Jurnal românesc – 20. 02.2024
ICR New York prezintă mini-turneul spectacolului 'Strune infinite' al violonistei Irina Mureşanu şi pianistei Dana Ciocârlie, parte din "Seratele Enescu"',
Ştefan Stoica, 20.02.2024, 11:12
Institutul Cultural Român din New York prezintă mini-turneul spectacolului ‘Strune infinite’ al violonistei Irina Mureşanu şi pianistei Dana Ciocârlie, parte din ‘Seratele Enescu’, unul dintre programele permanente ale Institutului. Un recital va avea loc, la New York, vineri 23 februarie, în Sala ‘Norman Manea’ a Institutului Cultural Român, iar un altul, marţi 27 februarie, la Universitatea Maryland.
Cele două artiste vor prezenta un program inedit de muzică clasică, care va aduce în atenţia publicului american şi româno-american o serie de compozitori români, dintre care amintim pe George Enescu, Paul Constantinescu, Tiberiu Olah, Violeta Dinescu, Vasile Filip.
Titlul ‘Strune infinite’ reprezintă un omagiu pentru doi dintre cei mai mari artişti români: violonistul şi compozitorul George Enescu şi sculptorul Constantin Brâncuşi, ICR New York marcând prin aceste două recitaluri speciale şi Ziua Naţională ‘Constantin Brâncuşi’, dedicată în fiecare an marelui sculptor în data de 19 februarie.
Institutul Cultural Român de la Viena va organiza, în zilele de 25 februarie şi 3 martie, Târgul de Mărțișor, care va avea loc în spațiul de pe Bruno-Marek-Allee nr. 9 și va fi deschis publicului între orele 9:00-12:00. Cu această ocazie creatorii de mărțișoare din Viena vor expune cu vânzare obiecte realizate manual. Târgul de Mărțișor îşi propune să promoveze obiceiul mărţişorului, unul dintre cele mai vechi simboluri româneşti, care a fost inclus în patrimoniul imaterial al UNESCO.
Institutul Cultural Român de la Viena invită copiii de orice vârstă să participe la Atelierul Mărțișorului, în cadrul căruia vor avea posibilitatea de a confecționa mărțișoare sub îndrumarea doamnei Carmen Sereș. Atelierul Mărțișorului va avea loc sâmbătă, 27 februarie, la ora 15.30, la Biserica Ortodoxă Română „Pogorârea Sfântului Duh și Sf. Ștefan cel Mare”.
Mărțișorul a fost inclus de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în 2017, în urma candidaturii unui dosar multinațional, depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Republica Macedonia de Nord și Republica Moldova. Tradiția sărbătoririi Mărțișorului își are originea în Imperiul Roman. Șnurul de mărțișor era confecționat și oferit în comunitate de 1 martie și simboliza puritatea, începutul, sănătate și frumusețe.
Opt bursieri ‘Lucian Blaga’, ‘Woodrow Wilson’ şi ‘Ion Mincu’ vor beneficia de subvenţii în valoare totală de 24.000 de euro şi 42.000 de dolari, a anunţat Institutul Cultural Român. Bursele sunt destinate cercetătorilor şi arhitecţilor români, precum şi profesioniştilor din diverse domenii.
Persoanele interesate şi eligibile pot trimite dosarele de candidatură la adresa de e-mail burse@icr.ro. Bursele ‘Lucian Blaga’ se adresează cercetătorilor români şi constau în subvenţia pentru un stagiu de 3 luni în vederea documentării şi cercetării ştiinţifice într-o instituţie culturală dintr-o altă ţară relevantă pentru cercetările propuse.
Bursele ‘Woodrow Wilson’ se adresează cercetătorilor români şi profesioniştilor din domenii precum istorie, politici publice, drept, ştiinţe politice şi administrative, relaţii internaţionale, afaceri europene, studii de securitate, educaţie, jurnalism, ştiinţe economice, care derulează proiecte de cercetare a căror finalitate se poate traduce în formularea de recomandări sau propuneri în domeniul politicilor publice. Bursele ‘Ion Mincu’ se acordă arhitecţilor români în vederea pregătirii lucrărilor ştiinţifice pe o temă relevantă pentru societatea academică românească, timp de două luni, în cadrul unor instituţii, atât din străinătate, cât şi din România.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza şi găzdui, în data de 22 februarie, de la ora 17:00, conferinţa ‘Personalităţi evreieşti în viaţa oraşului Iaşi’, susţinută de Alfred Poplingher împreună cu Gigi Cernes, originari din Iaşi, unii dintre cei mai activi şi cunoscuţi membri ai comunităţii româneşti din Israel.
Evenimentul va avea loc în limba română. Alfred-Rennert Poplingher s-a născut în oraşul Dorohoi în 1952, dar de la vârsta de trei luni şi până la emigrarea în Israel (în 1980) a trăit la Iaşi. Este absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi, iar în Israel a profesat medicină internă şi geriatrie în cadrul propriului cabinet. În ultimii doi ani a început colaborarea cu reviste de literatură din Israel, România, Germania şi Canada care i-au publicat eseuri, articole de opinie şi poezii.
Gigi Cernes, născut la Iaşi în 1947, este absolvent al Institutului Politehnic ‘Gh. Asachi’ din Iaşi. A emigrat în Israel în 1979. Din 2016 este membru al AMIR (Organizaţia Israelienilor Originari din România), în cadrul căreia a ocupat diverse funcţii şi s-a implicat activ în organizarea a diverse activităţi legate de oraşul Iaşi.