Jurnal românesc – 20.01.2021
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României. Iohannis a afirmat că printr-un astfel de demers parteneriatul strategic România-Franţa va fi întărit pe flancul estic, în regiunea Mării Negre. Şeful statului francez a declarat că Franţa este dispusă să participe cu trupe în cadrul NATO pentru a apăra ţările din Europa de Est a căror securitate este ameninţată de Rusia.
Sorin Iordan, 20.01.2022, 11:00
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României. Iohannis a afirmat că printr-un astfel de demers parteneriatul strategic România-Franţa va fi întărit pe flancul estic, în regiunea Mării Negre. Şeful statului francez a declarat că Franţa este dispusă să participe cu trupe în cadrul NATO pentru a apăra ţările din Europa de Est a căror securitate este ameninţată de Rusia.
În cadrul NATO ne vom angaja în noi misiuni şi ne vom asuma toată responsabilitatea, cu prezenţă avansată sporită, în special în România, dacă acest lucru va fi decis. Reafirm solidaritatea cu prietenii noştri europeni în cadrul NATO, a spus Macron. Declaraţia preşedintelui francez vine într-un moment în care Franţa a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar situaţia de la graniţa Ucrainei cu Rusia devine din ce în ce mai tensionată, cu unii experţi militari avertizând asupra pericolului unei invazii ruseşti în ţara vecină.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem pe preotul Sorin Paul Grecu, fost paroh al bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel și a Tuturor Sfinților Români din East Ham în Londra. Preşedintele României i-a acordat acestuia Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru curajul cu care a apărat libertatea religioasă şi principiile democraţiei, atât înainte, cât şi după revoluţia din decembrie 1989, precum şi pentru contribuţia semnificativă la coagularea şi sprijinirea comunităţii româneşti din Marea Britanie. Preotul, care în 1990 a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere, a murit de COVID-19 la începutul lunii ianuarie. Născut la Câmpulung, preotul Grecu a înființat în urmă cu 29 de ani o parohie ortodoxă în Londra, care a funcționat pentru 2 ani în Ilford, apoi până în martie 1997, în Chelsea, într-o clădire a Crucii Roşii Britanice, transmite Ambasada României în Regatul Unit. Din 1997 și până azi, biserica românească este găzduită de biserica greacă din East Ham, iar din 2012 slujbele sunt oficiate în limba română în fiecare duminică.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga, cu care a discutat despre modalităţile de sporire a colaborării militare între cele două state şi despre agenda de securitate în zona Orientului Mijlociu şi a regiunii Mării Negre. Oficialul român a exprimat aprecierea pentru colaborarea constantă între cele două ţări în domeniul apărării, inclusiv în privinţa modernizării forţelor armate române. Dîncu a evidenţiat importanţa continuării participării militarilor români şi israelieni la exerciţii bilaterale şi în context multinaţional, în vederea creşterii interoperabilităţii între cele două armate. Totodată, a punctat importanţa aprofundării cooperării în domeniile apărării cibernetice şi a medicinei militare. La finalul lunii octombrie 2021, compania IAR-Braşov şi Israel Aerospace Industries au semnat un acord de cooperare pentru producţia în ţara noastră de drone de tip Tactical Heron pentru înzestrarea Armatei României. Totodată, israelienii s-au angajat să înfiinţeze în România o academie pentru formarea operatorilor şi a tehnicienilor pentru sistemele de aeronave fără pilot.
Caravana UNATC pentru românii de pretutindeni va ajunge în luna martie în Serbia, a anunţat şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Florin Cârciu, după întâlnirea cu ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Stefan Tomasevic. Pe parcursul a 10 zile, caravana se va opri la diferite școli de pe teritoriul Serbiei și va invita copiii la joacă. Toți elevii școlilor se vor putea amuza la diverse ateliere de jocuri teatrale destinate învățării limbii române, vor participa la o serie de spectacole de teatru, vor avea șansa de a călători prin intermediul realității virtuale în cele mai frumoase locuri din România, vor cunoaște cultura românească prin intermediul tehnologiilor creativ moderne și se vor bucura de momente interactive alături de actorii Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi distribuite materiale didactice precum Gramatica prin jocuri teatrale, Mitologia românească prin jocuri teatrale şi Jocuri teatrale – Manuale pentru elevii din ciclul primar, gimnazial şi de liceu.
Scopul proiectului este facilitarea reîntâlnirii copiilor cu limba și cultura României. Considerăm că teatrul poate face să dispară granițele dintre tineri, prejudecățile și întărește dragostea față de limba țării pe care o numesc acasă, a declarat şeful Departamentului, Florin Cârciu.