Jurnal românesc – 20.08.2024
Problemele românilor din comunităţile istorice au fost readuse în atenţie, în aceste zile, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, majoritatea vorbitorilor reclamând politica de asimilare dusă de statele în care trăiesc, dar şi lipsa de sprijin din partea statului român.
Roxana Vasile, 20.08.2024, 11:22
Problemele românilor din comunităţile istorice au fost readuse în atenţie, în aceste zile, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, majoritatea vorbitorilor reclamând politica de asimilare dusă de statele în care trăiesc, dar şi lipsa de sprijin din partea statului român. Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, a declarat că există 46.000 de firme înfiinţate de români în Italia, unele cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro și că românii stabiliţi în Peninsulă contribuie cu 2% la PIB-ul ţării de adopţie. Despre diaspora românească din Spania s-a spus că, după pandemie, numărul românilor de acolo a scăzut semnificativ, de la peste 1 milion, la peste 600.000. Ajunsă la a XXI-a ediţie, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (15-20 august) s-a dorit a fi un punct de întâlnire pentru românii din comunităţile istorice, diaspora, autorităţi şi experţi din România.
* * *
Peste 268.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 77.000 de autoturisme au tranzitat punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu în perioada minivacanţei de Sfânta Maria. Cele mai ridicate valori de trafic au fost înregistrate duminică, 18 august, când aproximativ 14.000 de autoturisme şi 40.000 de persoane au efectuat formalităţile de control pe sensul de intrare în România – se arată într-un comunicat de presă. Tot în perioada minivacanţei, peste un kilogram de bijuterii susceptibile a fi din aur, în valoare de aproximativ 400.000 lei, ascunse sub roata din faţă a unui autocar, şi 2.220 de fiole dopante cu grad mare de risc, în valoare de aproximativ 66.000 lei, descoperite într-o autoutilitară ce efectua curse în regim de curierat, din Bulgaria către România, au fost cele mai importante capturi ale poliţiştilor de frontieră giurgiuveni.
* * *
În ziua de 18 august, preoții și preotesele din protopopiatul Sicilia, cu câte un grup de enoriași, s-au adunat în zona de pădure din localitatea Corleone – Palermo, unde au sărbătorit Duminica Migranților. Potrivit Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, îmbrăcați în haine de sărbătoare, de la mic la mare, după ce au participat la Sfânta Liturghie în parohie, cu toții au mers să se bucure împreună de ziua pe care Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a dedicat-o celor plecați peste hotare. După un scurt moment artistic și o agapă, au început jocurile și voia bună. Dansul, ștafetele, tenisul, fotbalul și piscina au fost atracțiile zilei. Duminica Migranților români este prăznuită în prima duminică după 15 august, adică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Prima astfel de duminică dedicată migranților a fost marcată în 2009, în semn de apreciere și mângâiere față de românii care trăiesc departe de familiile lor și de țara natală.
* * *
Diversitatea culturală va fi sărbătorită în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului ‘Estul Culturii/ Altă Dimensiune’ de la Bialystok, în perioada 22-25 august. Festivalul multidisciplinar – care conectează artişti din oraşele Poloniei răsăritene cu cei din alte ţări ale Europei de Est şi Caucazului – atrage, anual, zeci de mii de vizitatori. România va fi, și ea, prezentă la Festival. Joi, 22 august, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie ‘Via Transilvanica’, în Piaţa Kosciuszki. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 16 septembrie, invitând trecătorii să descopere poveştile şi peisajele unice ale României prin intermediul a 21 de planşe de mari dimensiuni. În cadrul proiectului ‘Via Transilvanica’, Ewa Chwalko va prezenta publicului experienţa sa despre traseul Via Transilvanica. Ea este a doua femeie din lume care a parcurs singură întregul arc carpatic. Vineri, 23 august, Clubul Fama din Bialystok va găzdui vernisajul expoziţiei de fotografie ‘Dadestar Chaveste. Din tată în fiu’, urmat de o discuţie cu autorul Iulian Ignat. Expoziţia cuprinde instantanee realizate de Iulian Ignat între anii 1999 şi 2024 ce urmăresc lăutari romi în diverse contexte – pe scene ale unor mari festivaluri, la repetiţii, pe drum sau acasă. Unii dintre aceşti muzicanţi au avut parte de o carieră internaţională de mare succes, concertând în întreaga lume: Taraf de Haidouks, Fanfara Ciocârlia, Taraf de Caliu sau Florin Niculescu. Sâmbătă, 24 august, va avea loc proiecţia filmului ‘Libertate’ (r. Tudor Giurgiu, 2023), iar Oana Cătălina Chiţu & Band vor susţine un concert de excepţie duminică, 25 august, la Clubul Fama. Oana Cătălina Chiţu & Band vor interpreta, într-o cheie contemporană, cântece din repertoriul Mariei Tănase.