Jurnal românesc – 20.03.2024
MAE: Alţi 11 cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora au fost evacuaţi la, 18 martie, din Fâşia Gaza în Egipt. / Administraţia de la Bucureşti ia măsuri pentru a compensa efectele negative asupra activităţii de transport rutier generate de întârzierea aderării României la Spaţiul Schengen./ O stradă din capitala Belgiei poartă, din 19 martie, numele României. / Peste 5.000 de copii români ortodocşi au fost botezaţi anul trecut în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, o scădere semnificativă faţă de anii precedenţi, când numărul botezurilor depăşea 10.000 anual./ Aproximativ 82.000 de candidaturi din 160 de state din afara spaţiului Uniunii Europene au fost înregistrate în cadrul programului anual de burse oferite de România prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru anul universitar 2024-2025.
Sorin Iordan, 20.03.2024, 10:39
Alţi 11 cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora au fost evacuaţi la, 18 martie, din Fâşia Gaza în Egipt, anunţă Ministerul de Externe de la Bucureşti. Echipa consulară mobilă a ambasadei României i-a preluat şi însoţit până la Cairo, de unde vor fi aduşi în ţară. Până acum, 313 cetăţeni români şi membrii de familie au fost evacuaţi din enclava palestiniană. Ministerul mai precizează că menţine contactul cu autorităţile israeliene şi egiptene pentru a facilita evacuarea şi altor cetăţeni români şi membri de familie, în cazul în care vor mai exista solicitări, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate.
Administraţia de la Bucureşti ia măsuri pentru a compensa efectele negative asupra activităţii de transport rutier generate de întârzierea aderării României la Spaţiul Schengen. Pierderile cauzate de amânarea nejustificată a aderării la spaţiul european de liberă circulaţie sunt estimate în acest domeniu la peste 16 miliarde de euro, din 2011 până în prezent. În acest sens, va fi instituită indemnizaţia de hrană pentru lucrătorii mobili din transportul rutier, în valoare de 40 euro pe zi, iar firmele de transport vor avea posibilitatea să acorde şi indemnizaţii de detaşare în limita a patru salarii de bază ale conducătorului auto. Legislaţia în acest sens a trecut în Senat cu unanimitate de voturi, iar acum merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în această speţă.
O stradă din capitala Belgiei poartă, din 19 martie, numele României. Demersul Primăriei Saint-Gilles din Bruxelles marchează împlinirea a 100 de ani de la vizita în Belgia a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, ca parte a unui turneu european pentru consolidarea relaţiilor României după Primul Război Mondial. La ceremonie a participat Custodele Coroanei României, Margareta, aflată într-o vizită în capitala Europei. Ea a amintit că Bruxelles-ul este şi locul în care a înfiinţat o fundaţie pentru dezvoltarea României, ce oferă ajutor în special persoanelor tinere şi în dificultate. Vizita Casei Regale a României mai include întâlniri cu familia regală a Belgiei, cu oficiali ai instituţiilor europene, precum şi cu cei ai NATO. Evenimentul este organizat chiar în timpul preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, iar una din discuţii va fi legată de sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.
Peste 5.000 de copii români ortodocşi au fost botezaţi anul trecut în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, o scădere semnificativă faţă de anii precedenţi, când numărul botezurilor depăşea 10.000 anual. Şeful Episcopiei, Episcopul Siluan, a declarat într-o emisiune televizată că, deşi numărul botezurilor reprezintă o bucurie, scăderea acestuia este totodată, un motiv de îngrijorare, deoarece rezultă că tot mai puţini copii români se nasc în Italia. El apreciază că scăderea numărului de naşteri afectează nu doar România, ci şi comunitatea românească din Italia. Din 2008 până în 2023, în Italia s-au născut peste 136.000 de copii români ortodocşi, o cifră impresionantă ce reflectă prezenţa puternică a comunităţii româneşti în această ţară. Episcopia Ortodoxă Română din Italia gestionează o reţea extinsă de unităţi pastoral-misionare, ce include 478 de entităţi, dintre care 62 de parohii deţin propriile lăcaşuri de slujire. În cadrul celor 287 de parohii ortodoxe active, pe parcursul ultimului an, au fost oficiate 5.277 de botezuri, 1.372 de cununii şi 357 de înmormântări. Conform cifrelor oficiale, peste 1 milion de români trăiesc în peninsula italiană.
Aproximativ 82.000 de candidaturi din 160 de state din afara spaţiului Uniunii Europene au fost înregistrate în cadrul programului anual de burse oferite de România prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru anul universitar 2024-2025. Dintre candidaţi, peste 37.000 şi-au exprimat intenţia de a urma studiile de licenţă, circa 42.000 studii de master şi 2.000 studii doctorale. Diplomaţia de la Bucureşti transmite că numărul marchează o creştere substanţială faţă de anii academici precedenţi, de la aproape 1.000 în anul universitar 2020-2021 la peste 50.000 anul trecut.