Jurnal românesc – 21.04.2015
Corina Cristea, 21.04.2015, 12:56
În luna februarie, România a înregistrat cea mai mare creştere a lucrărilor în construcţii din întreaga Uniune Europeană, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, indică datele publicate, luni, de Eurostat. Creşterea de aproape 20% înregistrată în domeniul construcţiilor din România este mai mult decât dublă faţă de cea din Suedia, de 9,4%, a doua ţară ca performanţă în acest domeniu din Uniunea Europeană. Conform Eurostat, în luna februarie, lucrările în construcţii din Uniunea Europeană au scăzut cu 2,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cele mai mari scăderi au fost raportate în Germania (8,1%), Franţa (7,9%) şi Portugalia (4,5%).
Numărul pasagerilor care au tranzitat, în primul trimestru din 2015, aeroporturile Bucureştiului a înregistrat o creştere de 15,5% comparativ cu perioada similară din 2014, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu consemnând un trafic record, de 1.809.228 de pasageri, a anunţat Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti. Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi devansează semnificativ tendinţa generală înregistrată la nivel european. Pe aeroporturile bucureştene s-a înregistrat, de asemenea, şi o creştere cu peste 12 procente a numărului de mişcări de aeronave (aterizări şi decolări), depăşind şi la acest capitol trendul european. Pe Aeroportul Henri Coandă operează în prezent 31 de companii aeriene, care transportă pasageri către 70 de destinaţii.
Ministerul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este interesat de colaborarea cu China în domeniul noilor tehnologii, mai ales în ceea ce priveşte sectoarele legumicol şi pomicol, prin adaptarea agriculturii româneşti la schimbările climatice şi irigaţii. Declaraţia a fost făcută, luni, de Daniel Botănoiu, secretar de stat în ministerul de resort, în cadrul discuţiilor cu un grup de oameni de afaceri chinezi, la care au participat şi reprezentanţi ai unor institute de cercetare agricolă din China. Partea chineză a precizat că doreşte să participe la proiecte de cercetare aplicată în parteneriat cu instituţii de profil din România, dar este interesată şi de derularea unor investiţii în sectorul irigaţiilor. Delegaţia chineză va avea, în perioada următoare, mai multe întâlniri cu oameni de afaceri din România şi reprezentanţi ai unor unităţi de cercetare agricolă, în vederea stabilirii unor parteneriate şi relaţii comerciale.
România a obţinut de la Banca Mondială un împrumut de peste 200 de milioane de euro pentru un program de reducere a abandonului şcolar şi universitar. Proiectul este cel mai mare de acest fel susţinut de Banca Mondială în Europa şi în regiunea Asiei Centrale. Scopul lui este de a creşte şansele elevilor şi studenţilor români de a termina o facultate şi va fi pus în practică de Ministerul Educaţiei în următorii şapte ani. Contractul de împrumut a fost semnat, la Washington, de ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, anunţă Ministerul Finanţelor Publice, într-un comunicat.