Jurnal românesc – 19.08.2024
Românii pensionari din diaspora trebuie să trimită autorităţilor române competente, până pe 30 septembrie, aşa-numitele certificate de viaţă, altfel riscă să nu mai primească pensia pentru perioada muncită în ţară.
Ştefan Stoica, 19.08.2024, 11:30
Prevederea se regăseşte în noua Lege a pensiilor, care introduce două termene anuale pentru expedierea acestora, 31 martie şi 30 septembrie. Aceste documente, prin care pensionarii demonstrează că sunt în viaţă şi au dreptul să primească pensie, se transmit către casele de pensii din proprie iniţiativă, prin poştă, fax sau scanate prin e-mail. Înainte de a fi expediate în ţară, certificatele de viaţă trebuie semnate de pensionari în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu. Celor care nu trimit documentele li se suspendă pensia, iar dacă certificatul de viaţă ajunge după expirarea termenelor stabilite, plata pensiei se reia de la data suspendării acestor drepturi băneşti, potrivit noii Legi a pensiilor.
Art Safari, cel mai mare organizator de expoziţii din Europa de Est, prezintă o nouă expoziţie în Republica Moldova – „Istoria României în 100 de portrete”, deschisă publicului în perioada 20 august – 15 septembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Expoziția prezintă peste 100 de capodopere şi obiecte rare reprezentative pentru cultura română. Proiectul este finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează, în data de 20 august, un eveniment expozițional la Centrul Cultural Român din Kladovo (Serbia). Inițiată de artistul fotograf Teodor Dădălău, manifestarea include o expoziție de fotografie etnografică despre Gorjul tradițional, o lansare de carte și o donație de cărți și albume de artă făcută de autoritățile gorjene, inclusiv expoziția vernisată. Manifestarea mai presupune și vizitarea localității-gazdă, cu Cetatea Fetislam, Podul lui Apolodor de pe malul sârbesc, zona de promenadă a localității și faleza, Muzeul etnografic particular al lui Mihaijlo “Miki” Vasilievici. Evenimentul va reuni personalități din cele două țări vecine și prietene, Serbia și România.
Începând cu data de 1 septembrie, cererile de acordare/redobândire a cetăţeniei române, soluţionate favorabil, vor avea ca rezultat eliberarea cardului de cetăţenie română, document ce va fi personalizat de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte. Totodată, persoanele cărora, începând cu 1 septembrie, li se va elibera cardul de cetăţenie română şi care vor dori să îşi stabilească domiciliul în străinătate, vor avea obligaţia să solicite, în termen de trei ani de la data dobândirii/redobândirii cetăţeniei române, eliberarea unui paşaport românesc cu menţionarea ţării de domiciliu, precizează Ministerul de Interne. Acesta reaminteşte faptul că, în situaţia în care descendenţii cetăţenilor români sau foştii cetăţeni români doresc să obţină, după caz, acte de stare civilă, documente de identitate sau de călătorie româneşti ori redobândirea cetăţeniei române, este necesar să se adreseze direct instituţiilor competente să elibereze astfel de documente.
Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale organizează, în perioada 26-30 august, Universitatea de vară, manifestare care va avea în centru tema familiei. Potrivit site-ului basilica.ro, manifestarea se desfășoară la Centrul de Studiu şi Rugăciune Sf. Cruce din Sainte-Foy la Grande, în regiunea franceză Dordogne. Printre temele dezbătute se află familia, ca factor de protecție esențial în problemele psihologice şi familiile creștin ortodoxe într-o societate tot mai secularizată.
Până pe 30 august, la sediul ICR Lisabona poate fi vizitată expoziția „Tradiția satului românescˮ. Expoziția reunește 100 de piese reprezentative ale universului rural românesc din provinciile istorice Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova și Transilvania. Sunt prezentate țesături, obiecte din ceramică, precum și obiecte din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei casnice textile. De asemenea, expoziția promovează arta cămășii cu altiță și a ceramicii de Horezu, elemente incluse de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.