Jurnal românesc – 21.02.2014
Ministerul Fondurilor Europene de la Bucureşti a anunţat că România ocupă primul loc la nivelul Uniunii în ceea ce priveşte suma rambursată de Comisia Europeană în 2013. Astfel, ţara noastră a încasat de la Comisia Europeană cu peste 130% mai mulţi bani, comparativ cu întreaga perioadă 2008-2012. Pe locurile următoare s-au clasat Italia, cu o creştere de peste 83%, şi Bulgaria, cu 50%. Suma totală rambursată României din fondurile structurale şi de coeziune era, la sfârşitul anului 2013, de peste 5 miliarde de euro, rata de absorbţie depăşind 33%.
Corina Cristea, 21.02.2014, 12:29
Micii româneşti vor putea fi produşi şi comercializaţi numai pe teritoriul României, nu şi în spaţiul comunitar, întrucât Comisia Europeană a decis, joi, să nu supună votului proiectul de regulament care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală. Potrivit lui Alex Jurconi, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Cărnii, dezbaterile ar putea fi reluate în luna iulie, când membrii UE vor să îşi asume o decizie politică prin care industriilor specializate în producţia şi procesarea cărnii din statele europene să li se permită utilizarea anumitor ingrediente pentru produse pe care le consideră foarte importante pentru economiile lor naţionale. Datele statistice arată că în România se produc şi se consumă anual aproximativ 22.000 de tone de mici, însă piaţa neagră reprezintă circa 70-80%.
România, Bulgaria, Grecia şi Letonia sunt statele UE care au primit cele mai mici scoruri la indicii privind drepturile politice şi libertăţile civile în raportul pe 2014 privind libertatea în lume, prezentat, în această săptămână, în Parlamentul European, de organizaţia Freedom House. Cele patru state au primit calificativul 2 la ambele categorii evaluate, drepturi politice“ şi respectiv libertăţi civile“, în condiţiile în care nu mai puţin de 22 de ţări membre au primit nota maximă, 1, la ambele categorii. Conform clasamentului realizat de Freedom House, cel mai mic scor posibil este 7, dar niciun stat UE nu a primit mai puţin de 2 la vreuna dintre cele două categorii.
Medicii români sunt ispitiţi de o viaţă mai bună în străinătate, în condiţiile în care, în ultimii şapte ani, 10.000 de medici şi de asistente au părăsit România, relatează BBC, preluând estimările unei organizaţii medicale. Cei mai mulţi dintre cei care pleacă sunt tineri, la începutul carierei. Potrivit acestora, ei nu pot trăi cu salariul de debutant, care este de 250 de euro, şi, spre deosebire de medicii mai în vârstă, nu au suficientă experienţă pentru a deschide un cabinet privat, în paralel cu activitatea lor din spitalele de stat. În România, un specialist poate câştiga 1.200 de euro pe lună de la stat şi cel puţin dublu în privat.
Piaţa românească de leasing operaţional a înregistrat în 2013 o creştere uşoară de aproximativ 3,5% faţă de anul precedent, ajungând la aproape 43 de mii de maşini aflate în administrare în portofoliul firmelor de profil, a anunţat preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Leasing Operaţional, Daniel Ivan. Anul trecut au fost înmatriculate prin leasing operaţional 11.500 de autovehicule noi, reprezentând peste 17% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare noi în România. Cifra de afaceri cumulată a pieţei locale de leasing operaţional a ajuns la 200 milioane euro la finalul lui 2013, iar potenţialul acesteia este estimat la 220 milioane euro pentru 2014. Membrii ASLO reprezintă 90% din piaţa totală.