Jurnal românesc – 20.09.2024
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din România va începe pe 25 octombrie – a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă.
Mihai Pelin, 20.09.2024, 11:22
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din România va începe pe 25 octombrie – a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă. Competitorii îşi pot depune candidatura cel mai târziu până la data de 5 octombrie. Autorităţile vor organiza în ţară aproximativ 19.000 de secţii de votare, iar în străinătate cetăţenii români îşi vor putea exprima votul în peste 900 de secţii. Cele mai multe sunt în Italia, Spania și Marea Britanie. Potrivit celor mai recente date, în România sunt peste 18 milioane de alegători pentru care se vor tipări buletine de vot, iar pentru cetăţenii din străinătate vor fi pregătite aproximativ 5 milioane de buletine de vot – spune preşedintele AEP, Toni Greblă. Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra până la data de 24 septembrie pentru a-și anunța intenția de vot la secția de votare din localitatea de domiciliu sau la o secție apropiată. În primul tur de scrutin, în străinătate se votează pe 22 si 23 noiembrie, iar în România pe 24 noiembrie. În al doilea tur, românii din diaspora pot merge la urne pe 6 si 7 decembrie, iar în România pe 8 decembrie. Tot în 2024 sunt programate și alegeri legislative. În străinătate se votează pe 30 noiembrie și 1 decembrie, zi în care se votează și în România.
Proiectul Eforie Colorat este prezentat ca exemplu de bune practici în revitalizarea activelor din vechile staţiuni turistice europene la expoziţia „Patrimoniul termal şi balnear din România: trecut şi viitor”, care are loc la Paris, cu ocazia evenimentului european „Zilele Patrimoniului”. Vernisajul expoziţiei a avut loc în Capitala franceză pe 19 septembrie, la Galeria Macadam a ICR Paris. Ediţia de anul acesta urmăreşte două teme centrale, „Patrimoniul termal” şi „Patrimoniul balnear”. Demersul îşi propune să examineze modul în care bogata istorie a băilor termale a fost ilustrată în Europa şi în România, inclusiv de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în zilele noastre. Lansat în anul 2021, Eforie Colorat este un hub cultural gândit în beneficiul turiştilor şi al membrilor comunităţii locale, o platformă de dialog pentru comunităţile artistice
şi pentru grupurile de dialog civic la nivel naţional – care au la dispoziţie, anual, o serie de rezidenţe creative la Marea Neagră. Iniţiat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh şi primăria oraşului, programul Eforie Colorat îşi propune promovarea unui set de bune practici pentru dezvoltarea zonelor cu acces limitat la cultură, ridicarea nivelului de educare şi conştientizare în probleme de mediu şi revitalizarea spaţiilor de întâlnire comunitară de la malul Mării Negre.
ICR sprijină participarea filmului românesc „Boxing with Myself”, regizat de Andreiana Mihail, pentru participarea în competiția oficială a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film Documentar DokuBaku de la Baku, Azerbaidjan. Evenimentul va avea loc în perioada 1 – 7 octombrie, fiind primul festival de film documentar independent din Azerbaidjan. În data de 5 octombrie, va avea loc proiecția filmului în secțiunea de concurs pentru Cel mai bun lungmetraj documentar, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri în prezența regizoarei Andreiana Mihail. Filmul urmărește marile teme și idei din viața artistului Ion Grigorescu, unul dintre pionerii artei experimentale din România, dar și din Europa Centrală și de Est, lucrările sale făcând parte din colecțiile marilor muzee din lume. Ion Grigorescu și-a început activitatea la sfârșitul anilor 1960 într-un context în care politica României se deschidea către curentele din occident, la aproape toate palierele societății. A continuat în atmosfera sumbră, polițienească a anilor 1980, anii alunecării României pe panta declinului economic, social și cultural. După anii 1990 opera lui este reconsiderată și este inclusă în expoziții internaționale de anvergură. Andreiana Mihail a studiat filosofia și filosofia artei la Universitatea din București, este absolventă DEA (diplôme d’études approfondies) în Filosofia artei la Sorbona și are o bogată experiență artistică.
Spectacolul „Evadarea tăcută” regizat și interpretat de actrița Oana Pellea a ieșit pentru prima dată într-un turneu în afara țării și a avut două reprezentații speciale în Luxemburg, la Théâtre des Capucins, pe 17 și 18 septembrie. Evenimentul reprezintă o oportunitate unică pentru publicul luxemburghez de a se întâlni cu arta dramatică românească de înaltă calitate. „Evadarea tăcută” de Lena Constante a avut premiera anul trecut, în noiembrie, la Teatrul Național din București și s-a bucurat de un succes răsunător. Este o poveste despre supraviețuire, libertate interioară și rezistența în fața opresiunii, bazată pe experiențele dramatice trăite de artista plastică, scriitoarea și etnografa Lena Constante în perioada închisorilor comuniste. Oana Pellea, printr-o interpretare profundă și sensibilă, aduce la viață vocea Lenei Constante, transmițând emoțiile și suferințele unei femei care și-a găsit puterea de a rezista prin artă și introspecție. „Evadarea tăcută” nu este doar un spectacol de teatru, ci o mărturie vie a rezilienței umane și a forței spiritului. Legătura actriței Oana Pellea cu teatrul luxemburghez este mai profundă, interpretând în 2023, alături de actorul francez Patrick Le Mauff un rol magistral în „Scaunele”, de Eugène Ionesco, regia Gabor Tompa, în cadrul unei producții a Teatrului Național din Luxemburg.