Jurnal românesc – 19.06.2024
Senatul român a adoptat tacit un proiect legislativ care vizează instituirea Programului de finanţare 'Investim în studenţii români din diaspora'.
Roxana Vasile, 19.06.2024, 11:35
Senatul român a adoptat tacit un proiect legislativ care vizează instituirea Programului de finanţare ‘Investim în studenţii români din diaspora’. Proiectul are ca obiectiv acordarea de finanţări nerambursabile cetăţenilor români care au absolvit cu diplomă recunoscută în România, conform reglementărilor legale în vigoare, cursurile unei universităţi de top acreditate din străinătate.
Programul cuprinde trei subprograme: STUD-IN-VEST presupune înfiinţarea unei societăţi comerciale noi şi dezvoltarea acesteia în domeniul în care beneficiarii au absolvit studiile universitare, prin acordarea anual a 2.024 de granturi, în valoare de 500.000 lei/grant; STUD-ACOMOD propune înfiinţarea unei societăţi comerciale noi şi dezvoltarea acesteia, prin acordarea a 2.024 de granturi de 10.000 lei lunar/grant pentru acomodarea şi integrarea în oricare dintre parcurile de afaceri, industriale, inovative şi tehnologice, inclusiv incubatoare de afaceri din România; în fine, STUD-ERA vizează încadrarea beneficiarilor în unităţile de învăţământ de stat gimnazial, liceal şi universitar din România, prin acordarea a 2.024 de granturi de repatriere în valoare de 15.000 de lei lunar/grant, pentru o perioadă de cinci ani. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.
Tot Senatul a amendat și adoptat un proiect de completare a Legii cetăţeniei, iniţiat de Guvern, care stabileşte că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român de cel puţin 10 ani. Legislaţia actuală prevede ca, pentru acordarea cetăţeniei unei persoane străine căsătorite cu un român / o româncă, această persoană trebuie să locuiască cel puţin cinci ani în România. Actul normativ mai prevede şi norme care să împiedice obţinerea în mod fraudulos a cetăţeniei române. Camera Deputaţilor are rol decizional în acest caz.
Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu i-au vizitat, marţi, pe cei 15 specialişti români angajaţi la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice din Helsinki, Finlanda, ocazie cu care au subliniat că expertiza şi competenţa românilor sunt respectate în Europa. Reprezentanţii Casei Regale au purtat discuţii pe teme privind impactul substanţelor chimice asupra sănătăţii şi mediului înconjurător, dar şi despre problematicile cu care se confruntă UE în materie de reglementare a acestor domenii. Pe parcursul zilei de marţi, Custodele Coroanei Române și Principele Radu s-au mai întâlnit cu preşedintele Parlamentului Finlandei, cu preşedintele Comisiei de Afaceri Externe şi cu experţi în politică externă ai Legislativului. Au vizitat, totodată, Camera de Comerţ a Finlandei, unde au fost purtate discuţii pe teme privind proiectele de dezvoltare implementate de diferite companii în România.
ICR New York anunță lansarea proiectului artistic „Grădina viitorurilor colective”, un mural colectiv pictat în cartierul East Village din New York de un grup de artiști europeni, ca parte a unui proiect de artă publică realizat sub egida EUNIC New York, asociația new-yorkeză a institutelor culturale ale țărilor Uniunii Europene. Proiectul, singular în peisajul diplomației culturale europene în Statele Unite, reunește 10 artiști din Ungaria, Estonia, Austria, Lituania, Belgia, Germania, Polonia, Ucraina și Cehia. România este reprezentată de pictorul și muralistul Radu Pandele.
În prima etapă, artiștii au conceput – lucrând împreună, într-o serie de ateliere virtuale, dar și în persoană, o imagine foarte detaliată a viitorului mural, pornind de la cuvintele-cheie care se regăsesc și în titlul lucrării, „grădină”, „colectiv” și „viitor”. În cea de-a doua etapă, toți artiștii s-au reunit la New York și au transpus imaginea creată pe un perete lung situat într-un segment foarte circulat al 5th Street, lângă Cooper Square, în boemul cartier East Village, unde lucrarea va fi inaugurată în 20 iunie printr-o ceremonie specială. Lucrarea este, astfel, o mărturie atât a expresiei individuale a artiștilor implicați, fiecare contribuind cu imaginația și stilul specifice, cât și a unei viziuni comune pentru un viitor prosper și pașnic.