Jurnal românesc – 20.05.2019
Sorin Iordan, 20.05.2019, 12:19
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a început expedierea materialelor necesare votării la scrutinul din 26 mai către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. Peste 4.000.000 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional, sunt expediate către cele 441 secţii de votare înfiinţate pentru românii din străinătate. Sunt distribuite astfel câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European şi pentru fiecare cele două întrebări de la referendumul naţional. MAE transmite că acesta este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite vreodată secţiilor de votare de peste hotare la un proces electoral.
Cuantumul acestora a fost stabilit în urma estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezenţa la vot la alegerile anterioare, de distribuţia teritorială a comunităţilor româneşti, precum şi de estimările privind intenţia participării la vot. Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în toate cele 28 de state membre, în perioada 23-26 mai. Primele ţări care vor organiza alegeri sunt Marea Britanie şi Olanda, pe 23 mai. Pe 24 mai se deschid secţiile de vot în Irlanda şi Cehia. Pe 25 mai urmează să voteze alegătorii din Lituania, Malta şi Slovacia, iar pe 26 mai scrutinul europarlamentar este organizat în restul de 21 de state membre ale UE, între care şi România.
Mai multe companii româneşti producătoare de mobilă îşi prezintă creaţiile, la New York, la Târgul Internaţional de Mobilă Contemporană, care se desfăşoară până pe 22 mai. Prezenţa românească la eveniment a fost asigurată, pentru al doilea an consecutiv, de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Peste 900 de companii din 72 de ţări îşi expun produsele la manifestarea expoziţională la care sunt aşteptaţi circa 38.000 de vizitatori, între care firme de arhitectură, dezvoltatori comerciali şi hotelieri sau magazine de lux. La ediţia din 2018, standurile companiilor româneşti au fost vizitate de peste 1.200 de firme din SUA, Canada, Marea Britanie, Brazilia şi Ecuador, iar valoarea contractelor încheiate a fost de aproape 1 milion de dolari.
Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni va derula proiecte în șapte comunități istorice românești cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, care se sărbătoreşte anual pe 26 mai. Manifestările încep pe 24 mai la Comrat, în Republica Moldova şi continuă pe 25 mai la Sân Mihai, în regiunea Voievodina, din Serbia. În Ziua Românilor de Pretutindeni, pe 26 mai, sunt organizate evenimente la Ismail în Ucraina, la Corcea, în Albania şi la Negotin, în Valea Timocului din Serbia.
Totodată, serbări vor avea loc pe 1 iunie la Vidin, în Bulgaria, şi pe 2 iunie la Bor în Serbia. Institutul Eudoxiu Hurmuzachi transmite că manifestările au ca obiectiv menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase a românilor din comunitățile istorice. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin articolul 10 din Legea nr. 299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, şi se sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.