Jurnal românesc – 20.05.2024
Ministerul Afacerilor Externe a început distribuirea materialelor necesare votării către secțiile de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie.
Leyla Cheamil, 20.05.2024, 11:00
MAE a finalizat, saptamana trecuta, distribuirea către secțiile de votare din străinătate a celor 6.212 tablete care vor fi utilizate în secțiile de votare din străinătate pentru funcționarea Aplicației de verificare a dreptului de vot și a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal. MAE organizează, prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie, mai mult decât dublu față de secțiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019. La alegerile europarlamentare, cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat, recent, continuarea Programului de finanțare nerambursabilă 2024 și redeschiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare de proiecte. Asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor de pretutindeni, persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate pot trimite cererile de finanțare și documentele prevăzute în Ghidul de finanțare 2024.
Ghidul cuprinde șase programe de finanțare: Educație, Cultură, Societatea civilă, Mass-media, Spiritualitate și tradiție și Comunitate. În cadrul sesiunii de finanțare 2024, un solicitant poate depune cel mult două proiecte, cu condiția ca acestea să se încadreze în programe diferite. Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 30 iunie 2024 (inclusiv), ora 23:59, ora României. Cererile de finanțare se vor evalua periodic, iar rezultatele evaluării vor fi publicate pe site-ul DRP.
Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova- Uniunea Europeană va avea loc, marti, 21 mai. Intalnirea va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borell, şi de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, cu participarea Comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi. Se vor discuta evoluţia relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare. Vor fi semnate două documente importante: Parteneriatul în domeniul securităţii şi apărării RM – UE şi Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială, care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.
Festivalul Tradițiilor Românești s-a desfășurat până duminică, 19 mai, la Grădina Botanica din Chișinău. Cea de-a doua ediție a evenimentului a prezentat publicului un program muzical bogat, zeci de meșteri populari, expoziții și ateliere meșteșugărești din toate zonele României.
La deschidere au participat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, ambasadorul României la Chișinău Cristian Leon Țurcanu, și ministrul Culturii Sergiu Prodan, transmite Radio Chișinău. Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat, cu această ocazie, ca tradițiile sunt cel mai bun ambasador.
,,Vom putea astfel să înțelegem de unde am plecat, unde suntem și încotro ne îndreptăm. Un popor care își uită tradițiile este un popor care are un viitor nu neapărat luminos”, a spus diplomatul.
Peste 30 de meșteșugari din cele nouă regiuni istorice ale României, Maramureș, Moldova, Crișana, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea și Bucovina, și-au expun creațiile și măiestria alături de artiștii populari din Republica Moldova, la standurile amenajate în Grădina Botanică.