Jurnal românesc – 19.11.2024
Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, luni, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, la o reuniune de lucru a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE cu viceprim-ministrul şi ministru de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi.
Leyla Cheamil, 19.11.2024, 11:22
Ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, luni, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, la o reuniune de lucru a şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE cu viceprim-ministrul şi ministru de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi. Reuniunea a prilejuit discuţii aprofundate privind rezultatele alegerilor prezidenţiale şi ale referendumului pentru integrare europeană din Rep. Moldova, cu accent pe atacurile hibride întreprinse, în acest context, de Federaţia Rusă, prin care s-a încercat subminarea procesului electoral democratic şi deturnarea parcursului european al acestui stat.
Ministrul Odobescu a felicitat autorităţile din Republica Moldova pentru foarte buna organizare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional, exprimând satisfacţia pentru noul mandat obţinut de preşedinta Maia Sandu. Şefa diplomației de la Bucuresti a subliniat determinarea României de a continua susţinerea activă şi consecventă a Rep. Moldova pe toate palierele de cooperare.
* * *
Ambasadorul României la Kiev, Victor Micula, și ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, au făcut, recent, în regiunea Cernăuți, o vizită de lucru de trei zile, informeaza BucPress. Cei doi diplomați au vizitat mai multe instituții de învățământ cu predare în limba română. Înalții oaspeți au vizitat și spitalul comunal Noua Suliță, care, anul acesta, a beneficiat de finanțare din partea Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare din România. Comuna Noua Suliță are mai multe parteneriate de colaborare cu Republica Moldova, dar și cu România, după cum a afirmat viceprimarul Sergiu Arsenii.
Cei doi ambasadori al României și al Republicii Moldova în Ucraina au participat, totodată, la o conferință științifică internațională care a avut loc la Universitatea Națională „Yuri Fedkovyci”. Discuții interesante au avut loc și la Spitalul regional pentru copii din Cernăuți, unde, grație unor proiecte europene, spitalul a fost dotat cu aparatură medicală performantă.
* * *
În perioada 20-25 noiembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal–Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, se va afla în Luxemburg și Belgia, în cadrul Turneului european „Punți peste Europa”, pentru a susține cinci concerte extraordinare, notează ICR. Pe 20 noiembrie, Corul Madrigal va susține un Concert Extraordinar la Catedrala Notre-Dame din Luxemburg, marcând revenirea în Marele Ducat al Luxemburgului după mai bine de trei decenii. De asemenea, în perioada 21-25 noiembrie, Corul Madrigal se va afla în Belgia – la Bruxelles, Bruges și Anvers – unde va prezenta nu mai puțin de patru concerte extraordinare în cele mai frumoase și impresionante catedrale, biserici, muzee și spații concertistice.
În premieră absolută, Corul Madrigal va lansa, la Bruxelles, în inima Europei, noul său album de diplomație culturală – „Imnurile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene”, ce transmite un mesaj de susținere a construcției și identității UE de astăzi.
* * *
11 artiști români prezintă, cu sprijinul Institutului Cultural Român, expoziția „Out of Place – Crossing Bordersˮ la Bienala de la Havana, în perioada 15 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025. Expoziția este curatoriată de sculptorul româno-israelian Belu Simion Făinaru. Printre artiștii români prezenți la Bienală se numara Alex Mirutziu, Anton Răzvan, Cernica Simion Radu, Cristian Opriș, Ion Grigorescu şi Irina-Adina Bucan. ICR notează că expoziția se structurează în jurul a trei concepte principale: primul – al instalațiilor-obiect, realizate prin convenționalizarea și adaptarea unor elemente prefabricate, expuse în spațiul central al galeriei Bienalei; al doilea – al video-instalațiilor, realizate prin colajul de imagini și secvențe, redate în sălile mici ale pavilionului; al treilea – al land-artului, realizat prin popularea parcului.
„Dincolo de toate diferențele, există un spațiu de cunoștințe, așteptări și afecțiuni pe care majoritatea ființelor umane le împărtășesc. Căutarea acelor puncte de conexiune, acele zone comune care ne permit să avansăm împreună către un viitor mai echitabil și mai durabil ar trebui să fie motto-ul nostru principal al expoziţiei artiştilor români”, a transmis curatorul şi sculptorul Belu Simion Făinaru.