Jurnal românesc – 21.03.2017
Mihai Pelin, 21.03.2017, 12:31
Cetăţenii români care sesizează abuzurile angajatorilor din Italia au nevoie de măsuri care să-i protejeze, afirmă ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac. Ea a precizat că autorităţile italiene au înăsprit legislaţia care condamnă intermedierea şi traficul de forţă de muncă. După vizita făcută săptămâna trecută în Italia, ministrul i-a prezentat premierului Sorin Grindeanu un raport privind situaţia românilor care muncesc în Sicilia. Ea a afirmat că speră ca, în cel mai scurt timp, măsurile agreate cu autorităţile din peninsulă să fie puse în practică în baza unui memorandum. Andreea Păstârnac a mai spus că, pe lângă o campanie de informare, s-a discutat în premieră şi despre posibilitatea trimiterii în Italia de echipe mobile mixte, formate din reprezentanţii Ministerelor Muncii şi de Interne de la Bucureşti. Vizita in Italia a avut loc după ce au fost semnalate numeroase cazuri de exploatare şi agresiune sexuală la care sunt supuse româncele aflate la muncă în fermele din Sicilia.
Executivul de la Bucureşti este preocupat de situaţia românilor din afara graniţelor nu doar în campaniile electorale, ci zi de zi, declară premierul Sorin Grindeanu. În opinia sa, dincolo de programele guvernamentale, este important ca românii să fie uniţi şi solidari. În privinţa măsurilor necesare pentru ajutarea românilor din străinătate, el a vorbit despre eliminarea taxelor consulare şi de cetăţenie, care a reprezentat un prim pas. Premierul Grindeanu a mai spus că înfiinţarea de noi consulate acolo unde există comunităţi importante de români este o altă soluţie pentru facilitarea accesului la diverse servicii. El a vorbit şi de implementarea unor măsuri care să conducă la creşterea economiei. Astfel, şeful Guvernului a punctat că mulţi dintre românii care trăiesc în afara graniţelor se vor întoarce acasă, pentru că vor avea toate condiţiile pentru a duce o viaţă decentă în România, alături de prieteni şi de familie.
Secţia Franceză de la Radio România Internaţional a primit Premiul Francofoniei, acordat de Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Premiul le-a fost acordat colegilor noştri, luni, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, pentru contribuţii deosebite la promovarea limbii franceze şi a valorilor francofoniei în România. Cu acest prilej, programe culturale, artistice şi ştiinţifice au fost organizate atât în Bucureşti, cât şi peste hotare, de către misiunile diplomatice ale României. Ziua Internaţională a Francofoniei este marcată, în fiecare an, pe 20 martie. România, froncofonă şi francofilă, este membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei din 1993.
Un batalion condus de SUA, format din peste 1100 de militari, inclusiv români, va fi desfăşurat în nord-estul Poloniei la începutul lunii aprilie, în contextul în care NATO creează o nouă forţă ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Peste 900 de militari americani, circa 150 de infanterişti britanici şi 120 de soldaţi români fac parte din acest batalion. Formarea sa a fost decisă la Summitul NATO de la Varşovia din iulie 2016, alături de alte trei în ţările baltice. Marea Britanie, Canada şi Germania conduc celelalte trei batalioane din Estonia, Letonia şi Lituania, care urmează să devină operaţionale în iunie. Ele vor beneficia de sprijinul unor state aliate, printre care Franţa. În total, circa 4.000 de militari NATO, susţinuţi de tancuri, alte vehicule blindate, avioane şi echipamente de informaţii de înaltă tehnologie, vor monitoriza şi asigura apărarea în această zonă, în cazul oricărei potenţiale incursiuni ruse.