Jurnal românesc – 20.03.2020
Parlamentul a încuviinţat decretul prin care preşedintele Klaus Iohannis instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile. Şedinţa de plen s-a desfăşurat, în premieră, conform unei proceduri speciale de dezbatere, prin teleconferinţă şi vot electronic la distanţă, în sală aflându-se doar preşedinţii celor două Camere ale Legislativului. Decretul prezidenţial a fost adoptat cu unanimitatea voturilor celor care au participat la şedinţă şi anume 445 de parlamentari.
Sorin Iordan, 20.03.2020, 13:10
Parlamentul a încuviinţat decretul prin care preşedintele Klaus Iohannis instituie starea de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile. Şedinţa de plen s-a desfăşurat, în premieră, conform unei proceduri speciale de dezbatere, prin teleconferinţă şi vot electronic la distanţă, în sală aflându-se doar preşedinţii celor două Camere ale Legislativului. Decretul prezidenţial a fost adoptat cu unanimitatea voturilor celor care au participat la şedinţă şi anume 445 de parlamentari.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia Parlamentului, despre care a spus că demonstrează „responsabilitatea şi solidaritatea întregii clase politice, care înţelege gravitatea situaţiei în care se află ţara noastră”. „Apreciez în mod deosebit celeritatea cu care a fost adoptat decretul, precum şi unitatea dovedită de parlamentarii români. Doar uniţi putem trece cu bine peste această criză provocată de epidemia COVID-19”, a declarat preşedintele. Bucureștiul a adoptat în aceste zile o serie de măsuri economice și sociale menite să reducă răspândirea noului coronavirus şi să atenueze impactul pe care pandemia îl are asupra economiei. Între acestea, suplimentarea bugetelor ministerelor Sănătăţii şi de Interne, rambursări de TVA, plata şomajului tehnic, garantarea creditelor pentru IMM-uri, dar şi interzicerea activităţilor publice şi majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă autoizolarea şi carantina sau care furnizează informaţii false la intrarea în ţară.
Preşedintele Klaus Iohannis le cere românilor din afara graniţelor să nu se întoarcă în ţară pentru sărbătorile pe Paşte. El le-a transmis conaţionalilor din diaspora că, în contextul normelor stabilite de experţi, atunci când intră în România vor fi plasaţi în carantină sau izolare. „Trebuie să le spunem cu tristeţe, dar şi cu sinceritate să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa, practic, nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. (…) Românii din afara graniţelor ne sunt dragi, ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar, în acest an, de aceste sărbători, nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea aşteptări care pe urmă nu se împlinesc”, a spus Klaus Iohannis.
Preşedintele le-a solicitat prefecţilor şi şefilor instituţiilor publice deconcentrate să le transmită românilor toate informaţiile necesare pentru a face faţă pandemiei provocate de noul coronavirus. „Să le explicăm oamenilor de ce nu trebuie să facă deplasări inutile, de ce trebuie să evite, aproape cu orice preţ, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane. Spuneţi-le oamenilor, când se întâlnesc, să nu mai dea mâna, să nu se îmbrăţişeze. Cel mai bine, să nu se întâlnească decât acolo unde este absolut necesar (…) Aceste lucruri trebuie mereu şi mereu repetate”, a declarat Iohannis.
Ungaria va lăsa deschis coridorul umanitar către România pentru cetăţenii români şi bulgari care vor să se întoarcă acasă din Europa occidentală atâta vreme cât România se angajează să le permită intrarea în ţară, a declarat Gergely Gulyás, şeful biroului premierului maghiar. În prezent, cetăţenii europeni care se strâng la punctul de trecere a frontierei Nickelsdorf-Hegyeshalom, de la graniţa austro-ungară, pot traversa teritoriul ungar, zilnic, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de autorităţile maghiare. Măsura a fost convenită de miniştrii de Externe român şi ungar, Bogdan Aurescu şi Peter Szijjarto.
Gergely Gulyás a adăugat că Budapesta nu a exclus posibilitatea ca acest coridor umanitar să fie deschis şi în timpul zilei, dacă va fi necesar. Bucureştiul a salutat decizia autorităţilor ungare şi a apreciat că „solidaritatea este în acest moment esenţială pentru soluţionarea situaţiilor umanitare” apărute ca urmare a gestionării răspândirii infecţiei cu COVID-19. Măsurile vin în contextul în care Guvernul ungar a decretat starea de urgenţă, pentru o perioadă de 15 zile, şi a decis închiderea frontierelor pentru traficul de persoane.
Şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa, s-a declarat dezamăgit de mesajele în care românii se atacă între ei pentru simplul motiv că unii trăiesc în ţară, iar alții, care au ales să se stabilească în alte state, vor acum să se întoarcă acasă. „În loc să ne împărțim în tabere, trebuie să înțelegem că, pentru a depăși cât mai repede această perioadă de criză, e mult mai important să fim uniți, solidari și responsabili atât față de noi, cât și față de cei din jur!”, a afirmat Burdușa.
Secretarul de stat a spus că atât românii din țară cât și cei care revin din străinătate își doresc aceleași lucruri: să se simtă în siguranță și să fie lângă cei dragi. „A-i ataca pe cei care în această perioadă se întorc în țară nu ne face cinste”, a punctat Burdușa. Şeful DRP i-a îndemnat însă pe toți românii care revin din state unde cazurile de infectare cu COVID-19 sunt numeroase să facă tot posibilul să nu îi pună în pericol pe cei din jur şi să respecte măsurile impuse de autoritățile române la la punctele de frontieră.