Jurnal românesc – 19.07.2024
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, lansarea campaniei 'Calificăm România' care vizează includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver.
Ştefan Stoica, 19.07.2024, 11:39
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, lansarea campaniei ‘Calificăm România’ care vizează includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver. El i-a îndemnat pe toţi românii care au vize valabile de tip B1 sau B2 şi pe cei care au avut o astfel de viză să aplice pentru reînnoirea acesteia.
‘Lansăm astăzi campania ‘Calificăm România’ şi ne propunem, făcând o analogie cu fotbalul, să calificăm România în Programul Visa Waiver, având destinaţia de a călători în Statele Unite fără vize. Există o oportunitate uriaşă, valabilă doar până pe 30 septembrie. De aceea, rog toţi cetăţenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 şi pe cei care au avut o astfel de viză să aplice pentru reînnoirea vizei. Aşa vom atinge acea rată de refuz de maxim 3% şi sunt convins că, mobilizând cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize’, a afirmat prim-ministrul.
Valentin Vătăjelu, coordonator naţional pentru aderarea României la Programul Visa Waiver, a precizat că Guvernul României s-a angajat să îndeplinească criteriile de aderare până la sfârşitul anului fiscal american care se termină pe 30 septembrie 2024. Este o zonă de criterii de securitate în care am semnat mai multe acorduri de schimb de informaţii cu Statele Unite în vederea combaterii terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere, dar mai este şi acest ultim criteriu tehnic, o rată de refuz a vizelor pentru turism şi afaceri de sub 3%, ceea ce este extrem de greu de obţinut, a spus Vătăjelu.
Ca urmare a succesului constant de care se bucură participarea românească la Festivalul Internaţional de Operă de la Ierusalim, încă de la prima sa ediţie, partenerii israelieni au invitat-o pe pianista Adina Cocârgeanu şi şase corişti ai Operei Naţionale Bucureşti să participe la ediţia 2024 a acestui eveniment, desfăşurată între 10-25 iulie, în diverse locaţii din Ierusalim şi Tel Aviv. Coriştii Operei Naţionale Bucureşti vor performa în opera ‘Aida’ de Verdi, spectacol care va avea loc în data de 25 iulie, la Ierusalim. Adina Cocârgeanu va participa la producţia operei ‘Iuliu Cezar în Egipt’ de G. F. Handel: – 21 iulie: spectacol ‘Iuliu Cezar în Egipt’ la Muzeul de Artă din Tel Aviv; – 23 iulie: spectacol ‘Iuliu Cezar în Egipt’ la Gerard Behar Center din Ierusalim. Adina Cocârgeanu a susţinut numeroase recitaluri şi concerte în România, Austria, Spania, Bulgaria şi S.U.A.
ICR Londra şi Menagerie Theatre Cambridge prezintă, în premieră britanică, spectacolul-lectură ‘În trafic’/ ‘Traffic Jam’, de Alina Nelega, în cadrul Festivalului de Teatru Hotbed / Hotbed Festival Cambridge – New Writings. Piesa de teatru ‘În trafic’ a fost selectată de cei doi fondatori, regizori şi curatori ai teatrului şi Festivalului de Teatru Hotbed, Paul Bourne şi Patrick Morris, să facă parte din ediţia de anul acesta a festivalului. Spectacolul-lectură va avea loc duminică, 21 iulie, de la ora 15:00 şi va fi jucat în limba engleză de o trupă de actori britanici, conduşi de Paul Bourne.
Dramaturga Alina Nelega va fi prezentă la reprezentaţie şi la o discuţie care va avea loc după spectacol. Piesa anului în 2014 – premiul acordat de UNITER -, ‘În trafic’ este compusă din şapte monologuri (şase femei şi o căţea), care surprind crize ale identităţii feminine în malaxorul societăţii contemporane. Un ambuteiaj în sensul giratoriu, provocat de un incident armat în trafic, e privit din puncte diferite de vedere. Imaginea panoramică a intersecţiei compune în ton amar-ironic, profilul unei umanităţi misogine, corupte, amorale, politizate. Alina Nelega este autoare dramatică şi scriitoare. Piesele sale de teatru sunt traduse, jucate, publicate şi premiate la nivel naţional şi internaţional.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, în perioada 17–26 iulie, în spaţiul Piccola Galleria, în colaborare cu Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, expoziţia de pictură „Shades of Urban Nature” a artistei Natalia Silaghi. Expoziţia face parte din programul de colaborare „Anuala Veneţiană UVT”, coordonat de Conf. univ. dr. Remus Dumitru Rotaru, Prodecan al Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, ce are ca scop promovarea artiştilor vizuali, a absolvenţilor şi studenţilor Facultăţii, precum şi programe academice accesibile studenţilor din Italia. Lucrările artistei Natalia–Maria Silaghi au la bază detalii urbane din Timişoara; artista are în vedere coexistenţa formelor urbane cu natura, în diversele sale ipostaze; natura apare ca o formă fundamentală de definire a spaţiului, care temperează aglomerarea de elemente construite ale oraşului.