Jurnal românesc – 20.01.2025
Institutul Cultural Român și reprezentanțele sale din străinătate continuă maratonul de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale culturii autohtone.
Daniela Budu, 20.01.2025, 11:46
Institutul Cultural Român și reprezentanțele sale din străinătate continuă maratonul de evenimente culturale care celebrează personalități marcante ale culturii autohtone. Cu ocazia Zilei Culturii Române 2025 sunt organizate concerte, expoziții, spectacole de teatru, conferințe, ateliere interactive, proiecții de filme documentare și evenimente literare.
ICR Paris organizează la Paris, Marsilia, Annecy şi Lyon, activităţi care să pună în valoare atât operele unor scriitori români, cât şi frumuseţea şi valoarea patrimonială a Palatului Behague – Ambasada României în Franţa. Pe 20-21 ianuarie, la Annecy şi la Lyon, ICR Paris şi Consulatul General al României la Lyon organizează două evenimente literare la care participă scriitorii Varujan Vosganian şi Adrian Lesenciuc.
ICR Madrid, sub auspiciile Ambasadei României, a organizat, în perioada 13-20 ianuarie, ‘Săptămâna Culturii Române la Biblioteca Ivan de Vargas’. Pe 17 ianuarie, la Sala Polivalentă a Bibliotecii, a fost proiectat documentarul „Între tăcere şi păcat despre Ana Blandiana”, câştigătoarea premiului Prinţesa de Asturias 2024 pentru literatură, regizat de Diana Nicolae.
Institutul Cultural Român și Ambasada României la Praga organizează, pe 23 ianuarie, vernisajul expoziției de fotografii documentare „Valahii din Moravia: monografie fotografică”, semnate de artiștii fotografi orădeni Constantin Demeter (coordonator), Ovidiu Gabor şi Gheorghe Petrila. Artiștii fotografi au realizat câteva sute de fotografii documentând portrete de valahi, case tradiționale valahe, peisaje de munte, gospodării țărănești și anexe gospodărești, dar și foarte multe costume populare valahe.
ICR Tel Aviv va organiza, pe 26 ianuarie 2025, la Jerusalem Theater – The Jerusalem Center for the Performing Arts, un concert extraordinar de gală cu program integral românesc, avându-i ca soliști pe Andrei Manea, Aida Pascu și Madeleine Pascu, acompaniați de Jerusalem Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului român Ionuț Pascu.
ICR Viena în parteneriat cu Asociația „Mihai Eminescu” din Viena, a prezentat pe 19 ianuarie concertul susținut de pianistul Teo Milea la Ambasada României din Viena. ICR Berlin, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac Berlin, va organiza un recital al pianistei Adela Liculescu în sala de concerte a Forumului din Berlin, pe 29 ianuarie 2025. Iar pe 31 ianuarie, la Teatrul Național din Budapesta, în încheierea seriei de evenimente organizate în străinătate de Institutul Cultural Român de Ziua Culturii Naționale 2025, ICR Budapesta va prezenta spectacolul de teatru „Zeițe de categoria Bˮ, al cărui text este semnat de dramaturga Alexandra Felseghi, regizat de Andrei Măjeri.
Ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, le-a decorat, sâmbătă, pe Valentina Negriţescu, profesor, şi Violeta Popescu, istoric, pentru contribuţia lor la crearea unor veritabile punţi culturale între România şi Italia. Valentina Negriţescu, lector de limba română la Universitatea din Milano, a fost distinsă cu Ordinul ‘Meritul pentru Învăţământ’ în grad de Cavaler. Autoare a unor lucrări fundamentale pentru învăţarea limbilor română şi italiană, aceasta a deschis noi orizonturi pentru generaţii de studenţi şi cercetători, punând bazele unei mai bune înţelegeri culturale între cele două naţiuni. Istoricul Violeta Popescu, promotor dedicat al patrimoniului cultural şi istoric românesc, a fost onorată cu Ordinul ‘Meritul Cultural’ în grad de Cavaler. Prin activitatea sa, aceasta s-a remarcat ca un veritabil promotor al culturii româneşti în Italia, dedicându-se evidenţierii patrimoniului cultural românesc şi legăturilor istorice dintre cele două naţiuni. Prin evenimentele organizate, a adus în prim-plan personalităţi române care au avut contribuţii remarcabile la cultura italiană şi universală.
România este reprezentată, zilele acestea, la expoziţia „Săptămâna verde” de la Berlin, un important loc de întâlnire pentru afaceri şi un festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice, după cum precizează ministerul Agriculturii de la București. Până pe 26 ianuarie, în cadrul standului național sunt promovate şi oferite spre degustare mostre din produse româneşti, produse montane şi ecologice, preparate din carne şi varietăţi de brânză, conserve din legume şi fructe, produse de panificaţie, miere şi uleiuri presate la rece, siropuri, vinuri şi băuturi spirtoase.