Jurnal românesc – 19.09.2024
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat organizarea celei de-a doua ediții a Feativalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) la Chișinău, care va avea loc în perioada 26-29 septembrie.
Leyla Cheamil, 19.09.2024, 11:52
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat organizarea celei de-a doua ediții a Feativalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) la Chișinău, care va avea loc în perioada 26-29 septembrie, informează Radio Chișinău. „Prin sprijinul acordat FILIT Chișinău, România susține activ Republica Moldova și este solidară cu cetățenii săi atât de încercați în această perioadă, dar încrezători în viitorul european al țării. Prin acest festival, recunoaștem și prețuim puterea cuvântului, capacitatea de a se reuni în idei care construiesc punți și reunesc oameniˮ, se arată în mesajul președintelui României.
A fost anunțată prezența, la FILIT Chișinău 2024, a lui Andrei Plesu, Alexandru Călinescu, John Boyne, Franzobel, Josep Maria Miro, Centrului Cultural Subcarpați și a aproximativ 100 de autori români de pe ambele maluri ale Prutului, dar și germani, francezi, danezi, polonezi, ucraineni, spanioli şi irlandezi.
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chisinau a prilejuit vernisarea expoziției și lansării albumului de fotografie „Regele nu moare”, realizate de fotograful, jurnalistul și corespondentul de război Florin Ghioca. Radio Chișinău anunță că această carte este un album de fotografii a spectacolului „Regele nu moare”, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, cu actorii Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Florentina Țilea, Șerban Pavlu și Richard Bovnoczki. Albumul cuprinde poze de la prima repetiție în 2017 până la cel mai recent spectacol, din februarie 2024.
„Am fost martorul aproape nevăzut al multor momente frumoase din istoria acestui spectacol, o istorie care încă se scrie”, a notat autorul în prefața cărții. Florin Ghioca a studiat teatrologie la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, este licențiat în Comunicare și Relații Publice la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. A fost jurnalist acreditat la sediul ONU de la New York. La invitația ISAF și NATO și, ulterior, a MapN, a participat în misiuni în Afghanistan. La invitația National Geographic, a participat la o expediție în Kenya.
ICR sprijină organizarea de către Societatea Internațională Elias Canetti a ediției din acest an a Festivalui Internațional de Literatură de la Ruse, Bulgaria. Evenimentul se desfășoară anual, începând cu anul 2008 și se bucură de parteneriatul constant cu instituții de cultură cu sediul în capitala bulgară, precum Institutul Goethe, Institutul Polonez și Institutul Maghiar. Scriitoarea Paula Erizanu a fost invitată să prezinte în festival, pe 4 octombrie, prelegerea „Revizitarea polifonică a istoriei Republicii Moldova în secolul XX” prin intermediul destinelor umane în ultima sa carte în curs de apariție intitulată „Neuitările”. Totodată ea va citi fragmente din această carte, iar întâlnirea cu cititorii și publicul interesat se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.
Paula Erizanu este o scriitoare și jurnalistă din Chișinău. A studiat istoria literaturii și istoria artei la New College of the Humanities din Londra și jurnalism la City University London. Colaborează cu publicații prestigioase precum BBC, The Guardian, London Review of Books sau Financial Times. A fost pe lista scurtă pentru premiul „Jurnalistul cultural al anului” în 2019, în cadrul concursului Words by Women din Marea Britanie. Pentru romanul său istoric feminist Pădurea arde, Paula Erizanu a primit premiul Tânărul Scriitor al Anului 2022 la Gala Tinerilor Scriitori de la București.
La Roma a început, miercuri seară, o nouă ediţie a Festivalului Internaţional Propatria – Tinere Talente, dedicat românilor din diaspora. Capitala italiană este doar o primă etapă, pentru că festivalul va ajunge, în următoarele şase săptămâni, în alte şase mari oraşe europene. Radio România este partener media. Pe parcursul a şase săptămâni, 18 muzicieni români vor susţine concerte în şapte oraşe diferite – la Roma, Milano, Istanbul, Berlin, Paris, Viena şi Bucureşti – în cadrul Festivalului Internaţional Propatria, eveniment ajuns la a 14-a ediţie. Primul concert a avut loc la Ambasada României din Roma, susţinut de directorul artistic al festivalului, pianista Mara Dobrescu din Paris. Următorul concert de jazz, susţinut de Ramona Horvath, va avea loc la Istanbul peste trei zile.