Jurnal românesc – 20.12.2024
În perioada iunie - decembrie 2024, Asociația Românilor din Croația a derulat cu succes a treia editie a proiectului „Patrimoniul cultural românesc la viitor”.
Mihai Pelin, 20.12.2024, 11:00
Evenimentele de la Zagreb, Rijeka si Split au fost organizate în parteneriat cu Ambasada României în Croația, Facultatea de Filosofie Zagreb, Muzeul Taranului Roman și Forumul Minoritatilor Nationale din Croatia. Peste 450 de participanți, membri ai comunității românești din Croația, reprezentanți ai autorităților locale și ai altor minorități naționale, precum și reprezentanți mass-media au luat parte la cele trei evenimente dedicate Zilei Universale a IEI, Zilei Limbii Romane și Zilei Naționale a României.
Au fost prezentate trei colecții de exceptie, de la IA românească tradițională din zona Argeș, care a inspirat personalități marcante, precum Regina Maria, Satul românesc în miniatură și o colecție de tablouri dedicată Tradițiilor și obiceiurilor românești. Căsuțele în miniatură și tablourile artizanale au fost realizate manual până în cel mai mic detaliu de artistul Alina Ocoleanu Lapusneanu. Evenimentele au fost realizate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și al Parlamentului din Croatia, prin reprezentantul minoritatii românești.
***La sediul Ambasadei României din Spania, în urmă cu câteva zile, a avut loc ceremonia de înmânare a două decorații conferite de președintele României, Klaus Iohannis, unor personalități și entități din comunitatea românească care s-au remarcat prin activitatea lor de promovare a culturii și limbii române în Spania – prof. univ. dr. Eugenia Popeangă și Asociația Hispano-Română Salva din Madrid. Eugenia Popeangă a fost distinsă cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer, pentru contribuția sa la promovarea limbii și culturii române în mediul academic spaniol.
Profesor emerit al Universității Complutense din Madrid, ea a reușit să aducă patrimoniul cultural românesc în prim-plan, creând, prin activitatea sa științifică, didactică, de cercetare și coordonare de proiecte academice, punți între România și Spania, în slujba diplomației științifice și culturale. De asemenea, Asociația hispano-română SALVA a primit Ordinul „Meritul pentru Drepturile Omului” în grad de Cavaler pentru activitatea sa în domeniul protecției sociale și al promovării culturii românești în Spania. În cei peste 11 ani de activitate, Asociația a oferit ajutor pentru cel puțin 1.400 de români aflați în dificultate în Spania, mai ales în regiunea Madrid.
***Guvernul României a aprobat declanșarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii (A8) Târgu Mureș – Iași – Ungheni. Astfel s-a alocat suma de aproximativ 160 milioane de lei (circa 32 milioane euro) pentru a expropria 7,7 hectare. Contractul pentru execuția podului a fost semnat în septembrie, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor, după predarea proiectului tehnic. După multe decenii, va fi construit primul pod nou rutier de tip autostradă, cu o lungime de 261 de metri, cu două benzi pe fiecare sens de circulație. Costurile construcției sunt estimate la puțin peste 30 de milioane de euro și sunt asigurate din fonduri europene. Podul de la Ungheni este primul dintr-un serie de opt pe care autoritățile celor două țări ar urma să le construiască sau să le reabiliteze, până în 2030. Între România și Republica Moldova există, în prezent, șapte puncte de trecere rutieră a frontierei.
***ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău susține ediția a X-a a concertului „Pop Simfonic” – proiect în care ascultătorii de muzică pop și rock se vor putea bucura de variantele simfonice ale unor melodii celebre în interpretarea muzicienilor de la Moldovan National Youth Orchestra, conduși de dirijorul Andriano Marian, a corului „Voices Moldova” și a celor mai carismatici soliști vocali ai momentului. De la muzică jazz la hip-pop, repertoriul va conține o selecție cu cele mai bune interpretări din toate edițiile, semnate de artiști ca Bon Jovi, Coldplay, Eminem, Elton John, Justin Timberlake, Robbie Williams, Ray Charles, Red Hot Chili Peppers, Sting, Tina Turner sau Queen, dar și câteva hituri autohtone în variantă simfonică.
Evenimentul va avea loc pe 21 decembrie, la Chișinău Arena. Pentru al șaselea an consecutiv, concertele „Pop Simfonic” sunt susținute în colaborare cu corul „Voices Moldova” – cel mai ambițios proiect de incluziune prin muzică ce unește copii din diferite regiuni, grupuri etnice și medii sociale. Prima ediție a „Pop Simfonic” a avut loc în 2013, iar până în prezent proiectul a fost o platformă de expresie artistică pentru circa 60 de soliști și a cumulat circa 20.000 de spectatori live.