru mediu. Deschiderea manifestării are loc cu prilejul evenimentului anual Festa della Musica, organizat de Asociaţia Italiană de Promovare a Sărbătorii Muzicii, în colaborare cu Ministerul Culturii de la Roma și cu patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în Italia. La Roots Fest 2022 participă peste 10.000 de artiști din 655 de orașe.