Jurnal românesc – 20.08.2015
Mihai Pelin, 20.08.2015, 12:10
Bulgaria se numără printre destinaţiile de vacanţă mai lungă preferate de tinerii români, conform unui studiu recent. Ei au, de obicei, câte trei vacanţe pe an – două scurte de tip week-end şi una de vară între 7 şi 10 zile, pe care şi-o petrec în Bulgaria, Grecia, Turcia sau Spania. Media bugetului de vacanţă este de 300-350 euro (cazare şi transport). Potrivit datelorAsociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, a crescut cu peste 20% numărul călătoriilor tinerilor români între 26 şi 35 de ani. Cea mai mare creştere, de peste 35% faţă de anul 2005, o marchează însă călătoriile românilor de peste 55 de ani. Totodată, a scăzut şi numărul românilor care nu pleacă în concediu. Dacă ei au reprezentat 44% în anul 2004, această cifră s-a redus la jumătate în 2014.
Romania şi alte trei state membre NATO – Germania, Italia, Bulgaria – găzduiesc, timp de patru săptămâni, cel mai important antrenament aliat aeropurtat de la încheierea Războiului Rece – a anunţat armata americană. „Swift Response 15” are ca scop să ajute forţele de reacţie rapidă aliate să acţioneze în comun şi să „demonstreze capacitatea Alianţei de a se mobiliza rapid şi de a acţiona pentru menţinerea unei Europe puternice şi sigure”. La exerciţiu participă aproape 5.000 de militari din Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite. Potrivit comunicatului, este prima dată când Divizia a 82-a Aeropurtată a SUA acţionează în Europa după misiunea de sprijinire a operaţiunilor NATO în Kosovo, în 1999.
După ce la finele anului trecut au raportat o pierdere record de un miliard de euro, băncile din România au avut şase luni bune anul acesta. Profitul lor în primul semestru a fost de 270 de milioane de euro, a anunţat şeful supravegherii BNR, Nicolae Cinteză. Băncile înregistraseră profit şi în prima jumătate a anului trecut, care până la urmă a adus rezultate catastrofale în a doua jumătate. Tot plusul raportat atunci a fost de şase ori mai mic decât cel înregistrat acum. Rata creditelor neperformante a continuat să scadă şi a ajuns de la 19% în vara anului trecut până la 13% în iunie anul acesta. Multe credite acordate persoanelor fizice sunt ipotecare. Revenirea încrederii şi continuarea programului Prima Casă au impulsionat cumpărarea de locuinţe în prima jumătate a acestui an. Însă au crescut în acelaşi timp şi creditele de consum. Apetitul pentru cumpărături al populaţiei revine, ceea ce se vede atât în datele raportate de comercianţi, cât şi în creşterea economică.
Reprezentanţii grupurilor parlamentare din Parlamentul de la Bucureşti sunt invitaţi, luni, la comisia de Cod electoral pentru a discuta despre Legea votului prin corespondenţă, a anunţat preşedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu. Pe masa comisiei aşteaptă patru proiecte privind votul prin corespondenţă, însă membrii acesteia nu au ajuns la un acord pe această temă, în sesiunea parlamentară februarie-iunie, deşi toate partidele au anunţat, după alegerile prezidenţiale, că aceasta este o prioritate legislativă. Mai mult, au adoptat Legea alegerilor parlamentare fără ca problema votului în Diaspora să fie rezolvată. „Nu există voinţă politică pentru a fi adoptat votul prin corespondenţă”, declară opoziţia liberală, în timp ce PSD spune că este respectat calendarul stabilit pentru adoptarea legislaţiei electorale.
Numărul cetăţenilor străini care lucrează legal în România a crescut cu 10% în primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, autorităţile au eliberat aproape 1.200 de avize de muncă sau de detaşare a cetăţenilor străini în România. Totodată, a crescut cu cinci procente şi numărul persoanelor depistate cu şedere ilegală în ţara noastră. Cei mai mulţi cetăţeni străini sunt din Turcia, China, Filipine, Coreea, Sri Lanka şi Ucraina.